Καταιγίδα στην Αν. Μεσόγειο: Επιβεβαιώνεται το βρετανικό Chatham House και το τουρκικό SETA(;)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Γενικό σχεδιάγραμμα προτεινόμενου ισραηλοκυπριακού αγωγού φυσικού αερίου
του Γιώργου Παπαναστασίου, Υπουργού Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Καθοριστικό για τα θέματα ενέργειας το 2024
Το 2024 δεν θα έχουμε πλέον την πολυτέλεια άλλων καθυστερήσεων και αμφιταλαντεύσεων στα μεγάλα θέματα της ενέργειας. Το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει ενεργειακά απομονωμένη και, παράλληλα, πολύ ευάλωτη στις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις που βιώνουμε, μας υποχρεώνει να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις και να επισπεύσουμε την υλοποίηση έργων κι εφαρμογή πολιτικών που έχουν ως στόχο την ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου και την ενίσχυση της οικονομίας της.
Τον Ιούνιο του 2024 η Κύπρος θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τελικό, αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με νέους, πιο φιλόδοξους εθνικούς στόχους μέχρι το 2030, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξή τους, στη βάση της πολιτικής της ΕΕ «Fit for 55» και RePowerEU. Επιπρόσθετα, τον Ιούλιο 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του τερματικού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Βασιλικό, το οποίο θα επιτρέψει τις πρώτες εισαγωγές φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Κύπρο και τη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Την ίδια περίοδο, θα πρέπει, επίσης, να ξεκινήσει να λειτουργεί η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.
Την ίδια στιγμή, με την ΕΕ να συνεχίζει να αναζητεί εναγωνίως νέες ενεργειακές πηγές, ώστε να διασφαλίζεται απρόσκοπτα ο ενεργειακός εφοδιασμός της, θέση της Κύπρου είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει με την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντός του 2024 οι Αδειούχοι στην ΑΟΖ μας προχωρούν με την υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της γεώτρησης αξιολόγησης «Κρόνος 2» στο Τεμάχιο 6, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» αναμένεται να εισηγηθεί βελτιώσεις στο εγκεκριμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής λόγω του τρέχοντος ενεργειακού περιβάλλοντος.
Κοινό όραμα με τους γείτονες κι εταίρους μας είναι η αξιοποίηση συνεργιών για δημιουργία του ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί είτε με αγωγό μεταφοράς ΦΑ (και μελλοντικά υδρογόνου που θα παράγεται στην περιοχή ή στη Μέση Ανατολή) είτε με υγροποίηση ΦΑ και μεταφορά του με δεξαμενόπλοια στις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορεί να εξάγει στην Ευρώπη πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ, μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως αυτή που εξελίσσεται μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, στην οποία προδιαγράφεται η ενεργός συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας (υπό προϋποθέσεις), με την αγορά μετοχικού κεφαλαίου.
Φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και εξαγωγές
Η έλευση φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Κύπρο, του καυσίμου γέφυρα για την πράσινη μετάβαση, θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια (με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας), θα μειώσει το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα επιτρέψει τη λειτουργία ανεξάρτητων παραγωγών συμβατικού ηλεκτρισμού, καθιστώντας έτσι δυνατή την περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Ως εκ τούτου, παράλληλα με τη διαδικασία που τρέχει η ΔΕΦΑ για εισαγωγή ΥΦΑ, για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή, θέτουμε ως επιλογή την εισαγωγή στην Κύπρο ΦΑ σε αέρια μορφή. Με αυτό τον τρόπο, η χώρα μας θα μπορεί να εξασφαλίσει ΦΑ στις χαμηλές τιμές που πωλείται στην Ανατολική Μεσόγειο για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και για υγροποίηση σε πλωτή μονάδα ή χερσαίο τερματικό υγροποίησης, για σκοπούς εξαγωγής.
€370 εκατ. για επίσπευση της πράσινης μετάβασης
Για την προγραμματική περίοδο μέχρι το 2027, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) εξασφάλισε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους €370 εκατομμυρίων, τους οποίους χρησιμοποιούμε στοχευμένα για σκοπούς επίσπευσης της πράσινης μετάβασης και, ταυτόχρονα, έμπρακτης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συσταθεί και λειτουργεί ήδη, υπό τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων του ΥΕΕΒ, η Υπηρεσία Ενιαίας Εξυπηρέτησης (One Stop Shop) για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Επιπρόσθετα, αξιοποιούμε τα εν λόγω κονδύλια, μεταξύ άλλων, για την επέκταση, αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των δικτύων (€120 εκατομμύρια), τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας (€40 εκατομμύρια), τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ηλεκτρική διασύνδεση με Ισραήλ και Ελλάδα, καθώς και την εφαρμογή Σχεδίων Χορηγιών για μέτρα ενεργειακής απόδοσης και χρήση ΑΠΕ σε κατοικίες, επιχειρήσεις, μεταφορές και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
[iEpikaira: Γιατί τα μισόλογα του ΥΠΕΝ της ΚΔ για τις έντονες διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο θυμίζουν έντονα τις αναφορές του Chatham House ΕΔΩ; Κάτι που επιβεβαιώνει και το φιλοκυβερνητικό think tank της Τουρκίας, το SETΑ ΕΔΩ και ΕΔΩ! Μήπως γι’ αυτό υπάρχουν πληροφορίες που μιλάνε για αμερικανικές πιέσεις και εκχώρηση ελληνικής ΑΟΖ της Αν. Μεσογείου στην Τουρκία ΕΔΩ; Μήπως έφτασε η ώρα όπου ο χάρτης Μπάιντεν ΕΔΩ και ΕΔΩ και ΕΔΩ προωθείται για να πάρει σάρκα και οστά;]
Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» philenews.com

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα