Κύπρος – Σε αχαρτογράφητα νερά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ
Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει πως αποτελεί προϋπόθεση, για να εμπλακεί σε συνομιλίες, μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων (φωτ. A.P. Photo/Nedim Enginsoy).

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη χθες τον Ερσίν Τατάρ για τη νίκη του και έσπευσε αμέσως να προχωρήσει σε συνάντηση μαζί του, όμως η αλήθεια είναι πως στο Προεδρικό Μέγαρο είδαν με έκπληξη και εν πολλοίς με αμηχανία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Κατεχόμενα. Εκπληξη γιατί οι ενδείξεις και η πληροφόρηση που είχαν μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν υπέρ της «επανεκλογής» του Μουσταφά Ακιντζί. Αμηχανία γιατί με δεδομένες τις εξαγγελίες Τατάρ, τίθεται εν αμφιβόλω η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και εν πολλοίς το Κυπριακό μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.

Η παρέμβαση

Η αναμέτρηση μετατράπηκε από νωρίς σε ένα δημοψήφισμα γύρω από το ποια σχέση θέλουν να έχουν οι Τουρκοκύπριοι με την Αγκυρα: την πλήρη εξάρτηση που υποστήριζε ο Ερσίν Τατάρ ή την αυτονόμηση που εξήγγειλε ο Μουσταφά Ακιντζί. Καθόλου τυχαίο συνεπώς πως για πρώτη φορά η Αγκυρα είχε τόσο έντονη παρέμβαση στην ψηφοφορία. Δεν ήταν μόνο το επιτελείο από την Αγκυρα που είχε στηθεί εδώ και καιρό στα Κατεχόμενα υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ, ούτε το εκλογικό «σπρώξιμο» με την εξαγγελία ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, υπήρξε έντονη παρουσία της ΜΙΤ, σε περιοχές που κατοικούνταν από εποίκους. Ηταν άλλωστε μεγαλύτερη η συμμετοχή σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με την πρώτη Κυριακή και σύμφωνα με το αποτέλεσμα επικράτησε κατά κράτος ο Τατάρ. Ενδεικτικά στο Τρίκωμο, εξασφάλισε ποσοστό 70,8%. Αντιθέτως, από περιοχές με πιο κοσμικό στοιχείο και με πιο έντονη την παρουσία των Τουρκοκυπρίων, όπως στη Λευκωσία, ο Ακιντζί επικράτησε με 56,1%. Αυτή ακριβώς η επιρροή της Αγκυρας έχει τη δική της σημασία για το μέλλον.

Πώς μεταφράζεται όμως η επικράτηση Τατάρ στο Κυπριακό; Ο Τατάρ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία έχει πεθάνει και πως άλλο πλαίσιο λύσης θα πρέπει να μπει στο τραπέζι. Θέση που εκφράζει βεβαίως και την Αγκυρα. Εχει επίσης υποστηρίξει πως αποτελεί προϋπόθεση για να εμπλακεί σε συνομιλίες, μία συμφωνία για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων. Ολα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στην άτυπη πενταμερή που θα ακολουθήσει, όπου ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα διερευνήσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων, δίδοντας πρώτα έμφαση στην αποδοχή ή όχι του πλαισίου του. Εκεί θα φανούν και οι επιδιώξεις Τατάρ, Αγκυρας.

Δεν θα πρέπει να αγνοείται και η κίνηση Τατάρ για εποικισμό των Βαρωσίων. Μπορεί ο κ. Γκουτέρες να διαβεβαίωσε πως αμέσως μετά τις «εκλογές» θα αναλάβει πρωτοβουλία για εκτόνωση της κατάστασης, όμως ερώτημα παραμένει αν το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου, θα αποτελεί το πρώτο βήμα για εποικισμό της πόλης.

Το προφίλ

Ο Ερσίν Τατάρ γεννήθηκε το 1960 και προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Μέχρι το 1974 σπούδαζε στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας και συνέχισε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο Forrest School του Λονδίνου. Στη συνέχεια, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ από το οποίο αποφοίτησε το 1982. Εργάστηκε στη Βρετανία ως λογιστής στην εταιρεία Pricewaterhouse τη δεκαετία του 1990, εργάστηκε σε διάφορες τουρκικές εταιρείες και το 1996 προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού τουρκοκυπριακού καναλιού Kanal T. Το 2009, ο Ερσίν Τατάρ συμμετείχε στην «κυβέρνηση» αναλαμβάνοντας το αξίωμα του «υπουργού Οικονομικών».

Την ίδια περίοδο, ήταν ηγετικό στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην ηγεσία του οποίου εκλέχθηκε το 2018. Λίγο μετά ανέλαβε την «πρωθυπουργία» στην «κυβέρνηση» συμμαχίας του UBP με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ).

“Καθημερινή”

Ερ. Τατάρ: Να συζητηθούν κι άλλες λύσεις πέρα από την ομοσπονδία

Φωτ.: Reuters

«Πρέπει να συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης εκτός από την ομοσπονδία. Υπάρχουν δυσκολίες σε σχέση με το σημείο που είχαν φτάσει τα πράγματα στο Κραν Μοντάνα και πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, δύο ημέρες μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Δεν γίνεται να συζητείται μόνο η ομοσπονδία, πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και εναλλακτικές. Εδώ και 50 χρόνια συνομιλιών, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες με όρους και προϋποθέσεις» ανέφερε σε συνέντευξή στη Haber Kibris.

Ο κ. Τατάρ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την εκλογική διαδικασία, τους συνυποψηφίους του, αλλά και τη σχέση του με την Τουρκία λέγοντας ότι θα γίνει ο άνθρωπος μεταξύ της λεγόμενης «κυβέρνησης» των κατεχομένων και της τουρκικής πλευράς. Επιπλέον, όπως σημείωσε, «οι διοικήσεις και των δύο πλευρών δεν έχουν γνωριστεί», εννοώντας τον εαυτό του και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μάλιστα, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον αποκάλεσε με το μικρό του «Ερσίν» και ο ίδιος θα τον λέει «Νίκο». «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον Νίκο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ξέρει άλλωστε ποια είναι η σκέψη μας στο Κυπριακό. Το θέμα είναι να το εξηγήσουμε αυτό και στη διεθνή κοινότητα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα