Το οριακό αποτέλεσμα που έβγαλαν οι γερμανικές κάλπες, τουλάχιστον όπως έδειχναν τα πράγματα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μας προετοιμάζει για μια δύσκολη και μάλλον μακρά διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν κάθε λόγο να χαίρονται με το αποτέλεσμα γιατί ανέκοψαν μια μακρόχρονη πτωτική πορεία. Η νίκη, με σχετικούς όρους βέβαια όταν βρίσκεσαι γύρω στο 25% των ψήφων, είναι κυρίως νίκη του Σολτς και όχι του κόμματος.

Δεν αποτελεί επίσης εγγύηση ότι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι τελικά ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.

Το παζλ για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό θα είναι σύνθετο λόγω του μεγάλου κατακερματισμού των ψήφων στις εκλογές και του συστήματος απλής αναλογικής.

Οσο για τους Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία, το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν με μεγάλη απόσταση το χειρότερο στην ιστορία τους. Και μια ισχυρή αρνητική ψήφος εναντίον του Λάσετ.

Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα τρικομματική. Είμαστε περισσότερο βέβαιοι για τους δύο από τους τρεις υποψήφιους εταίρους, δηλαδή τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, και λιγότερο για το ποιος τελικά θα ηγηθεί του συνασπισμού, ο Σολτς ή ο Λάσετ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών θα έχει ένα σχετικό προβάδισμα. Οι Πράσινοι σίγουρα θα προτιμούσαν μια κεντροαριστερή συμμαχία στην οποία οι Φιλελεύθεροι θα ήταν οι παράταιροι εταίροι.

Το ακριβώς αντίθετο επιθυμούν οι Φιλελεύθεροι που είναι πολύ πιο κοντά στην Κεντροδεξιά του Λάσετ. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά μόνον ως έσχατη λύση γιατί κανένας από τους δύο μεγάλους δεν φαίνεται να αντέχει πλέον τον άλλο ύστερα από τόσα χρόνια δύσκολης συνεργασίας στην κυβέρνηση.

Το χειρότερο ενδεχόμενο για την Ευρώπη και κυρίως για μας εδώ θα ήταν να παίξουν καθοριστικό ρόλο οι Φιλελεύθεροι στη δημιουργία του νέου συνασπισμού. Είναι το κόμμα με τις πιο σκληρές θέσεις σε θέματα ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και το λιγότερο φιλευρωπαϊκό από τα υποψήφια για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.

Η δική μας κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς λογικά θα έπρεπε να εύχεται για το καλό της χώρας έναν τρικομματικό συνασπισμό στη Γερμανία με επικεφαλής τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Αλλά ακόμη και αν το εύχεται, δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν!

*Ο Λουκάς Τσούκαλης είναι πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στη Sciences Po στο Παρίσι  

“Τα Νέα”