Μπορείς να εμπιστευτείς το κράτος;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η σχέση του Έλληνα πολίτη με το κράτος είναι συγκρουσιακή και καχύποπτη. Και ξεκινάει απο τον τρόπο που το κράτος αντιμετώπισε, διαχρονικά, και αντιμετωπίζει τον πολίτη. Με απλά λόγια, αν ο πολίτης ακολουθούσε- και ακολουθεί σήμερα- τη “νομιμότητα”, δεν θα τα βγάλει πέρα. Δεν του φτάνουν για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις που του επιβάλλει μια σχετική πλειοψηφία που κυβερνά, επειδή έτσι συμφωνήσαμε. Με χαμηλά ποσοστά που αυξάνονται σε κοινοβουλευτικές έδρες, κυβερνάς και αποφασίζεις- συνήθως ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ- για τη ζωή των ανθρώπων.
Τελευταίο παράδειγμα κρατικής αφερεγγυότητας είναι ο νόμος για την αυθαίρετη δόμηση που το αρμόδιο υπουργείο έφερε στη βουλή. Χαμηλώνει τα πρόστιμα σε όσους δεν προσήλθαν να κάνουν τη ρύθμιση την προηγούμενη φορά και, φυσικά, θεωρεί αφελείς, όσους, πιστεύοντας στη συνέπεια του κράτους ρύθμισαν τις υποθέσεις τους. Όταν βλέπουν οι πολίτες αυτήν την κρατική συμπεριφορά, γιατί να προσέλθουν για ρυθμίσεις; Γιατί να μην υποθέσουν ότι την επόμενη φορά θα είναι καλύτερα ή, και χαριστικότερα; Να, λοιπόν, πως διαμορφώνονται οι νοοτροπίες. Αφού δεν μας σέβεται το κράτος, δεν το σεβόμαστε και εμείς. Και αρχίζει το κυνήγι της γάτας με τον ποντικό.
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η μοναδικη αιτια αυτης της εκαστοτε κυβερνητικης τακτικης ειναι η παση θυσια επανεκλογη της κυβερνησεως, πόυ ηλθε στην εξουσια ΚΑΙ χωρις να το περιμενει ,μενει στην εξουσια, ΧΩΡΙΣ ουσιαστικο και ψηλσφητο απο τους πολιτες εργο και επιθυμει διακαως την επανεκλογη και μακροημερευση της, επειδη ,περαν της αμετρης φιλοδοξιας των ηγερων της , γνωριζει οτι ”δρυος πεσουσης πας ανηρ ξυλευεται”. Και οπως παντα ,αλλα κυριως σημερα , ουδεις αναμαρτητος . Ας αναλογισθουμε, ΑΝ δεν γινοταν κυβερνηση για δευτερη 4ετια το ΠΑΣΟΚ στην 10ετια του 1980, τοτε που με τον μακαριτη τον Τριτση δοθηκε το μηνυμα ”αν το δηλωσεις θα το σωσεις ”-εν προκειμενω το αυθαιρετο κτισμα σου- δεν θα ειχαμε και το σκανδαλο Κοσκωτα και την αρχη της υπερχρεωσηςτης οικονοιμιας μας. ΑΝ επισης δεν γινοταν για δευτερη 4ετια το ΠΑΣΟΚ κυβερνηση με τον κ. Σημιτη ,μετα μαλιστα το σκανδαλο του Χρηματιστηριου και τα Ιμια τι κρατος θα ειχαμε απο το 1985 και το 2000 με εναλλαγες στην κυβερνηση του αλλου μεγαλου κομματος της εξουσιας, που ειχε συλλαβει τα μηνυματα των καιρων σε Ευρωπη και Αμερικη και τελος, ΑΝ στις κρισιμες εκλογες του Οκτωβριου του 2009 δεν ειχαμε δωσει αυτοδυναμια στο ΠΑΣΟΚ του κ. Γ.Α.Π και το υποχρεωναμε σε συγκυβερνηση μεγαλου συνασπισμου με την Νεα Δημοκρατια τι τυχη θα ειχαν τα Μνημονια και κυριως το Δ.Ν.Τ. Και για να μη υπαρχει αντιδικια για το ποιο κομμα και ποια κυβερνηση ”ηρξατο χειρων αδικων”. ας ανατρεξουμε στο παρελθον μετα το 1950 -γιατι και στην 20ετια 1916-36 την ιδια κατασταση ειχαμε για την επανεκλογη κυβερνησεων και ας ”βαλουμε τον δακτυλον επι των τυπων των ηλων”,αλλα με το χερι οχι στην καρδια, αλλα στο μυαλο για μη παρασυρθουμε απο συναισθηματα ,ιδεοληψιες και αυταπατες . Μονον ετσι θα βγαλουμε ασφαλεστερα συμπερασματα, για να μη συν-αγωνιζομαστε οι εχεφρονες για παση θυσια επανεκλογη κομματων στην κυβερνητικη εξουσια , οπως οι αλλοι ευρωπαιοι πολιτες.

  2. Φυσικά όταν ο Λαλιώτης μασουλούσε τα Ευρωπαικά κονδύλια για σύσταση κτηματολογίου, αμφιβάλω εάν ακόμη και σήμερα υπάρχει, όλα ήταν αγαθά κι ωραία.

    Ο συριζα μας αξίζει και γουστάρουμε μέχρι τελευταίας αναπνοής και όποιος τρώγεται για ατασθαλίες και παρανομίες και όλα τα σχετικά, το λιγότερο….Είναι…καλός άνθρωπος!

  3. Το κράτος ως χώρος παραγωγής δημόσιων πολιτικών, με άξονα το δημόσιο συμφέρον και την διασφάλιση κανόνων που συνάδουν με το κοινωνικό και δικαιϊκό περιβάλλον, σαφώς είναι απαραίτητο και χρήσιμο.

    Αλλά με όρους λειτουργίας, ασφάλειας δικαίου, κανόνων, προβλέψιμης συμπεριφοράς της διοίκησης, είναι ένα σάπιο σύστημα που αιφνιδιάζει όσους δεν είναι “κολλητοί”, στηρίζεται στην φημολογία, στην εσωτερική πληροφόρηση και στην χειραγώγηση των πολιτών με βάση τις πεποιθήσεις της νεοτερικότητας στην βάση της εναλλαγής εκλόγιμης μοναρχίας (κατά τον Γ. Κοντογιώργη).

    Άρα, είναι πολύ ορθό και επιεικές το ρητορικό (μάλλον) ερώτημα αν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί το κράτος.

    Αν η δημόσια διοίκηση δεν αποκομματικοποιηθεί (και αυτό ξεκινάει και από τα πανεπιστήμια ακόμα με τις περίφημες “κομματικές νεολαίες”), δεν θα αποτελέσει ποτέ χώρο αξιοπιστίας.

    Και έτσι ο διαγκωνισμός θα μετατίθεται στο επίπεδο νεοφιλελεύθερων ισοπεδωτιστών και πελατοκρατών της “μοριοδότησης” και του κρατισμού της αναπαραγωγής αυτού του συστήματος που υφαίνεται στα κομματικά στέκια.

    Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση στο κράτος είναι πιο απλή από όσο φαίνεται.
    Να, όπως όταν ο κύριος Παπαθεμελής θεσμοθετούσε οι αστυνομικοί να δίνουν γραπτές εξετάσεις και όχι να διορίζονται με άλλους τρόπους.
    Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα, αλλά ας μην υπεισέλθουμε σε αυτό το μετριοκρατικό σύστημα που αναπαράγει τις κομματικές δυναστείες όποιας απόχρωσης.

    Επί του παρόντος, διακομματικά τους απασχολεί η ατζέντα του δικαιωματισμού (προς παράφραση των δικαιωμάτων και εις βάρος της κοινωνίας) με την ‘αντίθεση’ κάποιων ιδεολογικών απολιθωμάτων και την φοβέρα των νεοναζί που όπως φαίνεται αξιοποιούνται για τον ευτελισμό του επιχειρήματος της κοινωνίας.

    Αυτό που δεν θέλουν είναι ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και η αντιστοιχη παραγωγή πολιτικών δημόσιου σκοπού.

  4. Νομιζω, παρεπιπτόντως ομως, οτι τα πραγματα ειναι πολύ πιο απλά. Είχαμε και έχουμε ένα κρατος μη κρατος που κρατά ομήρους τους ¨πολιτες¨ του με τους όρους που το ίδιο θέσπισε. Απο το 1821 και μετα, σε αυτο το “κρατος” κανεις απο όσους το έφτιαξαν, το διοίκησαν, δεν ξέφυγε απο την λογική της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ένα “κρατος” που ευνοεί με γκρίζες ζώνες παντος. είδους παρανομία, και κρατά ομήρους τους ¨πολιτες¨ του και σημερα βέβαια τους εκβιάζει. Γιατι;;; Για γκρίζες, ως ολόμαυρες ζώνες που έφτιαξε το ίδιο. Τι να θυμηθώ;;; Τον Αιγύπτιο που έπεσε απο το υπουργείο Εμπορείου καθαρίζοντας τζάμια, επειδη δεν ήθελαν να πληρώνουν πλέον καθαριότητα, που ούτως η άλλως δεν έχεις με τις συνθήκες των μεταναστών στις εταιρείες καθαριότητας (ιδιωτική πρωτοβουλία) τους σεκιουριτάδες;;; Που κανένα δικαίωμα ασφαλείας δεν έχουν;;; Τους ημιυπαίθριους και τα αυθαιρετα;;; Τις δηλώσεις εισοδηματος σε εξευτελιστικές τιμές ενω ¨ολοι Μα σχεδόν ¨ολοι κράταγαν τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες;;; Πχ ο βοςκος της Κρήτης με τα 6.000.000. Ευρω;;; Ναι, δεν έχουμε κρατος. Και όσοι προσπαθουν τα τελευταία χρονια να μας πουν οτι έχουμε grexit εκείνο π.ου μας λενε ειναι οτι ειμαςτε η ΚΙνα της Γερμανίας, και πΕραν αυτού ουδέν.

    • Πολύ καλό!!!

      Κάτι συμπληρωματικό μόνο, χωρίς να θέλω να επηρρεάσω τα λεγόμενά σου.

      Θυμίζω τις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου, όπου παρευρίσκονταν τακτικότατα κάποιος κύριος Κονσολάκης, ο οποίος ήταν τί;;;

      Πρόεδρος αναγνωρισμένου συλλόγου καταπατητών και αυθαιρετούχων Ελλάδος, με 1.500.000 μέλη όπως επαναλάμβανε καθώς και υποστηριχτής πασοκ*, επίσης όπως επαναλάμβανε, προφανώς για να βρεθεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο υποψήφιος..

      *Η αναφορά στο πασοκ, δε γίνεται με σκοπό να κακολογίσω, ομολογώ πως όσο κι αν πάλαιψα με τον πασοκισμό στο μικροπεριβάλλον μου, τώρα μετά τα χρόνια της πτώσης του, πραγματικά συνειδητοποιώ πως έκανα λάθος.
      Εάν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το εφεύρουμε, ειδικά την περίοδο Ανδρέα!!
      Και το λέω ειλικρινώς!!

      • Αγαπητε κ. Στεφανε και εσεις και ο κ. Σουσπικιος αναφερεστε στο Ελληνικο κρατος διαχρονικως απο το 1821, αλλα με τα παραδειγματα σας εντοπιζετε αυτο το ”ατιμο” κρατος σε προσφατα γεγονοτα και μαλιστα της τελευταιας 35ετιας. Και η γενικευση ειναι ”ατιμια” και μπορει να καταληξει μεχρι τον Ομηρο, που ”δεν μας τα ειπε καλα απο την αρχαιοτητα”-ισως και μεχρι τον Θεο, που επλασε τους Ελληνες ”πασπαρτου” με ολα τα καλα και τα κακα ολων των επιγειων συνανθρωπων. Εχουν επωνυμο.,αγαπητοι μου, αυτοι που εβλαψαν την Πατριδα και τους Ελληνες-οπως ολα τα δημιουργηματα- και τους ”φυτεψαν,η, ποτισαν” τα ελαττωματα τους απο τον Τρωικο πολεμο και κυριως απο τον πρωτο λαικιστη Αλκιβιαδη και τον πρωτο τοπικιστη Δημοσθενη. Τουτων δοθεντων και αναγνωριζοντάς σας ως φιλιστορα και πατριωτη Ελληνα για την συνεχεια της Ελλαδος-οπως μας την παρεδωσαν οι προγονοι μας και γονεις μας τουλαχιστον- με εντυπωσιασε η ελικρινεια σας να θελετε την μετεμψυχωση του αειμνηστου Ανδρεα Γ. Παπανδρεου. Η πρωτη πραξη-γιαυτο το ”ονειρικο θεατρο”” σας φαινεται να αρχισε να παιζεται, αλλα τωρα θα φυγουν προ της ληξεως της παραστασεως ολοι οι θεατες συνελληνες, οπως αρχισαν να φευγουν για εργασια και οι πεντε εκατονταδες χιλιαδες νεοι στο εξωτερικο για εργασια. Εγω το εξελαβα ως αρά. Να ειστε καλα.

  5. Δεν καταλαβαινω παρά πολλές φορε τι ειναι αυτά που λέτε. Πραγματικά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω. Δεν μιλώ για τα 35 τελευταία χρονια, αν και σε αυτά έζησα. Δεν ειναι και τα καλύτερα. Είμαι Έλληνας τρίτης γενειάς. Λαός σε παράκρουση. Οικογενειοκρατία και Άγιος ο Θεός. Παρακάλια σε γνωστούς και φίλους για να αποφύγουμε τη κλήση, μεχρι παρακάλια να προσληφθουμε. Τα νιάτα στρέφουν τις πλάτες στο δημόσιο αλλα κάθε ανακοίνωση του ΑΣΕΠ ειναι 1/100,200/3000 . Σε τι αναφέρεστε ακριβώς;;;;

    • Στο γεγονος οτι το κρατος, προ των 35 ετων ηταν καλυτερο και αποτελεσματικωτερο ,με λιγωτερα θα,θα,θα,θα και ”δουλεμα” των ”υπηκοοων’ του, γιαυτο και ολα τα παραδειγματα σας αναφερονται σαυτα που εσεις ζησατε,η,πληροφορειστε . Τα οποια παρακαλια δεν σας υποχρεωνε κανενα κρατος να χρησιμοποιειτε. Τα χρησιμοποιουσαν-και πολλοι μαλιστα- γιατι δεν ειχαν ”φτερα να πετσξουν” για ατομικη τους προοδο, ειχαν υποταγει στον κομματισμο και ”κυνηγουσαν” να ”εξαργυρωσουν” την ,η, και τις ψηφους τους , πουλωντας συνειδησεις και αξιοπρεπεια. Ηταν βλεπετε ο λαος απο το 1981 στην εξουσια . Δεν ηταν λιγο πραγμα.. Για να επικαιροποιησουμε την κατασταση. Οσοι νεοι -κυριως- εφυγαν στα χρονια της 7χρονης κρισης στο εξωτερικο ουτε παλαια παρακαλουσαν, ουτε τωρα παρακελεσαν,η,προσκυνησαν κανεναν. Ηταν αετοι και πεταξαν. Συστηστε και εσεις στους γυρω σας να γινουν απο τα μικρατα τους ”αετοι και οχι κοτες”, με διαβασμα και στοχους , γιατι κανενας δεν τους χρωστα να τους κανει καλο. Μονο τους κανει τον καλο,για να τους ”δουλευει”. Ελπιζω τωρα να με καταλαβατε .ΧΑΙΡΕΤΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα