Νέο δικαστικό βάσανο για τον Νικολά Σαρκοζί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη, [email protected]  – www.kalkis.eu

Απειλείται με βίαιη προσαγωγή σε δίκη, αν δεν πάει αυτοβούλως να καταθέσει ως μάρτυρας

Υπενθύμιση : ο πρώην Γάλλος πρόεδρος έχει καταδικαστεί ήδη φέτος 2 φορές σε 2 διαφορετικές υποθέσεις του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου 2021 αντίστοιχα και στις οποίες έκανε έφεση :

@ η 1η ονομάστηκε «υπόθεση των συνακροάσεων»  όπου έφαγε 1 χρόνο χωρίς αναστολή, βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 2-3-2021 για να ενημερωθείτε σχετικά :ΕΔΩ

@ η 2η ονομάστηκε «υπόθεση Bygmalion» όπου έφαγε άλλο 1 χρόνο χωρίς αναστολή, βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις  στις 30-9-2021 για να ενημερωθείτε σχετικά : ΕΔΩ

Τί συμβαίνει τώρα ;

Εδώ και λίγες μέρες εκδικάζεται από τη γαλλική δικαιοσύνη η αποκληθείσα  «υπόθεση των δημοσκοπήσεων», στην οποία ο Σαρκοζύ δεν είναι μεν κατηγορούμενος, αλλά επειδή αφορά την προεδρία του τον αφορά. Μα ο ίδιος δεν θέλει να πάει να καταθέσει σε αυτήν «ως μάρτυρας» γιατί είναι σίγουρο ότι θα τον πάρουν τα σκάγια. Συγκεκριμένα το 32ο δικαστικό τμήμα, με πρόεδρο τον Benjamin Blanchet, διέταξε την εμφάνισή του ως μάρτυρα, στην εν λόγω υπόθεση των  Ηλυσίων της γαλλικής προεδρίας. Εν ανάγκη, θα πρέπει να παραστεί και δια της βιαίας προσαγωγής ! Συνεπώς, ο πρώην πρόεδρος είτε θα πάει αυτοβούλως να καταθέσει στις 2 Νοεμβρίου, είτε θα προσαχθεί βιαίως και εξευτελιστικώς από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια και της δικαστικής έρευνας αυτής της υπόθεσης, ο Νικολά Σαρκοζί, επικαλούμενος την προεδρική του ασυλία, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην κλήτευση του ανακριτή Serge Tournaire. Ο πρώην πρόεδρος κλήθηκε εκ νέου να εμφανιστεί στη δίκη σε εξέλιξη  από τον Σύνδεσμο κατά της διαφθοράς Anticor. Όμως ο πρώην πρόεδρος, την περασμένη Παρασκευή, επανέλαβε την άρνησή του να καταθέσει, επικαλούμενος ξανά το άρθρο 67 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο παρέχει ασυλία για πράξεις που τελέστηκαν  στα πλαίσια των καθηκόντων του. Στην επιστολή του προς το δικαστήριο την παραμονή της δίκης, εκτός από το άρθρο 67, ο Νικολά Σαρκοζί επικαλέστηκε ότι κι ο προκάτοχός του Ζακ Σιράκ είχε αρνηθεί να παρευρεθεί στην κλήση των δικαστών στο πλαίσιο της υπόθεσης Clearstream. «Δεν σκοπεύω να ανταποκριθώ σε αυτήν την κλήση», έγραψε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Laurent Valdiguié στις 19/10/2021 στην ηλεκτρονική έκδοση Marianne, με τίτλο : «Δίκη των δημοσκοπήσεων του Élysée : το δικαστήριο διατάσσει τον Σαρκοζί να εμφανιστεί ως μάρτυρας» (Procès des sondages de l’Élysée : le tribunal ordonne la comparution de Sarkozy comme témoin).

Τί αφορά η «υπόθεση των δημοσκοπήσεων»  ;

Πέντε πρώην κολλητοί του Νικολά Σαρκοζί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γενικός γραμματέας της προεδρίας Κλοντ Γκεάν, δικάζονται με την υποψία ευνοιοκρατίας και υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων στα  πλαίσια συμβουλευτικών συμβάσεων και διενέργειας δημοσκοπήσεων που χρονολογούνται από το 2007 έως το 2012, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στις 19-10-2021 με τίτλο : «Η δικαιοσύνη διατάσσει την ακρόαση του Νικολά Σαρκοζί ως μάρτυρα στη δίκη των δημοσκοπήσεων των Ηλυσίων» (La justice ordonne l’audition de Nicolas Sarkozy comme témoin au procès des sondages de l’Elysée).

Η υπόθεση αποκάλυψε την όρεξη της προεδρίας στην εποχή του Σαρκοζί για όλες τις δημοσκοπήσεις, από τη δημοτικότητα του τότε προέδρου έως τις μεταρρυθμίσεις του ή τα επίκαιρα ζητήματα, μέχρι τους πολιτικούς αντιπάλους του ή την εικόνα της νέας συντρόφου του, Κάρλα Μπρούνι, με την οποία παντρεύτηκε το 2008.

Για ένα μήνα, το γαλλικό δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει συμβουλευτικά συμβόλαια και συμβάσεις δημοσκοπήσεων που έχουν συναφθεί με τις εταιρείες του Patrick Buisson και τον πολιτικό επιστήμονα Pierre Giacometti, καθώς και παραγγελίες που είχαν δοθεί απευθείας από το προεδρικό μέγαρο  Elysée σε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων και ιδιαίτερα στον εταιρεία Ipsos.

Συνολικά, 7,5 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος καταβλήθηκαν για τις εν λόγω δημοσκοπήσεις χωρίς να αποτελέσουν αντικείμενο δημοσιότητας ή πρόσκλησης υποβολής προσφορών, θεωρεί το Εθνικό Οικονομικό Δικαστήριο (PNF- Parquet national financier). Αυτό λέγεται ευνοιοκρατία.

Καταλάβατε τώρα γιατί δεν θέλει να πάει να καταθέσει ως μάρτυρας ο κ. Σαρκοζύ ;

Θα αλλάξει θέση ή θα ζήσουμε σκηνές απείρου κάλους ;

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα