ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: Σχιζοφρένεια προκαλεί η κάνναβη στους νέους!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με το «πάσο» του ήπιου ναρκωτικού που της χάρισαν προοδευτικοί αντιεκκλησιασιαστικοί πολιτικοί και επιδοτούμενα ΜΜΕ, η κάνναβη κατάντησε ερείπια μερίδα της ανυπεράσπιστης νεολαίας…

Μια νέα μελέτη στη Δανία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Medicine, παρουσιάζει τα πιο ανησυχητικά ευρήματα μέχρι σήμερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κάνναβης και σχιζοφρένειας.

Η κάνναβη ευθύνεται πλέον για μία στις τέσσερις περιπτώσεις σχιζοφρένειας που διαγνώστηκε πρόσφατα σε νεαρούς άνδρες, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, η κάνναβη είναι πλέον μακράν ο πιο σημαντικός μη γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη σχιζοφρένεια, μια καταστροφική ψυχική ασθένεια. Τα πιο γνωστά συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι η παράνοια και οι ψευδαισθήσεις, αλλά βλάπτει επίσης τα κίνητρα και μειώνει τη συνολική νοημοσύνη. Επιπλέον, τα άτομα με σχιζοφρένεια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να διαπράξουν πράξεις βίας.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ, όπου η χρήση κάνναβης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στη Δανία, πρέπει να αντιμετωπίζουν ήδη αυξημένο αριθμό σχιζοφρενών. Αλλά δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τις νέες διαγνώσεις σχιζοφρένειας, είναι σχεδόν αδύνατο να είμαστε σίγουροι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης κάνναβης και της ασθένειας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια. Την ίδια περίοδο, η κάνναβη έχει γίνει πολύ πιο ισχυρή, με πολύ υψηλότερα επίπεδα THC* – τη χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για τις ψυχοδραστικές της επιδράσεις.

Πόσο ήπιο ναρκωτικό;

« Η αυξανόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης τις τελευταίες δεκαετίες την έχει καταστήσει μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες ψυχοδραστικές ουσίες στον κόσμο και από την άλλη έχει μειώσει την αντίληψη του κοινού για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της. Αυτή η μελέτη μας δίνει μια καλύτερη κατανόηση ότι η χρήση κάνναβης δεν είναι αβλαβής και ότι οι κίνδυνοι δεν παγώνουν σε μια στιγμή», δήλωσε ο Δρ Carsten Hjorthøj, ο οποίος μελετά τη σχέση μεταξύ σχιζοφρένειας και χρήσης κάνναβης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν αυτές τις αλλαγές μέσω του εθνικού συστήματος υγείας της Δανίας, το οποίο τους επέτρεψε να δουν όλες τις νέες διαγνώσεις σχιζοφρένειας και διαταραχών χρήσης κάνναβης – ή εθισμού στη μαριχουάνα. Εξέτασαν όλα τα άτομα με αυτή τη διαταραχή τα οποία διαγνώστηκαν αργότερα με σχιζοφρένεια. Στη συνέχεια έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι προκαλούν σχιζοφρένεια, όπως το οικογενειακούς προγόνους με ιστορικό ψυχικής ασθένειας.

Η μελέτη ήταν μεγάλη, κάλυπτε τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, ολόκληρο τον πληθυσμό της Δανίας ηλικίας 16 έως 49 ετών το 2012.

(Η κόκκινη καμπύλη παρακάτω αντιστοιχεί στον παράγοντα κινδύνου για σχιζοφρένεια που σχετίζεται με την κάνναβη στον ανδρικό πληθυσμό. Το 1972, μόλις το 2% των νέων περιπτώσεων σχιζοφρένειας στους άνδρες αποδίδονταν σε βαριά χρήση κάνναβης. Το 2022, σε περίπου 20 % από αυτούς).

Τάσεις του ποσοστού σχιζοφρένειας λόγω διαταραχών χρήσης κάνναβης στη Δανία μεταξύ 1972 και 2021, ανά φύλο, κόκκινο για τους άνδρες, μαύρο για τις γυναίκες . 

Διαπίστωσαν ότι οι διαταραχές χρήσης κάνναβης ήταν εξαιρετικά ισχυρή ένδειξη για μια επερχόμενη διάγνωση της σχιζοφρένειας. Ενα άτομο με αυτές τις διαταραχές είχε 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστεί αργότερα με σχιζοφρένεια.

Ο αυξημένος κίνδυνος θα μπορούσε ως επί το πλείστον να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας, το οποίο είναι επίσης υψηλότερο σε άτομα με διαταραχές χρήσης κάνναβης. Ωστόσο, ακόμη και ανεξαρτήτως αυτών των παραγόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εθισμός στην κάνναβη συσχετίστηκε με 2,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.

Ο εθισμός στην κάνναβη είναι πιο επικίνδυνος μεταξύ των νεαρών ανδρών. Οι νεαροί 20 ετών και κάτω είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια εάν ήταν πολύ εθισμένοι.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 15% των περιπτώσεων σχιζοφρένειας σε άνδρες το 2021 προήλθαν από εθισμό στην κάνναβη. Στους νεαρούς, το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Οι γυναίκες είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για νέες διαγνώσεις σχιζοφρένειας μετά από έντονη χρήση κάνναβης, αν και αυτός ο κίνδυνος ήταν μικρότερος. Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στη διαφορά των εγκεφάλων τους ή στο ότι οι άνδρες καταναλώνουν περισσότερη κάνναβη από τις γυναίκες, ακόμη και στην ομάδα των χρηστών που έχουν διαγνωστεί ως εξαρτημένοι.

Δυστυχώς, το πρόβλημα των ψυχασθενειών που σχετίζονται με την κάνναβη είναι πιθανό να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν αυτό το ναρκωτικό εντατικά και επικίνδυνα.

Στη δεκαετία του 1970, τα τυπικά στελέχη κάνναβης περιείχαν συνήθως περίπου 2% THC. Η φυτική κάνναβη σήμερα περιέχει τυπικά 20% THC και σχεδόν καθαρά εκχυλίσματα THC που μπορούν να καπνιστούν είναι ευρέως διαθέσιμα. Η THC μπορεί επίσης να ατμιστεί ή να καταποθεί σε βρώσιμη μορφή, μια μέθοδος χρήσης που αυξάνει περαιτέρω την ισχύ της.

Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες κάνναβης καταναλώνουν συνήθως πολύ περισσότερη THC από ό,τι πριν από μια γενιά, με αποτέλεσμα πιο έντονες και πιο μακροχρόνιες υψηλές τιμές και αυξημένο κίνδυνο εθισμού.

Το 1990, μόνο ένας στους 1.000 άνδρες στη Δανία διαγνώστηκε με διαταραχή χρήσης κάνναβης. Σήμερα, αυτό το ποσοστό είναι 1 στα 40.

*Η-τρανς-Δ⁹-τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς Δ⁹-ΤHC είναι η ουσία που περιέχεται στα αποξηραμένα άνθη μαριχουάνας και το χασίς, προϊόντα του φυτού Κάνναβη. Στο χασίς υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με την μαριχουάνα. Προκαλεί ψυχοδραστικές μεταβολές στον εγκέφαλο.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή: https://lesobservateurs.ch/2023/05/06/etude-danoise-le-cannabis-causerait-%c2%bc-des-nouveaux-cas-de-schizophrenie-chez-les-jeunes-hommes/

 

 

 

 

 
 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα