Κίνδυνος οικονομικού κραχ, προειδοποιεί ο Κ. Ρόγκοφ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Εάν η Κίνα διολισθήσει σε ύφεση, οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποιεί ο διάσημος οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.

«Εάν η Κίνα διολισθήσει σε ύφεση, οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποιεί ο διάσημος οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.

Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακό σοκ, αδυναμία στην Κίνα και, πάνω απ’ όλα, η επιστροφή του πληθωρισμού – αυτές οι κρίσεις αποτελούν τεράστια απειλή για την παγκοσμιοποίηση και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ, Κ. Ρόγκοφ.

«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για την παγκόσμια οικονομία», τονίζει ο 69χρονος Ρόγκοφ, από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους στον κόσμο.

Τα βιβλία του, για παράδειγμα, για την ιστορία των οικονομικών κρίσεων, θεωρούνται κλασικά.

Στη συνέντευξή του στη Handelsblatt, ο καθηγητής στο Χάρβαρντ τονίζει ότι «ελπίζαμε πως η παγκόσμια οικονομία είχε ξεπεράσει την πανδημία και την κρίση. Λάθος», λέει ο Κένεθ Ρόγκοφ. «Γιατί η παγκοσμιοποίηση, που αύξησε την ευημερία μας, μας έχει κάνει ευάλωτους».

Εάν η Κίνα διολισθήσει σε ύφεση, οδεύουμε προς τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας», αναφέρει ο καθηγητής και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θεωρεί ότι το μείγμα των διαφόρων κρίσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνο: οι συνέπειες της πανδημίας, ο παγκόσμιος πληθωρισμός και ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ένα μείγμα πολύ επικίνδυνο. Ειδικά, αν η Κίνα διολισθήσει στην ύφεση, οδεύουμε προς τη χειρότερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ακόμη και ένας ισχυρός μηχανισμός όπως το κινεζικό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, επίσης, τις νέες παραλλαγές της Ομικρον», λέει ο Ρόγκοφ. «Ακόμη κι αν το καθεστώς κλειδώσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο σπίτι». Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως μια νέα μηχανή ανάπτυξης, γιατί η Κίνα δεν θα είναι πλέον αυτή.

Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ πιστεύει ότι μέσα από την πανδημία, τον πόλεμο και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας γινόμαστε μάρτυρες του τέλους της παγκοσμιοποίησης – τουλάχιστον όπως την ξέραμε. «Η άνοδος της Κίνας ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των τελευταίων 40 ετών», επισημαίνει ο Ρόγκοφ.

«Η παρακμή της παγκοσμιοποίησης θα μπορούσε να είναι η ιστορία των επόμενων 40 ετών». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πήγε πολύ μακριά στην καταπολέμηση της κρίσης. «Εδωσε πάρα πολλά χρήματα στον λαό για να καταπολεμήσει την κρίση». Αυτό οδήγησε σε υψηλό πληθωρισμό.

«Ο Μπάιντεν σίγουρα είχε καλές προθέσεις, αλλά η πολιτική αύξησης των δαπανών μάς έχει στερήσει τα οικονομικά περιθώρια που χρειαζόμαστε τώρα για να αντιμετωπίσουμε το επικείμενο οικονομικό κραχ».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα