«Μία Κύπρος αξίζει πέντε Σουηδίες», αμερικανικό δημοσίευμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ιούλιος 11, 2023. Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ  ανακοίνωσε, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ότι είχε επιτέλους κάνει το αδύνατο: έπεισε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γράφει το αμερικανικό μέσο «19fortyfive».

Η ομάδα του Προέδρου Μπάιντεν, που εργάζεται επιμελώς στο παρασκήνιο, μπορεί να θέλει να μοιραστεί τον υποτιθέμενο θρίαμβο του Στόλτενμπεργκ.

Δεν πρέπει.

Είναι καταστροφή!

Αυτό που οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν ως διπλωματικό αριστούργημα είναι στην πραγματικότητα μια καταστροφή!

Αφήστε στην άκρη τον  εξευτελισμό της Σουηδίας από την Τουρκία  και τη διάβρωση, κατ’ εντολήν του Ερντογάν, της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Και αφήστε στην άκρη την υποκρισία του να αντιμετωπίζουμε τους Κούρδους στη Σουηδία ως τρομοκράτες όταν  οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία  όχι μόνο περιφέρονται ελεύθεροι, αλλά και κατοικούν στη διοίκηση του Ερντογάν και στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας.

Μάλλον, το πρόβλημα φαίνεται να είναι ένα νέο quid pro quo (σημ. ‘αντάλλαγμα για κάτι’)

Όχι μόνο η Τουρκία αναμένει τώρα την άρση των περισσότερων  κυρώσεων που σχετίζονται με την άμυνα , αλλά Τούρκος αξιωματούχος είπε επίσης ότι η Τουρκία  αναμένει τώρα από την Ευρώπη να παρακολουθήσει γρήγορα  τη μακρά ετοιμοθάνατη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία χρησιμοποίησε την παρουσία της εντός του ΝΑΤΟ για να παραλύσει τον θεσμό και να επωφεληθεί από το de facto βέτο της.

Για να άρει αυτό το βέτο, ο Στόλτενμπεργκ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θέλουν τώρα να εξουσιοδοτήσουν την Τουρκία να παραλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαβρώσει εκ των έσω τον δημοκρατικό της προσανατολισμό.

Δεν είναι μυστικό, για παράδειγμα, ότι η Γερμανία υποχωρεί συχνά στον τουρκικό εκβιασμό επειδή φοβάται όχι μόνο ότι ο Ερντογάν θα εξαπολύσει τις πύλες των προσφύγων στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και επειδή οι Γερμανοί αξιωματικοί πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ελέγχει πυρήνες τρομοκρατίας μεταξύ της τουρκικής διασποράς στην καρδιά της Γερμανίας.

Ούτε το πρόβλημα είναι μόνο τα τρομοκρατικά κελιά. Πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο κύριος εταίρος του Ερντογάν στον συνασπισμό,  δήλωσε : «Ο Αλλάχ είναι ένας και ο στρατός του είναι τουρκικός».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του Στόλτενμπεργκ καθυστερεί την εμφάνιση του προβλήματος, αλλά δεν αποτρέπει την Τουρκία από το να επαναλάβει τη συμπεριφορά της σε μελλοντικές αποστολές του ΝΑΤΟ

Εάν ο Ερντογάν απομακρυνθεί από το πόκερ υψηλού πονταρίσματος με νέες παραχωρήσεις και τσιτάτα για να δείξει στο κοινό του, ο Στόλτενμπεργκ εγγυάται ότι κάθε μελλοντική σημαντική απόφαση του ΝΑΤΟ θα είναι μια ευκαιρία για τουρκικούς εκβιασμούς.

Ωστόσο, η τραγωδία είναι μεγαλύτερη. Η Κατοχή της Κύπρου;

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει σήμερα ξένη κατοχή. Για σχεδόν μισό αιώνα, η Τουρκία έχει καταλάβει το ένα τρίτο της Κύπρου, μια χώρα που, για σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Στόλτενμπεργκ και ο Σάλιβαν φαίνονται ουσιαστικά τώρα πρόθυμοι να ανταλλάξουν μια ζωντανή δημοκρατία με μια δράση που είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Άλλωστε, το ΝΑΤΟ χάνει ελάχιστα εάν η Σουηδία παραμείνει εκτός, αλλά ενεργεί σε στενό συντονισμό μέχρι τον θάνατο του Ερντογάν.

Η Κύπρος δεν πρέπει να είναι θύμα της πεποίθησης των Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων ότι η πολιτική ικανότητα απαιτεί θυσίες.

Αποτελεί ολοένα και περισσότερο βασικό αμερικανικό εταίρο ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και η σημασία της αυξάνεται. Μία Κύπρος σήμερα αξίζει πιθανώς πέντε Σουηδίες, ανεξάρτητα από το μικρό ακόμη μέγεθος του στρατού του νησιωτικού έθνους.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μπορεί να χτυπήσουν στην πλάτη ο ένας τον άλλον στο Βίλνιους, αλλά σύντομα θα απογοητευτούν στη διάρκεια της ημέρας.

Το να δοθεί στην Τουρκία οποιοσδήποτε δρόμος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τον τερματισμό της κατοχής και την αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας αποτελεί προηγούμενο κατευνασμού και ενδυνάμωση ενός θεμελιωδώς αντιευρωπαϊκού καθεστώτος για το οποίο η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν πολύ υψηλότερα τίμημα από ό,τι φαντάζονται.

echedoros.blog

 

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δέχτηκε το ΝΑΤΟ το τουρκικό αίτημα να αναφέρεται η Κύπρος στους χάρτες του με συντεταγμένες. Η Αθήνα γιατί σιωπά;

    Μπορεί η Κύπρος να κάμει κάτι γι αυτό; Ίσως η Φανούλα Αργυρού να έχει δίκιο:

    Τι σημαίνει Πρόεδρε “όχι από εμάς, δεν είμαστε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ”;;

  2. Γράφει στην τελευταία παράγραφο ο ”συγγραφέας” του ιστοτόπου
    ”Το να δοθεί στην Τουρκία οποιοσδήποτε δρόμος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση , ΧΩΡΙΣ τον τερματισμό και την αλλαγή πολιτικής κουλτούρας….”.
    ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ , λοιπόν , για ένα χρονικό άλμα 10ετίας τουλάχιστον -μάλλον χωρίς τον κ. Ερντογάν- (26 είναι τα σχετικά κεφάλαια και στη συνέχεια ομοφωνία για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε), οπότε ”ν’άχαμε να λέγαμε ”στους φιλοευρωπαϊστές Τούρκους.
    ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΑ, ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΠΟΥ ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ .
    Υ.Γ Μπορεί η Κύπρος να αξίζει πέντε Σουηδίες- δημοσιογραφική υπερβολή και αυτή – αλλά με την Σουηδία στο ΝΑΤΟ έκλεισε η Βαλτική για την Ρωσία .

    • Και γιατί να μην τούς κοπεί ο βήχας από την αρχή; Πρέπει άρον-άρον να δικαιολογείς ό,τι κάνει το κόμμα, μη έχων αυτόνομη σκέψη, όπως σού έχει πολλάκις επισημανθεί;

      Όταν το 2004 η ΕΕ κάλεσε σύγκλιση για να δοθεί τον Δεκέμβριο στην Τουρκία ημερομηνία ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Ελλάς έπρεπε ν’ ακολουθήσει την συμβουλή τού αειμνήστου Τάσσου Παπαδοπούλου και να βάλει βέτο για την κατοχή τής Κύπρου, τον εποικοισμό της (έγκλημα, κατά το ΔΔ και την Σύμβαση τής Γενεύης), το casus belli και τις παραβιάσεις/παραβάσεις τού ελληνικού εναερίου και θαλασσίου χώρου κλπ. Την γάτα την σκίζεις από την αρχή. Έτσι και μόνον έτσι δείχνεις την αποφασιστικότητά σου και σε σέβονται. Οι μεσοβέζικες λύσεις, που προτείνεις, είναι απλώς για να δικαιολογούν την ηττοπάθεια τής Ελλάδος.

      • Θα πρέπει να δείς λίγο και την γενικότερη στρατηγική.
        Ένα βέτο τότε θα είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί οποιοδήποτε μέσο άσκησης πίεσης της Ε.Ε. προς την τουρκία.

      • Απευθύνομαι σε λογικούς και όχι σε εμμονικούς , που αντιπολιτεύονται επιλεκτικά. Τόσο απλά.
        Λύσεις δεν προτείνω γιατί δεν μου πέφτει λόγος .
        Σχολιάζω απλώς τα ”κουφά” και τα άδηλα μελλοντικά, που μερικοί τα θεωρούν δεδομένα από τώρα.
        Ο Θεός μου έδωσε μυαλό όχι κόμμα.

        • “Ο Θεός μου έδωσε μυαλό όχι κόμμα”

          Αυτά που γράφεις, επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο. Η αδυναμία σου να απαντήσεις σε λογικά ερωτήματα, λόγω κομματικής ταυτότητας, είναι εμφανής.

  3. Δεν βλέπω η ιστοσελίδα ECHEDOROS να αναφέρει το συντάκτη του αμερικάνικου δημοσιεύματος. Κακώς. Από όσο βλέπω είναι ο Michael Rubin και αν αληθεύουν οι πληροφορίες της wikipedia, έχει μπει πολύ άσχημα στο μάτι του Σουλτάνου. Μπράβο του! Ας παραδειγματιστούν λιγάκι και οι δικοί μας καθεστωτικοί “αναλυτές διεθνών σχέσεων” του ενδοτισμού και του ραγιαδισμού…

    https://www.19fortyfive.com/2023/07/the-turkey-nato-deal-on-sweden-is-a-disaster/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Rubin

    “In June 2017, Recep Tayyip Erdoğan filed a criminal complaint against Rubin in Turkish courts, accusing him of “supporting and committing offenses for the Fethullahist Terror Organization”.[22] In December 2017, Turkish national offered a reward of three million Turkish lira (almost $800,000) for help in delivering Rubin to Turkey to answer Turkish terrorism allegations in connection with the 2016 Turkish coup d’état attempt.[23] Prior to Turkey’s 2023 elections, Twitter acknowledged restricting access to Rubin’s twitter account inside Turkey.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα