Χρήστος Γαλλής Κλιματική αλλαγή και αγροτική παραγωγή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 του Χρήστου Γαλλή
Το 2003 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε για την κλιματική αλλαγή. “Η αύξηση δύο ή τριών βαθμών δεν θα ήταν τόσο κακή για μια βόρεια χώρα όπως η Ρωσία, θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε λιγότερα σε γούνινα παλτά και η συγκομιδή σιτηρών θα ανέβει”. Το 2015 χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως “μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα”.
Για τις ΗΠΑ η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας. Αναλυτές τους υποστηρίζουν ότι η προοπτική να κυριαρχήσει η Ρωσία στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή είναι μία γεωπολιτική απειλή για τις ΗΠΑ που έχει υποεκτιμηθεί.
Η Ρωσία είναι ήδη μια ανερχόμενη αγροτική δύναμη. Μεταξύ 2000 και 2018 οι Ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί 16 φορές. Με την κλιματική αλλαγή της δίνεται η δυνατότητα να γίνει παγκόσμιος κολοσσός στην αγροτική παραγωγή. Χάρη στην τεράστια, ανεκμετάλλευτη και σιγά σιγά πιο ζεστή περιοχή της Σιβηρίας
Ο Καναδάς, η περιοχή της Αλάσκας, και οι Σκανδιναβικές χώρες κερδίζουν με νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις επίσης από την αύξηση της θερμοκρασίας. Αλλά η Ρωσία έχει περισσότερη γη, πάρα πολύ περισσότερο.
Ακαδημαϊκοί των ΗΠΑ εκτιμούν ότι μέχρι το 2080 στην Ρωσία οι νέες εκτάσεις που θα είναι διαθέσιμες για καλλιέργεια θα είναι 5,2 δισεκατομμύρια στρέμματα (5 259 800 000). Συγκριτικά, υπάρχουν σήμερα 3,6 δισεκατομμύρια στέμματα (3 629 262 000) που συνολικά καλλιεργούνται στις ΗΠΑ.
Εύλογα όμως προκύπτουν ερωτήματα:
Θα είναι όλες αυτές οι εκτάσεις γόνιμες? Ποιοι θα τα καλλιεργήσουν? Ίσως οι Ρώσοι αναγκαστούν να εισάγουν εργατικό δυναμικό?!
Αλλά το γεγονός ότι το 2019 το Ρωσικό κράτος ενοικίασε μια έκταση 500 000 στρεμμάτων, στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε Κινέζικη εταιρεία για την καλλιέργεια σόγιας και την ίδρυση εργοστασίου σόγιας δίνει ένα δείγμα της τάσης των πραγμάτων. Οπως και να έχει όμως η κατάσταση οι Αμερικανοί αναλυτές τονίζουν πως μάλλον η Ρωσία θα κυριαρχήσει παγκόσμια στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ως εκ τούτου και τροφίμων. Ως εκ τούτου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα είναι και γεωπολιτική απειλή για τις ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα μας, με την συνολική καλλιεργούμενη γεωργική γη να ανέρχεται σήμερα σε περίπου 32 εκατομμύρια στρέμματα, η κλιματική αλλαγή θα πλήξει κυρίως την αγροτική μας παραγωγή, τα δάση, τα υδατικά μας αποθέματα, και τις ακτές μας. Όμως ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι η γεωργία. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, λόγω των συνεπειών του στη γεωργία και στην ύδρευση των κατοίκων. Οι επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή, στην υγεία, αλλά και στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας είναι αυτονόητες.
Ίσως όμως για την χώρα μας η κλιματική αλλαγή να είναι μία χρυσή ευκαιρία για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα με νέες καλλιέργειες και ποικιλίες , με πλήρη εκμηχάνιση των εργασιών, και το σημαντικότερο με εισαγωγή, σε όλες τις φάσεις της καλλιέργειας και της παραγωγής, σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας όπως, για παράδειγμα, είναι η τεχνολογία και οι πρακτικές εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας (Precision agriculture), αισθητήρων κτλ.
Με αυτές τις νέες τεχνολογίες μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση της παραγωγής με μείωση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, και αρδευτικού ύδατος. Σε αυτόν τον τομέα έχουμε ήδη Ελληνικές μικρές εταιρείες που διαθέτουν αυτή την σύγχρονη τεχνολογία!
Εχουμε πολύ καλούς επιστήμονες και τεχνολογία λοιπόν, το ζήτημα όμως είναι καθαρά πολιτικό. Επιβάλλεται ο μακροχρόνιος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ σχεδιασμός με διαδραστική όμως ικανότητα για προσαρμογή στις διεθνείς εξελίξεις και όχι μόνο . Αυτό το είδος σχεδιασμού, διαδραστικός στρατηγικός – τακτικός – επιχειρησιακούς σχεδιασμός, το έχω αναλύσει διεξοδικά στο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το 1999! Από το 1999 πέρασαν σχεδόν 22 χρόνια….Η επιτακτική μελλοντική ανάγκη σχεδιασμού το κάνει όμως εξαιρετικά επίκαιρο όσο ποτέ!
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν!
Χρίστος Γαλλής του Θωμά,
Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2021.
Απο τη σελίδα του κ. Χρ. Γαλλή στο fb
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα