Με ωμό ρεαλισμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά την διήμερη απεργία των δημοσιογράφων:
1.-Η ενημέρωση στην Ελλάδα είναι κακή και χειραγωγημένη. Μόνο κάποια παράθυρα μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς. Μπορεί να γίνει χειρότερη. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε και αυτό δεν γίνεται με την συλλήβδην επίθεση κατά του κλάδου.
2.-Και με το χώρο της ενημέρωσης ισχύει το ίδιο ρητό με την πολιτική ηγεσία: κάθε κοινωνία είναι άξια της ενημέρωσης που μπορεί να αντέξει. Ο κόσμος διαβάζει, ακούει ή βλέπει αυτό που τον ικανοποιεί συναισθηματικά.Και αποφεύγει ό,τι μπορεί να του δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα. Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλει πάντα να πληροφορηθεί την, κατά το δυνατόν, προσέγγιση της αλήθειας, αλλά την ικανοποίηση των στερεοτύπων που έχει διαμορφώσει.
3.-Για να βελτιωθεί η ενημέρωση πρέπει να υπάρξει μια ομάδα ανθρώπων, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης, για την οποία θα ικανοποιούνται δύο προϋποθέσεις. Να αποκτήσει ουσιαστική και όχι θεσμική ανεξαρτησία και να μπορεί να επιβιώσει βιολογικά. Το πρώτο επιτυγχάνεται στο πλαίσιο οικονομικά βιώσιμων μέσων. Το δεύτερο με τη θεσμική κατοχύρωση των συλλογικών οργάνων που θα υποστηρίξουν και την βιολογική επιβίωση και την εργασιακή ανεξαρτησία των εργαζομένων στα Μέσα. Μέσα ενημέρωσης που η επιβίωσή τους εξαρτάται απο τη συνεχή χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη τους, όχι μόνο δεν θα αντέξουν οικονομικά αλλά θα ικανοποιούν και τις σκοπιμότητες του εκδότη τους. Το προσφιλές σύνθημα των ιδιοκτητών είναι: δεν θα πληρώνω εγώ για να κάνετε εσείς το χόμπυ σας.
Βλέπετε πως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απο τα στερεότυπα που έχετε διαμορφώσει για το δημοσιογράφο και την εργασία του.
Αν θέλετε να βελτιωθεί η ενημέρωση στη χώρα δείτε λίγο πιο βαθιά το ζήτημα. Και διαλέξτε τι ενημέρωση θέλετε.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με τα σχολια ,που θα ακουλουθησουν-γιατι αναμενεται να σχολιασθει το ενδιαφερον θεμα ,που θεσατε, αγαπητες ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ -,μπορει να λειτουργησοουν και ως δημοσκοπηση ,τουλαχιστον μεταξυ των φιλων ανιχνευτων.Με εντυπωσιαζει η παραδοχη σας οτι στην Ελλαδα η ενημερωση ειναι και κακη και χειραγωγημενη. Θα ηθελα να αναφερεται την χρονολογικη εναρξη των δυο ”κακων” της και ποτε εγιναν καθεστως αυτα τα ”κακα” και φυσικα και καποια γιατι -γιατι υπαρχουν οι αιτιες-.Ειναι αποδεικτεον οτι ”καθε κοινωνια ειναι αξια της ενημερωσης , που μπορει να αντεξει”,επειδη αφ’ενος δεν υπηρξαν προσωπικοτητες δημοσιογραφων – που και εσεις γνωρισατε-για να τους υποληπτονται και οι ιδιοκτητες των Μεσων και επιδη-κυριως αυτο-την επομενη της Μεταπολιτευσεως δημιουργηθηκε οι πανσπερμια των ”δημοκρατικων” πολιτων-πελατων,- οι οποιοι ασχετοι και διχασμενοι ,καθως ηταν, με την συνεχεια της Ελληνικης πραγματικοτητος μετα το 1940, λογω της 7ετους( 1967-1974) στρατιωτικης δικτατοριας, με την γνωστη δυσμενη καταληξη για την Κυπρο, ηθελαν ”καθοδηγηση-χειραγωγηση” , την οποιαν συνελαβε ο πρωτος -με διαφορα Ελλην- λαικιστης ηγετης του 20ου αιωνος αειμνηστος Ανδρεας Παπανδρεου , που το μετεδωσε σε ολα σχεδον τα εκδοτικα συγκροτηματα της πρωτευουσης και συμπρωτευουσης,τα οποια και ανελαβαν να περασουν στον λαο ”αμασητες” και μερικες χαλκευμενες ειδησεις , με τιραζ εκατονταδων χιλιαδων φυλλων ημερησιως και κυριως εβδομαδιαιως, με πρωτη στο ειδος την γνωστη ΑΥΡΙΑΝΗ των αδελφων Κουρη, οι οποιοι και επεβαλαν το 1985 και Προεδρο Δημοκρατιας ,τον ξεχασμενο απο την υποθεση Λαμπρακη πρωτοδικη τοτε κ. Σαρτζετακη,” δημοκρατη εκ γεννησεως του” ο οποιος ,ομως επαιρνε βαθμους στο δικαστικο σωμα και επι στρατιωτικης δικτατοριας.Τοτε επηλθε και ανβοικτη κομματικοποιηση των δημοσιογραφων , η οποια και οσο περνουσαν τα χρονια υπεσκαψε την αξιοπιστια τους ,σε σημειο, να ακουσθουν και κακοηχα και απειλητικα συνθηματα εις βαρος τους. Τ

    • ΩΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ …ΕΝ ΤΕΛΕΙ . Τι δε δει γενεσθαι των δεοντων απο τους δημοσιογραφους ;;;.Κατα πρωτον να συναποφασισουν οι επιθυμουντες -οσοι και λιγοι φυσικα στην αρχη-να μεταδιδουν ειδησεις με οσο το δυνατο μεγαλυτερη προσεγγιση της αληθειας , αναγκαστικα με περισσοτερες αναλυσεις -οπως οι σχολιασμοι στον ιστοτοπο σας- (γιατι οι συνελληνες 40 χρονια τωρα διαβαζαν τσιτατα και στερεοτυπα και πρεπει να αποκτησουν αναλυτικη σκεψη και εξηγηση των γεγονοτων)και κατα δευτερον να αποκτησουν περισσοτερη αμυνα στις απαιτησεις των ιδιοκτητων των μεσων, οι οποιοι δυστυχως -μη οντας δημοσιογραφοι, οπως παληα- νομιζουν οτι πωλουν προιοντα της καθημερινοτητος για το στομαχι μονο και οχι για τον νουν των πελατων- Ελληνων αναγνωστων πολιτων. Θελει την Καλβειο αρετην και τολμην η ελευθερια και φυσικα και βαθος 15ετιας -τουλαχιστον- για να ξαναγυρισουμε σε άξιες δημοσιογραφικες πενες και ανεκτικους εκδοτες μετα την λαιλαπα-καθως την περιγραψαμε- της 40ετιας. Ευνοητον οτι αυτην την ενημερωση και αυτους τους δημοσιογραφους πεςριμενουν οι συνελληνες, για να ”στριμωξουν και μεσα στις μικρες περιοχες τους ” τους φυσει ”εξουσιαστες τους” πολιτικους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα