Κοτζιάς: Η Τουρκία δεν μπορεί να ονειρεύεται αλλαγή στα ευρωπαϊκά σύνορα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο Νίκος Κοτζιάς καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η φιλική διάθεση και οι απαντήσεις «με διπλωματικά μέσα σε προκλήσεις ακόμα και στρατιωτικές, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Είναι συμπεριφορά ευθύνης. Αυτό δείχνει δύναμη χαρακτήρα και δυνατοτήτων». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Η Τουρκία αρέσκεται να παίζει με τη φωτιά».

«Εμείς είμαστε διαφορετικός παίκτης στο διεθνές σύστημα. Η χώρα μου θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της με τρόπο διαφορετικό» διαμήνυσε.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν πρόκειται να πάμε ποτέ σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους δικούς της όρους» και «καλό είναι να το καταλάβει» η Τουρκία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει εμείς να δημιουργούμε ατμόσφαιρα που να την διευκολύνει να βγάζει την εσωτερική της νευρικότητα πάνω μας» και να μπαίνουμε στο «τουρκικό παιχνίδι» και «τον τρόπο που κάνει πολιτική» με εντάσεις, επισημαίνοντας:

«Ο δικός μας πολιτισμός είναι πιο ορθολογικός και δίκαιος. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε ένα “chicken game”».

«Αυτή δεν είναι συμπεριφορά μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ, δεν είναι καλό αυτό, γιατί θα χαθούν και δικοί τους στρατιωτικοί, όπως συνέβαινε κατά καιρούς» τόνισε Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Παράλληλα, ανέφερε ότι στο γραφείο του έχει «έγγραφα για εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις, ακόμα και πρακτικά παράδοσης, που εμείς τους επιστρέψαμε, χωρίς τέτοια κλιμάκωση». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα σε σχέση με τους 8: «Εμείς τους 8 δεν τους συλλάβαμε. Οι 8 ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα. Οι δικοί μας στρατιωτικοί δεν ζητούν άσυλο στην Τουρκία. Συνελήφθησαν παρά τη θέλησή τους».

Παράλληλα απέκλεισε κάθε εικασία περί προετοιμασίας για πιθανό πόλεμο με την Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη» και τα υπάρχοντα προβλήματα «πρέπει να λύνονται διπλωματικά, ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο». Ερωτηθείς σχετικά με τους εξοπλισμούς επισήμανε ότι «με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες θωρακίζουμε την άμυνά μας. Έχουμε καλό προσωπικό. Και υλικό. Τα έξι γερμανικά υποβρύχια είναι τρομερό όπλο στις θάλασσες. Η Τουρκία επενδύει σε μεγάλα project, όπως η παραγγελία αεροπλανοφόρου, όμως η Ελλάδα έχει 2.000 νησιά».

Σε περίοδο νευρικότητας ο Ερντογάν
Αναφορικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι «βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης νευρικότητας. Τον απασχολούν πολύ τα ενεργειακά και πως θα διεκδικήσει, ακόμα και παρανόμως, δικαιώματα της Τουρκίας πάνω στον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου». Παράλληλα εκτίμησε ότι «θέλει να κάνει τις χώρες στον περίγυρο της Τουρκίας περιφερειακές και να ηγεμονεύει στην περιοχή», αναφέρει πως «φαίνεται ότι θέλει “εκτουρκισμό της Ευρώπης”, με αυταρχικότητα, σκληρότητα, σε σχέση με συμμάχους: Όταν συλλαμβάνει πχ Αμερικανό πάστορα, Γερμανούς δημοσιογράφους, Έλληνες στρατιωτικούς. Όλα αυτά δεν συνάδουν σε μία χώρα με ευρωπαϊκή κουλτούρα. Είναι δικό του θέμα να αποφασίσει».

Ερωτηθείς σχετικά με επιθυμίες για αλλαγή συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι ο Ερντογάν «προς το παρόν δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση» ούτε «μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Υπάρχει το διεθνές δίκαιο». Υπογράμμισε δε ότι ως προς τη «διάθεση παρενόχλησης της χώρας, δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας της δικής μας και κατά συνέπεια της ΕΕ σε σειρά από θαλάσσιες περιοχές και χώρους», «ξέρει ότι με την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με το Ιράκ ή τη Συρία, αλλά με ένα συγκροτημένο κράτος, με μεγαλύτερες ικανότητες και δυνατότητες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμπεριφορά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έχουν διαφορετικά μέσα και τρόπο συμπεριφοράς εξηγώντας επίσης ότι ίδιος είναι «οπαδός της νηφάλιας και ψύχραιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων» και αντιδρά όταν είναι χρήσιμο για τη χώρα, όχι όταν προκαλείται.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς αν θα μπορούσε να ακολουθηθεί και με την Τουρκία μία ανάλογη προσέγγιση επίλυσης των θεμάτων όπως με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό απάντησε: «Τρία χρόνια προσπαθούμε. Έγιναν βήματα. Αλλά η Τουρκία έχει αλλάξει συμπεριφορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Πάλι θα προσπαθήσουμε, αλλά να το καταλάβουν ότι το κάνουμε από ευθύνη και όχι αδυναμία. Οι διαφορές με τα Σκόπια είναι προβλήματα ιστορικού χαρακτήρα, ταυτότητας, κληρονομίας και πολιτισμού. Τα ζητήματα αυτά είναι ευαίσθητα. Μπορούν όμως να λυθούν με τόλμη όπως κάνουμε τώρα. Ενώ με την Τουρκία έχουμε προβλήματα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικών διεκδικήσεων. Η Τουρκία διεκδικεί χώρο, όχι κληρονομιά. Ελπίζω θα “συνέλθει” και θα μετρήσει καλύτερα και το μπόι και το συμφέρον της».

pontos-news.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποιός είπε ότι τα ονειρεύεται;
    Έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα. Ερμηνεύουμε συμπεριφορές ξένων χωρών με δικά μας σχήματα ψυχοσύνθεσης. Η τουρκία ως κράτος έχει εθνικά συμφέροντα ανταγωνιστικά προς την δική μας χώρα. Είναι άστοχο να επικεντρωνόμαστε στο πρόσωπο του Ερντογάν.

    • Εύστοχη η παρατήρησή σου. Δυστυχώς, η Ελλάδα στερείται πολιτικών και δη διπλωματών με πείρα, βάζει στην θέση τού ΥΠΕΞ τον κάθε άσχετο και ιδού τ’ αποτελέσματα.

      Μια και σε πετυχαίνω εδώ, θα ήθελα να μού λύσεις την απορία για τον ισχυρισμό σου ότι η Γερμανία είναι μόρφωμα. Είχα προσπαθήσει να σού εξηγήσω τι θα πει “μόρφωμα”, αλλά χάθηκες.

      Λοιπόν, κράτος-μόρφωμα είναι ένα τεχνητό κράτος, που δημιουργείται από τρίτους, για κάποιον λόγο. Π.χ. Βέλγιο, Λίβανος, Αλβανία. Αυτό πού κολλά στην Γερμανία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα