Μεταναστευτικό: πολύ σοβαρή υπόθεση για να το εμπιστευτείς στους τεχνοκράτες.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημοσθένη Στωϊδη, Πρέσβη ε.τ.

Πρόβλημα για διευκρίνηση εθνικότητας, πρόβλημα για καθορισμό ηλικίας, πρόβλημα για ακριβή απογραφή εισελθόντων, πρόβλημα για εντοπισμό μετακινηθέντων ανά την επικράτεια, πρόβλημα με μη πιθανή γνώση αριθμού τυχόν επιπλέον ατόμων που  έχουν παρεισφρύσει, ασφαλώς μη νόμιμα, στην πατρίδα μας, κ.α.  Πρόβλημα, πρόβλημα, πρόβλημα…

Πρόβλημα εν τέλει και για την «εκβιαζόμενη» κατανόηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας μας να ανταποκριθεί έμπρακτα στην προτροπή των αρχών  να επιδειχθεί σχετική αλληλεγγύη! Δύσκολη άσκηση, δεδομένου ότι το Μεταναστευτικό  δεν εντάσσεται  στα κλασσικά εθνικά θέματα και εύλογα  δεν έχει την δεδομένη  απήχηση  στους πολίτες .  Παραδόξως  οι τοπικές κοινωνίες καλούμαστε να «κληρονομήσουμε» απνευστί  μία δύσπεπτη  κατάσταση, ανεξαρτήτως τυχόν δυσοίωνων επιπτώσεων για τον κοινωνικό ιστό.  Μία προβληματική  κατάσταση που αφενός δεν οραματίστηκε η χώρα μας ενώ αφετέρου προσδοκά να τύχει της αποτελεσματικής και αλληλέγγυας  συνδρομής της Ευρώπης, και συγκεκριμένα των  Κρατών-Μελών.

Κατά τα φαινόμενα εκδηλώνεται δυστοκία από την πλειονότητα των εταίρων να συμμερισθούν εποικοδομητικά την επίσημη οπτική της χώρας μας ως προς την σκοπιμότητα μετακίνησης προς τον «κοινοτικό» χώρο ικανού αριθμού  (περίπου 2800) ασυνόδευτων, δοθέντος ότι η πλευρά μας προτίθεται να «κρατήσει»( και όχι βέβαια να «φιλοξενήσει», διότι δεν πρόκειται για άμεσους συγγενείς) περί τις 2500  αλλοδαπούς εφήβους, κατά δήλωση αρμοδίων. Ελπίζω να υπάρξει εν προκειμένω ουσιώδης κρατική πρόνοια για ορθολογική, μεθοδική  αλλά και κοινωνικό-πολιτισμική στάθμιση της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης ανά την επικράτεια της εν λόγω κατηγορίας ατόμων.

Οι περίπλοκες και πολυσύνθετες πτυχές του Μεταναστευτικού, άπτονται πολλών παραμέτρων, της θρησκείας συμπεριλαμβανομένης. Συναφώς αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αντιπαλότητας για θρησκευτικούς λόγους, η μακρινή για εμάς περίπτωση των Ροχίνγκια,   μειονότητας μουσουλμανικής η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διαβιούσε  στην Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία, με πληθυσμό όμως Βουδιστών). Δεδομένης αφορμής, οι αρχές της Μυανμάρ εξανάγκασαν  τους Ροχίνγκια  σε βίαιη μετανάστευση οι οποίοι κατευθύνθηκαν μαζικά στο γειτονικό και αμιγώς μουσουλμανικό Μπανγκλαντές. Το εν λόγω παράδειγμα προφανώς διαφέρει ουσιαστικά από τον ειδικότερο χαρακτήρα των  μεταναστευτικών ροών στην χώρα μας, μολονότι το ενδεχόμενο  δυνητικής επίδρασής του δεν μπορεί να αποκλειστεί απολύτως με κατηγορικό τρόπο.  Διότι αναδεικνύει  την παραδοχή  ότι το στοιχείο της θρησκείας μπορεί  κάλλιστα μεν να αποτελέσει αιτία σοβαρών διώξεων και να προκαλέσει  κοινωνική αναταραχή, αλλά και ότι από την άλλη, μπορεί να γίνει αφορμή για ευκταία  θρησκευτική και πολιτισμική συνοχή.

Νομίζω ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν θα είχε πολύ πιο απροσδόκητη πορεία εάν συνεκτιμάτο και η χρησιμότητα ενδεικτικώς για :  α)ειλικρίνεια ως προς το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, β) λακωνικότητα στις δηλώσεις, γ) εφαρμογή των νόμων, δ) ικανότητα στον σχεδιασμό και στις δράσεις, ε) κοινή λογική, στ) τόλμη στις αποφάσεις, ζ) στήριξη και έμπρακτη εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνατότητες, η) καλλιέργεια νοοτροπίας συντονισμού και διαλόγου.

Εν κατακλείδι, το  Μεταναστευτικό «είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το εμπιστευτείς στους…τεχνοκράτες», παραφράζοντας τον Κλεμανσώ.

26 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για να μη παίζουμε την κολοκυθιά σε ποιους να το εμπιστευθούμε όλοι οι Έλληνες το δύσκολο πρόβλημα του μεταναστευτικού,που άγνωστο γιατί δεν το ωνόμασε και ως προσφυγικό ο αρθρογράφος κ.πρέβυς ,όπως το” πολτιγράφησε ” οΤσιπροΣύριζα ,κυρίως.

    • Ευχαριστώ για το σχόλιο! Εχετε δίκιο για την παράλειψη της διάστασης του προσφυγικού,αλλά α)ενσυνείδητα προσπάθησα να εστιάσω στο Μεταναστευτικό, β)θεωρώ ότι το Προσφυγικό διέπεται από ευνοικότερες ρυθμίσεις γ)οι σκέψεις μου δεν ορμώνται από πολιτικά κριτήρια.
      Ευχαριστώ

      • Ευχαριστώ για την απάντησή σας κ. Στωίδη και κανείς νομίζω δεν σας καταλογίζει για τις απόψεις σας κομματικά κριτήρια-γιατί πολιτικά -ως πολίτες έχουμε και πρέπει να έχουμε όλοι οι (δυνάμενοι φέρειν όπλα-ιδέες)πολίτες.
        Περίμενα να μας καθορίσετε σε ποιους να αναθέσουμε το σοβαρό μεταναστετευτικοπροσφυγικό πρόβλημα ,το οποίο τώρα με τον κορωνο-ιό θα καταστεί και σοβαρό εθνικό ,σε σημείο να μεταβάλει ταχύτερα όλους τους Έλληνες σε” ρατσιστές ”.
        Είδαμε τι έκανε ο τυφλοπόντικας της Ιστορίας,-ο οποίος υποστηρίζω ότι υπάρχει και ανοίγει τρύπες εκεί που δεν περιμένουμε-.
        Δεν θα προλάβει η κλιματική αλλαγή ,που προφητεύουν οι επιστήμονεες ότι θα μας καταστρέψει.
        ΄΄…Άλλα δε Θεός κελεύει”. Να είστε καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα