Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία αναγνώριζουν το Παλαιστινιακό Κράτος – Ευθείες απειλές από το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Που αποσκοπεί αυτή η κίνηση ουσίας και υψηλού συμβολισμού. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη όπως ούτε και οι ΗΠΑ.

Σε μια συντονισμένη κίνηση ουσίας αλλά και υψηλού συμβολισμού προχωρά σήμερα σειρά ευρωπαϊκών χωρών ανακοινώνοντας την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους εν μέσω του μαινόμενου, αιματηρού πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας. Ήδη ΝορβηγίαΙρλανδία και Ισπανία προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έπονται και άλλες χώρες το επόμενο διάστημα.

Η πράξη επίσημης αναγνώρισης θα γίνει στις 28 Μαϊου, ταυτόχρονα από τα τρία κράτη.

Η κίνηση στέλνει ένας σαφές μήνυμα για την ανάγκη άμεσου τερματισμού του πολέμου αλλά και για την οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού στην βάση των ”δύο κρατών” που θωρείται ως μόνη βιώσιμη επιλογή για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Και οι ηγεσίες των τριών χωρών πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για επανάληψη του διαλόγου σε αυτή τη βάση και μόνον.

Μέχρι σήμερα 140 χώρες-μέλη το ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Παλιαιστινιακό Κράτος. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ (μόνο Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κύπρος και Σουηδία είχαν προχωρήσει σε πράξεις αναγνώρισης), ούτε φυσικά οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Οι τελευταίες όμως, υποστηρίζουν πλέον όλο και πιο σθεναρά και ανοιχτά την λύση δύο κρατών αλλά επιθυμούν να υπάρξουν πρώτα διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Κάτι τέτοιο όμως τουλάχιστον όσο παραμένει πρωθυπουργός ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συμβεί.

Νορβηγία: Ο πόλεμος στην Γάζα κατέστησε σαφές πως αυτή είναι η μόνη λύση

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, Στόρε, προχώρησε στην σχετική ανακοίνωση αναφέροντας πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε ”απόλυτα σαφές” ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να βασίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Στόχος λοιπόν είναι, κατά τον ίδιο, η σύσταση ενός κράτους με πολιτική συνοχή που θα προέρχεται από τους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως τόνισε, η Νορβηγία πιστεύει ότι μια λύση δύο κρατών είναι προς το ”καλύτερο συμφέρον” του Ισραήλ και έτσι το Όσλο προχωρά επίσημα στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους την 28η Μαϊου.

″Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους θα κρατήσει ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση στη σύγκρουση: Δύο κράτη, που ζουν δίπλα-δίπλα, σε ειρήνη και ασφάλεια”.

Κατάληξε μάλιστα απευθύνοντας ένα ”ισχυρό μήνυμα και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν” τα βήματα της Νορβηγίας.

Η Σλοβανία και η Μάλτα, εκτιμάται πως είναι δύο ακόμη χώρες που μπορεί να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες.

Ιρλανδία: ”Αυτό είναι το σωστό” – Ιστορική ημέρα για τη χώρα μας και για την Παλαιστίνη

Είναι μια ”ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη”, είπε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις ανακοινώντας την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους. Δήλωσε μάλιστα δε ″πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομαδες”.

Όπως τόνισε, η Ιρλανδία είναι βέβαιη ότι ”μια μόνιμη ειρήνη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στη βάση της ελεύθερης βούλησης ενός ελεύθερου λαόυ”. Η λύση δύο κρατών είναι ”μόνος αξιόπιστος δρόμος” για την ειρήνη…Βρισκόμαστε τρεις δεκαετίες μετά τη διαδικασία του Όσλο, και ίσως πιο μακριά από ποτέ από μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική ειρηνευτική διευθέτηση…Η απόφαση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο. Αυτό είναι το σωστό!”.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια ψηφοφορία νωρίτερα αυτό το μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όπου 143 έθνη ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος που παρέχει στην Παλαιστίνη ενισχυμένο καθεστώς εντός του οργανισμού.

Έκανε μάλιστα και ειδική μνεία στις περιπέτειες της δικής του χώρας: ″Από τη δική μας ιστορία, γνωρίζουμε τι σημαίνει αναγνώριση”είπε αναφερόμενος στον αγώνα για ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τη Βρετανία τον 20ο αιώνα.

Συμπλήρωσε δε πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ”βάρβαρη” και απαίτησε την απελευθέρωση και την επιστροφή όλων των ομήρων ”στην αγκαλιά των αγαπημένων τους”.

″Αλλά, επιτρέψτε μου να είμαι επίσης σαφής, η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός. ”Η λύση δύο κρατών είναι η μόνη διέξοδος από τους γενετικούς κύκλους της βίας, των αντιποίνων και της αγανάκτησης… Ακριβώς όπως η αναγνώριση της Ιρλανδίας ως κράτους οδήγησε τελικά στην ίδρυση της ειρηνικής πλέον δημοκρατίας μας, πιστεύουμε ότι το παλαιστινιακό κράτος θα συμβάλει στην ειρήνη και στη συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πόλεμο στην Γάζα: ”Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υπομένουν τα πιο φρικτά, βάσανα, κακουχίες και πείνα. Μια ανθρωπιστική καταστροφή, ασύλληπτη για τους περισσότερους εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μικαελ Μαρτιν διευρκήνισε πως η επίσημη πράξη αναγνώρισης θα γίνει στις 28 Ιουνίου, ταυτόχρονα με την Νορβηγία και την Ισπανία.

″Σήμερα δηλώνουμε ξεκάθαρα την σαφή υποστήριξή μας για το ίσο δικαίωμα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού και του ισραηλινού λαού”.

Ισπανία: Είναι θέμα Ειρήνη, Δικαιοσύνης και Συνέπειας – Στήριξη στην Ουκρανία αλλά και στη Παλαιστίνη

Την ίδια ώρα έκανε δηλώσεις και πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ ανακοινώνοτνας επίση την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους.

Όπως είπε: ”Θα αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη για πολλούς λόγους και μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τρεις λέξεις: ειρήνη, δικαιοσύνη και συνέπεια”ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο ξεσπούσαν χειροκροτήγματα.

″Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η λύση των δύο κρατών γίνεται σεβαστή και ότι πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας...Είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν για την ειρήνη και για αυτόν τον λόγο αναγνωρίζουμε την Παλαιστίνη”.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέγοντας πως ″ακόμα κάνει πως δεν ακούει… εξακολουθεί να βομβαρδίζει νοσοκομεία και σχολεία και να τιμωρεί γυναίκες και παιδιά με πείνα και κρύο”.

″Η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει να μην υπάρξει ποτέ…Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε. Στην Παλαιστίνη όπως στην Ουκρανία χωρίς διπλά μέτρα και μέτρα…Πρέπει να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα”.

Και τονιζει: ″Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, δεν είναι εναντίον των Εβραίων. Δεν είναι υπέρ της Χαμάς, όπως ειπώθηκε. Αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, είναι υπέρ ή υπέρ της ειρήνης και της συνύπαρξης”.

Ο Σάντσεθ, ηγείται εδώ και μήνες μιας επίμονης προσπάθειας να κερδίσει την μέγιστη δυνατή στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους για μια επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Δεν κατάφερε να πείσει τις μεγαλύτερες οικονομίες να συμμετάσχουν, αλλά συνεργάζεται ιδιαίτερα στενά με την Ιρλανδία ενώ έχει ξακάθαρα μαζί του, στη απόφαση αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους, την κοινή γνώμη στην χώρα του.

Ισραήλ: Η τρομοκρατία αποδίδει- Ανταμείβουν Χαμάς και Ιράν

Το Τελ Αβίβ αμέσως ανακοίνωσε πως ανακαλεί τους πρέσβεις τους και στις τρεις χώρες.

Ισραηλινός ΥΠΕΞ, 'Ισραελ Κατζ

Ισραηλινός ΥΠΕΞ, ‘Ισραελ Κατζ
JOHN LAMPARSKI VIA GETTY IMAGES

″Στέλνω στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία ένα σαφές μήνυμα: το Ισραήλ δεν θα υποχωρήσει ενάντια σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ, Ισραελ Κατς.

Το Ισραήλ δεν μείνει σιωπηλό – θα υπάρξουνσο βαρές συνέπειες. Εάν η Ισπανία προχωρήσει στην αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού Κράτος, ένα παρόμοιο βήμα θα γίνει εναντίον της.”

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα είχε αναρτήσει στο X βίντεο απευθυνόμενο στην Ιρλανία-την πρώτη χώρα που έγινε γνωστό πως προχωρά σήμερα σε αυτή την κίνηση- προειδοποιώντας πως αναγνωρίζοντας Παλαιστινιακό Κράτος θα μετατραπεί ”σε πιόνι στα χέρια του Ιράν” και της Χαμάς. Η κίνηση αυτή το μόνο που θα κάνει, όπως αναφέρει η ανάρτηση, είναι να ”τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια”.

Και πρόσθεσε: ″Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: η τρομοκρατία αποδίδει…Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, μετά τη διάπραξη αποτρόπαιων σεξουαλικών εγκλημάτων που είδε όλος ο κόσμος, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Χαμάς και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα Παλαιστινιακό Κράτος…Αυτό η στρεβλή κίνηση αυτών των χωρών είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7/10, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Χαμάς και τους τζιχαντιστές του Ιράν, που υπονομεύουν την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητούν τα δικαιώματα του Ισραήλ. για αυτοάμυνα».

Παλαιστινιακή Αρχή: Απόδοση δικαιοσύνης για τον Παλαιστινιακό Λαό – Χαμάς: Σημείο καμπής

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ομογενών της Παλαιστινιακής Αρχής, σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβαν η Ισπανία, η Νορβηγία.

”Με αυτό το σημαντικό βήμα επέδειξαν για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευσή τους στη λύση των δύο κρατών και στην απόδοση της δικαιοσύνης που είχε καθυστερήσει πολύ καιρό στον παλαιστινιακό λαό. Επιπλέον, οι αναγνωρίσεις της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλουν θετικά σε όλες τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της ισραηλινής παράνομης κατοχής και την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή”.

Τέλος, καλεί και άλλες χώρες να ”λάβουν ανάλογη απόφαση το συντομότερο δυνατό”.

Η δε Χαμάς χαρακτηρίζει αυτές τις αποφάσεις ως ”σημείο καμπής” για το παλαιστινιακό.

Σε δήλωση του, ο Μπασέμ Ναΐμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς αναφέρει ”Αυτές οι διαδοχικές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της γενναίας αντίστασης και της θρυλικής σταθερότητας του παλαιστινιακού λαού…Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα σημείο καμπής στη διεθνή συζήτηση για το παλαιστινιακό ζήτημα”.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ispania-irlandia-norveyia-anaynorisan-to-palaistiniako-kratos-eetheies-apeiles-apo-to-israel_gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ιστορία ήταν πολύ γενναιόδωρη με το Ισραήλ και τώρα ήρθε η ώρα να γίνει αυστηρή.
    Από την εξόντωση των Εβραίων περάσαμε στην εξόντωση των Παλαιστινίων υπό το πρόσχημα της Χαμάς. Η απάντηση του Ισραήλ είναι δυσανάλογη της επίθεσης και δεν δικαιολογεί τον καθημερινό θάνατο αμάχων.
    Η ασυλία του Ισραήλ φαίνεται να παίρνει τέλος και αν δεν πάρει το μήνυμα της ιστορίας θα έρθουν δυσκολότερες ημέρες.
    Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται την πατρίδα τους όπως οι Ισραηλινοί όσο πιο γρήγορα το καταλάβει το Ισραήλ τόσο το καλύτερο για τους λαούς και την περιοχή.
    Οι Αμερικανοί χάνουν συνεχώς ισχύ και ίσως μελλοντικά δεν θα μπορούν να προστατεύσουν το Ισραήλ.

  2. Η Κύπρος έχει προχωρήσει σε πράξη αναγνώρισης; Υποστηρίζει και την λύση στην βάση των δύο κρατών; Καλά θα κάνει η Κύπρος να προσέχει ποιον και τι υποστηρίζει.

    Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν την Κύπρο σαν “Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου”

    Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για λύση τού Παλαιστινιακού, διότι κάτι τέτοιο θα καταργούσε τον λόγο υπάρξεώς της (raison d’être) και τα εξ αυτού πηγάζοντας τυχηρά (“βοηθήματα” από Ιράν, για παράδειγμα).

    Ο τεράστιος πλούτος των ηγετών της Χαμάς

    Επειδή ούτε την Ισπανία συμφέρει η λύση δύο κρατών (αν εφαρμοσθεί στην ίδια, θα διαλύσει στα εξ ων συνετέθη), μάλλον πρέπει να αναζητηθεί ο πραγματικός λόγος, για την πρωτοβουλία της αυτή, όσο και των υπολοίπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα