ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: «Δεν δίνω δεκάρα για τους Τούρκους [ορθοδόξους] επισκόπους»!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ekirikas.com

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο «Εθνικός Κήρυκας» αποκαλύπτει σήμερα την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Ρίτσαρντ Νίξον, τον Ελληνοαμερικανό Σπύρο Αγκνιου (Αναγνωστόπουλο) και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Κίσινγκερ, για την εκδημία του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα (Σπύρου), τις επικοινωνίες του τότε Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου αναφορικά με την κηδεία και την εκπροσώπηση της Αμερικής σ’ αυτήν.

Από τη συνομιλία προκύπτει η απέχθεια με την οποία εκφράσθηκε ο Κίσινγκερ για τους ιεράρχες του Φαναρίου για τους οποίους είπε χαρακτηριστικά, πως «δεν δίνω δεκάρα για τους Τούρκους Επισκόπους» (I don’t give a damn about the Turkish bishops).

Στη συνέχεια, παραθέτουμε ατόφια την τηλεφωνική συνομιλία, η οποία έγινε στις 7 Ιουλίου του 1972 και ώρα 9:10 το πρωί, ενώ τα έγγραφα αυτά έχουν αριθμό αποχαρακτήρισης 2858 και 2859.

Ιδού η συνομιλία:

Αντιπρόεδρος: Ετοιμάζομαι να αναχωρήσω από το Χιούστον τώρα και θα ήθελα να σας μιλήσω για τον θάνατο του Ελληνα Πατριάρχη. Μίλησα με τον Ιάκωβο το πρωί – που έτυχε να βρίσκονται σε συνεδρίαση εδώ στο Χιούστον. Του μίλησα και χτες και ήλθε και με είδε και μιλήσαμε για το θέμα. Φυσικά θέλουν πάρα πολύ να παρευρεθώ στην κηδεία. Δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όπως είναι το πρόγραμμά μου, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αλλά έκανα μία πρόταση στον Χάλδερμαν (Haldeman) πως θα ήταν πολύ καλό εάν ο Πρόεδρος θα μπορούσε να αναθέσει στον Αρχιεπίσκοπο να ηγηθεί μίας οικουμενικής αντιπροσωπείας, θα του άρεσε πάρα πολύ να συμπεριληφθεί ο καρδινάλιος Κουκ (Cook).

Κίσινγκερ: Αφήστε με να το κοιτάξω το θέμα διότι πρέπει να δω τι διακυβεύεται, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν θα εκληφθεί ως στήριξη για καμία διαδοχή.

Αντιπρόεδρος: Επιτρέψετε μου να σας πω τούτο πάνω στο θέμα, φυσικά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν έντονα αρνητικά αισθήματα μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων εδώ στην ομάδα του Ιακώβου, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νουν πως η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι αναμεμειγμένη σ’ αυτό…

Κίσινγκερ: Αυτό θα ήθελα να πληροφορηθώ.

Αντιπρόεδρος: Η Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής είναι εκεί που βρίσκεται το δικό μας το παιχνίδι… έχουμε μεγάλη υποστήριξη μέσα σ’ αυτή τη μεγάλη Κοινότητα με το να είμαστε πάρα πολύ ευγενικοί στους Τούρκους επισκόπους χωρίς πλεονεκτήματα απολύτως, θα μπορούσαμε να βρεθούμε…

Κίσινγκερ: Δεν δίνω δεκάρα για τους Τούρκους Επισκόπους (I don’t give a damn about the Turkish bishops).

Αντιπρόεδρος: ….ένα πολύ μεγάλο τμήμα υποστηρικτών ψηφοφόρων.

Κίσινγκερ: Δίνω σημασία για την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αφήστε με να το δω το θέμα, μπορώ να σας τηλεφωνήσω σε δύο ώρες; Μόλις…

Αντιπρόεδρος: Δεν ομιλώ για την τουρκική κυβέρνηση, δεν έχουν ανάμειξη.

Κίσινγκερ: Αχ, αλλά θέλω να ξέρω πώς αισθάνονται για όλο αυτό το πράγμα.

Αντιπρόεδρος: Ο πρέσβης είπε πως θα σας στείλει κάτι λίαν συντόμως νομίζω επ’ αυτού. Εάν θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί μου μόλις έχετε κάτι, αλλά γράψετε τα εξής ονόματα για την αποστολή: Καρδινάλιος Κουκ, Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ως επικεφαλής, Επίσκοπος Ιωάννης Χάινς της Επισκοπελιανής Εκκλησίας, Επίσκοπος Ρόμπερτ Μάρσαλ της Λουθηρανικής Εκκλησίας και Ραβίνος Μαρκ Τσάνενμπαμ της Νέας Υόρκης.

Κίσινγκερ: Εντάξει, θα τα επιμεληθώ όλα αυτά… πρέπει να τρέξω στον Πρόεδρο.

Αντιπρόεδρος: Ο Γκας Γιάτρον, ο Ελληνορθόδοξος βουλευτής ο οποίος υποστηρίζει πολύ περισσότερο από μερικούς από τους άλλους θα μας σκοτώσει.

Κίσινγκερ: Εντάξει, θα το επιμεληθώ το θέμα αμέσως.

Αντιπρόεδρος: Εντάξει. Με την ευκαιρία θα μου λέγατε για τον Μπιλ Ρότζερς;

Κίσινγκερ: Τι να σας πω γι’ αυτόν;

Αντιπρόεδρος: Εάν θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Κίσινγκερ: Εντάξει, αφήστε με να το δω.

Αντιπρόεδρος: Είναι εκεί τώρα.

Κίσινγκερ: Σωστά, γεια σας.

Σημείωση: Επισημαίνεται ότι τελικά κανείς από την τότε Αμερικανική κυβέρνηση δεν πήγε στην κηδεία του Πατριάρχη Αθηναγόρα.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα