Νέα πολιτική απο την Κύπρο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κάπως ωραιοποιημένα παρουσίασε τα πράγματα ο κύπριος υπουργός εξωτερικών στην ομιλία που πραγματοποίησε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα είναι η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγόρη Αυξεντίου και με αφορμή αυτήν την επέτειο ο κ. Χριστοδουλίδης προσκλήθηκε απο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τους φοιτητές του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Τα ενδιαφέροντα σημεία της ομιλίας:
1.-Η Κύπρος έχει αλλάξει πολιτική. Δεν ασχολείται, μόνο, με τη λύση του κυπριακού. Για να μπορέσει να πετύχει καλή λύση πρέπει να ασχολείται και με ζητήματα που ενδιαφέρουν άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα είχαν κάποιο συμφέρον απο την κυπριακή δραστηριότητα.
2.-Ανέπτυξε τις σχέσεις της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.
3.-Ενίσχυσε τις σχέσεις της με τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους διεθνείς δρώντες.
4.-Δεν κινείται στη λογική ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις χώρες που την ενδιαφέρουν. Μπορεί σήμερα μια χώρα που δεν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, αύριο να αποκτήσει.
5.-Ο εντοπισμός φυσικού αερίου θα λειτουργήσει προς όφελος της Κύπρου αλλά δεν πρέπει να ενθουσιαστεί η κυπριακή κοινωνία και να αποκλίνει απο τη συνετή, όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
6.-Δεν αλλάζει η αναζήτηση λύσης στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας αλλά υπάρχει ενδιαφέρον χωρών και της περιοχής αλλά και της Ε.Ε. στο θέμα εγγυήσεων και στρατευμάτων. Απο πλευράς Ε.Ε. θέλουν μια λειτουργική λύση ενώ απο πλευράς γειτονικών χωρών ενδιαφέρονται η Τουρκία να μην έχει στρατεύματα στο νησί.
Στο Γκράν Μοντανά όταν εζητείτο απο την τουρκική αντιπροσωπεία να καταθέσει τις θέσεις της στο θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής των στρατευμάτων η απάντηση που έδινε ο Τσαβούσογλου ήταν: η Τουρκία είναι ευέλικτη. Όταν ο Αναστασιάδης είπε πως δεν μπορώ να πάω και να πω πως η απάντηση που μου δίνουν στο θέμα αυτό είναι το ευέλικτον της Τουρκίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία να διατυπώσει τις θέσεις όπως έγιναν αντιληπτές.
Στο κρίσιμο σημείο της παραμονής των στρατευμάτων ο Γ.Γ. είπε πως η Τουρκία θα αποσύρει τα στρατεύματά της αμέσως μόλις εφαρμοστεί η λύση.
Τότε πετάχτηκε ο Τσαβούσογου και είπε πως δεν ήταν ποτέ αυτή η τουρκική θέση. Τα στρατεύματα θα παραμείνουν επι 15ετία και μετά απο 15 χρόνια θα ξανασυζητήσουμε.
Και ειρωνικά απευθύνθηκε στον Αναστασιάδη και του είπε: αν είστε καλά παιδιά, τα 15 χρόνια μπορεί να γίνουν 12 με 13.
Αυτό ήταν και το τέλος των συζητήσεων

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εγώ δεν βλέπω καμμία ωραιοποίηση στα λεχθέντα από τον κ. Χριστοδουλίδη. Εξέθεσε γεγονότα και πολύ σωστά.

    Αυτό που πάντα μ’ ενοχλεί είναι ο εμπαιγμός εκ μέρους των μεγάλων και δη τού ΟΗΕ. Όταν το καλοκαίρι τού 1990 το Ιράκ κατέλαβε το Κουβέιτ και μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις περίπου 6 μηνών, ο ΟΗΕ διέταξε την επέμβαση διεθνούς στρατού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κι απελευθέρωσε το Κουβέιτ. Γιατί δεν έκανε το ίδιο με την Κύπρο εδώ και κοντά 45 χρόνια; Αρκέστηκε σε καταδικαστικές αποφάσεις τού ΣΑ, τις οποίες οι Τούρκοι πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων και πέραν τούτου ουδέν. Μάλιστα, κερασάκι στην τούρτα είναι ο φρισαϊσμός τής ΕΕ, που συζητά με τον “ΑΤΤΙΛΑ” για είσοδο τής Τουρκίας στους κόλπους της, ως να μη συμβαίνει απολύτως τίποτε. Ευθύνη, βεβαίως, φέρουν Ελλάς και Κύπρος, που δεν έκαναν χρήση τού δικαιώματος τού βέτο, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα