Καλά έκανε ο κ. Δένδιας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Νίκου Κανέλλου*

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από έναν ανεπανάληπτο «λεκτικό» αγωνα μποξ, στη συνέντευξη τύπου των δυο υπουργών, εισέρχονται σε μια νέα, ευαίσθητη και αβέβαιη περίοδο.

Χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς ελέχθη στο δίωρο των επισήμων συνομιλιών στην Αγκυρα οι δηλωσεις του Έλληνα Υπεξ, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, υπήρξαν αξιόλογες και διαφωτιστικές Συνετέλεσαν ομως, παράλληλα στο να διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα ευαίσθητο και αβέβαιο που εκ των πραγμάτων γεννά, αυτόματα, τρία μεγάλα ζητήματα

Α. Για ποσο διάστημα μπορεί να κρατηθεί ψηλά ο πήχυς απο ελληνικής πλευράς;

Β. Εάν και κατα πόσον θα πυροδοτηθεί το κλίμα στην πενταμερή σύσκεψη για το κυπριακό που συγκαλείται εντός δυο μηνών στη Γενευη;

Εδώ τίθεται ένα σκληρό ερώτημα εάν η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν είναι μια λύση πολύ πιο οδυνηρή και από αυτήν ακόμη τη Διχοτόμηση

Γ. Ποσο αξιόπιστοι θα αποδειχθούν όλοι όσοι …..υποσχέθηκαν να μας «υποστηρίξουν» συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, των ΗΠΑ και των περιφερειακών μας συμμάχων;

Αυτό που αποκλείω να συμβεί είναι να επηρεασθούν αρνητικά οι ανιχνευτικες διαπραγματεύσεις στις οποίες η ελληνική πλευρά θα αισθάνεται μεγαλύτερη τώρα ανακούφιση και όχι μεγαλύτερη πίεση Οι καθαρές κουβέντες του κ Υπεξ θα χρησιμεύσουν ως πυξίδα και θα είναι δύσκολο να ανατραπούν Αυτό που, αντιθέτως, προβλέπω να παραταθεί είναι η αναμονή της συνάντησης του Πρωθυπουργού κ Μητσοτακη με τον Πρόεδρο Ερντογκαν.

Οι εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και αυτό πάντοτε έχοντας κατα νου ότι απαιτείται αξιόπιστη αναζήτηση λύσεων στις διαφορές μας.  Ο κ Δένδιας έπρεπε και έκανε άριστα να διακόψει τον φρενήρη ρυθμό των απαιτήσεων και των προσδοκιών της Άγκυρας όπως και να ευαισθητοποιήσει τις θέσεις του Διεθνούς παράγοντα. Απάντησε με τα αυτονόητα εξηγώντας ότι η επικοινωνία δεν σημαίνει υποχωρητικότητα.

Το ασυνήθιστο είναι ότι όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου διατυπώθηκαν και κατα την διάρκεια των επισήμων συνομιλιών. Ο χειρισμός δε αυτήν τη φορά του ελληνικού υπεξ ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με το λαϊκό αίσθημα.

Η παρατεινόμενη ένταση των Τούρκων στο Αιγαίο έφτασε σε ένα σημείο διπλωματικού κορεσμού. Η Αγκυρα αιφνιδιάστηκε και είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να σχεδιάσει εκ νέου την στρατηγική της.

Η λογομαχία μπροστά στα ΜΜΕ δεν μπορεί,σε καμμία περίπτωση,να λειτουργήσει εκτονωτικά. Ο άμεσος λόγος του κ Δένδια ανατρέπει τον τουρκικό σχεδιασμό να πείσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για το business as usual Στην Χωρα μας τέλος, δημιουργείται επιτακτικά η ανάγκη να λειτουργήσει και να υλοποιηθεί ένα όραμα μιας ευρύτερης πολιτικής-υπερκομματικής αντίληψης-που θα στηρίζεται στην δημιουργία νέων δομών στην εξωτερική μας πολιτική με ότι αυτό συνεπάγεται και εννοώ ,πρωτίστως, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στελεχωμένο με έμπειρα και ευρύτατης αποδοχής μελη.

*Οκ. Νίκος Κανέλλος είναι Πρέσβης ε.τ., Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.

“Μακεδονία” 18.04.21

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα