Κυπριακό: Γιατί όχι στη διχοτόμηση;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

O Ταγίπ Ερντογάν στη φιέστα στα Βαρώσια επιβεβαίωσε όσα είχε προαναγγείλει με την εκλογή του στην προεδρία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους ο Ερσίν Τατάρ. Δηλαδή ότι στις προθέσεις της Άγκυρας προτάσσεται ως λύση του κυπριακού η διχοτόμηση της νήσου με τη δημιουργία δύο διακριτών, ανεξάρτητων κρατών έναντι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προκαλώντας τη δυσφορία στην Αθήνα και στην Λευκωσία.

Όμως προς τί η εμμονή στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας;  Διότι, σήμερα  με τη de facto κατάσταση διχοτόμησης που επικρατεί στην Κύπρο, όλα είναι ξεκάθαρα: Μπορεί η Τουρκία να συμμετέχει ενεργά και να επηρεάζεται άμεσα από την κρίση στην Εγγύς Ανατολή, αυτό όμως ουδόλως επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε κατ’ επέκταση επιβαρύνει την  Ελλάδα. Όμως, δεν είναι ολοφάνερο ότι η ενωμένη Κύπρος, λόγω της εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων από την Άγκυρα, ιδιαίτερα τώρα με τον Ερσίν Τατάρ στην προεδρία, θα μεταβληθεί σε μέρος της κρίσης στην Εγγύς Ανατολή συμπαρασύροντας και την Ελλάδα; Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ σε αντίθεση με την Τουρκία, υπάρχει δηλαδή μια σαφής διαχωριστική γραμμή που δίνει τη δυνατότητα στη Λευκωσία να ανθίσταται στην Άγκυρα μέσω των Βρυξελλών, όπως συμβαίνει σήμερα με την κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ μετά την ομοσπονδοποίηση της Κύπρου η Άγκυρα θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε όλα τα θέματα μέσω των Τουρκοκυπρίων.

Υπάρχουν όμως και βαθύτεροι λόγοι που υπερβαίνουν τις σκοπιμότητες των συμφερόντων και αμφισβητούν τη δυνατότητα των δύο λαών να συνυπάρξουν σε ενιαίο ομόσπονδο κράτος. Το Κυπριακό πρόβλημα, δημιουργήθηκε σε συνθήκες παγκόσμιας ισορροπίας, έστω του «τρόμου», με παγιωμένη την κατάσταση στην Εγγύς και τη Μ. Ανατολή και ενώ η συμβίωση διαφορετικών εθνοτήτων στα όρια ενός πολυεθνικού κράτους ήταν βιώσιμη. Σήμερα, επιχειρείται να επιλυθεί σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες που είναι  πολύ δυσμενέστερες. Διότι σήμερα, σε συνθήκες όπου τα πολυεθνικά κράτη έχουν διαλυθεί και εθνότητες διεκδικούν την αυτοδιάθεσή τους (Σκωτία, Καταλονία, κ.α.), επιχειρείται, κόντρα στην πραγματικότητα, η συμβίωση δύο εθνοτήτων που δεν κατόρθωσαν να συνυπάρξουν όταν οι συνθήκες ήταν παγκόσμια ευνοϊκές γιαυτό.

Γιαυτό μία βιώσιμη λύση υπάρχει που να υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα: Να μετατραπεί η de facto σημερινή κατάσταση σε de jure με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών εκ των οποίων το ελληνοκυπριακό θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα. Μόνο με αυτή τη λύση:

  1. Θα πάψει το Κυπριακό να υποδαυλίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  2. Θα οριοθετηθούν οριστικά τα ελλαδικά και τα τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο, χωρίς να νοούνται παρεμβάσεις τρίτων χωρών που αξιοποιούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως εφαλτήριο των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή.
  3. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόσχημα για επέμβαση διότι θα αποκλείεται η αναθέρμανση των εντάσεων του παρελθόντος μεταξύ των δύο κοινοτήτων και καμία χώρα δεν θα έχει το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης.
  4. Η ασφάλεια της Κύπρου, ως έδαφος της ελληνικής επικράτειας, θα αποτελεί υποχρέωση της Ελλάδας. Μάλιστα, η χώρα μας θα ενισχυθεί στρατηγικά έναντι της Τουρκίας αφού θα την περικυκλώσει τρόπον τινά και θα διαθέτει δυνάμεις στο κυπριακό έδαφός.
  5. Θα επαυξήσει τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας και επακόλουθα θα πολλαπλασιάσει την αξία της εντός της Ε.Ε., διότι θα επεκτείνει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής με τις οποίες θα γειτνιάζει άμεσα. Ας αξιολογήσουμε ότι σήμερα εμπλέκεται στα τεκταινόμενα στην Αν. Μεσόγειο μέσω της Κύπρου με τις τριμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο, Ισραήλ κ.α..
  6. Η ΑΟΖ, που αντιστοιχεί στο νότιο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου κατοικούν οι ελληνοκύπριοι, είναι πολλαπλάσια αυτής που αντιστοιχεί στο τουρκοκυπριακό τμήμα, η οποία περιορίζεται μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, και δεν θα επιδέχεται αμφισβητήσεις
  7. Η διχοτόμηση της Κύπρου και η δημιουργία τουρκοκυπριακού κρατιδίου δεν αντιστρατεύεται τα τουρκικά συμφέροντα. Διότι το κρατίδιο θα είναι μέλος της Ε.Ε., ένα υποκατάστατο δηλαδή της Τουρκίας εντός της Ε.Ε., μεσάζων ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία. Πρόκειται για ενδεχόμενο που ευνοεί και τις δύο πλευρές αφού τις απαλλάσσει από το πολιτικό κόστος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Αντίθετα, η επιδιωκόμενη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που είναι η επίσημη γραμμή της ελλαδικής πλευράς, αποτελεί και αυτή μορφή διχοτόμησης, εμπεριέχεται στο ίδιο τον όρο της. Επιτρέπει όμως στην Τουρκία να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη νήσο, όπως προαναφέρθηκε. Αλλά υπάρχει και ακόμη ένας λόγος που προτάσσεται η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας: Η οικονομική ελίτ της Κύπρου θέλγεται από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών εισροών και ιδιαίτερα των συμβολαίων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και με κανένα τρόπο δεν επιθυμεί να εκχωρήσει τα «προνόμια» αυτά στην Αθήνα κατά την ένωση με τη Ελλάδα που λογικά θα ακολουθήσει τη διχοτόμηση. Γιαυτό το σημερινό καθεστώς της «μη λύσης» ή της ομοσπονδοποίησης, εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

 

Μακροδημόπουλος  Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

27-11-2020

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητέ κ.Μακροδημόπουλε ειλικρινώς ”δεν φοβάστε” ότι την -όχι και τόσο ζυγισμένη ,μελετημένη πρότασή σας για διπλή Ένωση στην Κύπρο ανατρέπεται-αναθεωρείται την διαχρονική Ελληνική και Κυπριακή εξωτερική πολιτική των τελευταίων(43) -μετά το 1977 επί Μακαρίου- και ούτε ότι μπορεί να θεωρηθείτε ”λαγός”της Ερντογανικής πολιτικής ,που θέλει την Συνομοσπονδία ,αντί της συμφωνηθείσης από το 1977 μεταξύ Μακαρίου-Ντεκτάς Ομοσπονδίας;;;.
    Θα θέλατε να είχατε χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στην Κύπρο ,ή, νομίζετε ότι θέλουν να τα έχουν -με όλα τα προβλήματα της Τουρκίας- και οι εταίροι μας στην Ευρώπη;;;.
    Πότε ,που και για πόσο χρονικό διάστημα οριοθετήθηκαν οριστικώς εθνικά συμφέροντα δύο ομόρων κρατών και αυτό θα συμβεί τώρα στην Κύπρο ,την ”πυριτιδαποθήκη”-πια- της Ανατολικής Μεσογείου;;;.
    Και οι Βρετανικές Βάσεις τι θα απογίνουν;;;.
    ”Ξεκολλήστε” από την θέση ότι η Κυπριακή ελίτ, θέλγεται να νέμεται μόνη της τις ευρωπαικές εισροές και τα συμβόλαια των υδρογονανθράκων.
    ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ,ΦΊΛΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΦΕΎΓΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΚΛΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.

  2. Κατ’ αρχήν αγαπητέ αυτά περί “λαγού” και άλλα πολλά παρακαλώ να τα αφήσετε στην άκρη. Περίσσεψε ο πατριωτισμός γιαυτό ένα ολόκληρο έθνος συρρικνώθηκε γεωγραφικά στα όρια ενός μικρού κράτους, Το σύνθημα που συντάρασσε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 την Ελλάδα δεν το θυμάστε; Πού ζούσατε τότε; Το σύνθημα ήταν ΕΝΩΣΗ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Σήμερα δεν είναι διχοτομημένη η Κυπριακή Δημοκρατία; Από το 1974 και μετά; Δεν είναι αντιληπτό ότι η επιδιωκόμενη λύση διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία περιέχει εξ αρχής στην ονομασία της τη διχοτόμηση;Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της de jure διχοτόμησης και της ένωσης με την Ελλάδα θα υπάρχει ένα εθνικό κέντρο και η Αθήνα θα αποφασίζει για τα τεκταινόμενα σε όλη την επικράτεια συμπεριλαμβανομένης και της διχοτομημένης Κύπρου στο ελληνοκυπριακό τμήμα. Στην περίπτωση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η Άγκυρα θα παρεμβαίνει κατά το δοκούν. Η διαφορά είναι τεράστια. Για την γεωπολιτική θέση του ελλαδικού χώρου υπάρχει πρόσφατο άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις με αναφορές στον Κάπλαν, στον Φίσερ κλπ. Είναι ο χώρος που αναβαθμίζει γεωπολιτικά ολόκληρη την Ευρώπη στις σημερινές εξελίξεις. Όμως και οι γείτονες έχουν εξ ίσου μεγάλη γεωπολιτική αξία, ιδιαίτερα στη συνοριακή τους περίμετρο. Γιαυτό ότι και να κάνουν τους αντιμετωπίζουν με ανεκτικότητα. Επομένως ας κοιτάξουμε να διασφαλίσουμε τον ελλαδικό μας χώρο. Ούτως ή άλλως το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου χάθηκε για πάντα χάρη στην πολιτική των υπερπατριωτών

  3. Να υποθέσω ότι δεν έχετε προβληματισμούς και αντίρρηση να έχουμε χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στην Κύπρο ,που θα απέχουν για υποστήριξη τους και από συνοριακά ακόμη επεισόδια πάνω από 400 χιλιόμετρα από την σημερινή Ελλάδα σε σύγκριση με τα 40 της Τουρκίας, ενώ τώρα -και αύριο ίσως περισσότερο σε μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη μας-η Κυπριακή Ομοσπονδία των δύο συνοίκων κοινοτήτων θα έχει αποτελεσματικότερη φύλαξη.
    Για φαντασθείτε να υπηρετεί ο εγγονός σας την θητεία του σε μεθορικό Φυλάκιο της Μόρφου ,όταν οι περισσότεροι συνέλληνες -που όσο πάει και λιγοστεύουμε -δεν θέλουν να υπηρετούν τα παιδιά τους στον Έβρο ,ή, τα ακριτικά νησιά.
    Μακάρι να αλλάξουμε νοοτροπία .
    Για τα παληά ας μη συνεχίσουμε γιατί αυτοί οι πατριώτες αυτοθυσιάσθηκαν για την Πατρίδα σε Κύπρο και Ελλάδα με την γαλανόλευκη αγκαλιά.

  4. Ξεχνάτε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 1967 υπήρχε στην Κύπρο τεθωρακισμένη μεραρχία που την καθιστούσε απόρθητη; Πώς αποσύρθηκε θυμάστε; Αποχώρησε ύστερα από αξίωση της Τουρκίας, μάλιστα αποχώρησε υπο την επίβλεψη τούρκων αξιωματικών για να διαπιστωθεί αν αποχωρεί το σύνολο της Ελληνικής δύναμης. Οι υπερπατριώτες!

  5. Αυτή η Μεραρχία για άλλο σκοπό εστάλη μετά την άρνηση του Μακαρίου να δεχθεί το Σχέδιο Άτσεσον και ευτυχώς που δεν ενεπλάκη σε πολεμικές επιχειρήσεις ,γιατί δεν είχε αεροπορική κάλυψη -έτσι λένε οι σχετικοί -,πέραν του ότι εστάλη κρυφά επειδή υπερέβαινε την ΕΛΔΥΚ ,που βάσει των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου μπορούσε να σταθμεύει στο νησί, γιαυτό με απαίτηση των ΗΠΑ και Βρετανίας απεσύρθη ,-και θα αποσυρόταν και από οποιαδήποτε άλλη Ελληνική κυβέρνηση -,εκτός αν προτιμούσε -έπειθε και τους Έλληνες-να πολεμήσουν από τον Έβρο μέχρι της Κύπρο.
    Πληκτρολογήστε γιαυτήν την Μεραρχία και θα μάθετε περισσότερα.
    Καλό μήνα από αύριο.

  6. Καλο μηνα απο αυριο. Αλλα αυτη η μεραρχια αποχωρησε υστερα απο αξιωση της Τουρκιας με την απειλη πολεμου. Υπο την επιβλεψη τουρκων στρατιτικων. Με τοσο ντροπιαστικο τροπο.

  7. Δεν ήμουν στην Κύπρο για να δω τους Τούρκους στρατιωτικούς να επιβλέπουν την αποχώρηση της Μεραρχίας ,-υπολογίζω και εσείς δεν ήσασταν ,εκτός αν υπηρετούσατε την θητεία σας ως έφεδρος αξ/κός και υπακούατε στις εντολές τους-.
    Διαβάστε και άλλα για την Μεραρχία και μη ξεχνάτε πως το θέμα που θίξατε αφορούσε στην πρωτοφανή από το 1977 πρότασή σας για διπλή ένωση στην Κύπρο και όχι γιαυτήν την Μεραρχία.

    • Περι εποπτειας των αποχωρουντων το εχει γραφει στην ιστορια. Δεν ειναι δικη μου ιδεα. Η Κυπρος κσι σημερα ειναι διχοτομημενη και με το προτεινομενο σχεδιο θα ειναι ουσιαστικα διχοτομημενη. Με τη διαφορα οτι τοτε θα μπορει να παρεμβαινει η Αγκυρα. Σημερα δεν εχει αυτη τη δυνατοτητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα