Θα ήταν η επίσκεψη του Ερντογάν η στιγμή του Μπάιντεν στο Charlottesville;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Michael Rubin

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκλόνισε την Αμερική με την ηθική του ισοδυναμία όταν, με φόντο μια συγκέντρωση λευκής υπεροχής το 2017 στο Σάρλοτσβιλ και τη δολοφονία ενός αντιδιαδηλωτή, δήλωσε, ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές». Οι παρατηρήσεις του ήταν αρκετές ώστε οι αντίπαλοι του Τραμπ να τον χαρακτηρίσουν ρατσιστή. Σε τελική ανάλυση, ακόμη κι αν πολλοί στη συγκέντρωση «Ενώστε τη Δεξιά» δεν συμφώνησαν με το νεοναζιστικό όραμα ορισμένων συμμετεχόντων και ήθελαν απλώς να διαμαρτυρηθούν για τη διαγραφή της ιστορίας των Συνομοσπονδιών από δημόσιους χώρους, το γεγονός ότι ο Τραμπ φαινόταν να νομιμοποιεί τη συγκέντρωση τους ήταν αρκετό για να επιβεβαιώσει την ενοχή.

Αφού κέρδισε την προεδρία, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την πορεία του Σάρλοτσβιλ για να κάνει μια έντονη διάκριση μεταξύ του ίδιου και του προκατόχου του. «Οι δυνάμεις του μίσους και της βίας κλήθηκαν από τη σκιά καθώς οι Νεοναζί, οι Ku Klux Klan και οι λευκοί υπερασπιστές κατέβαιναν σε μια ιστορική αμερικανική πόλη. Με πυρσούς στα χέρια και φλέβες να φουσκώνουν από το λαιμό τους, έβγαλαν την ίδια αντισημιτική χολή που ακούστηκε στη Γερμανία», δήλωσε.

Πόσο λυπηρό, λοιπόν, μόλις τρία χρόνια αργότερα, που μπορεί να μεταμορφώσει τον Κήπο των Τριαντάφυλλων του Λευκού Οίκου σε πλατφόρμα μίσους. Ενώ ο Μπάιντεν ανέβαλε την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, εκείνος αρνείται να τραβήξει την πρίζα εντελώς.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λένε ότι θα επαναπρογραμματίσουν, παρά το ότι ο Ερντογάν ενστερνίζεται τη Χαμάς. Σκεφτείτε: Ο Ερντογάν όχι μόνο έδωσε στους ηγέτες των τρομοκρατών της Χαμάς Ismail Haniyeh και Khaled Mashal ένα κρατικό καλωσόρισμα στις 20 και 21 Απριλίου, αλλά προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει την ηγεσία της Χαμάς σε περίπτωση που ο σημερινός χορηγός, το Κατάρ διακόψει τις σχέσεις.

Η αναφορά του Ερντογάν στον Haniyeh ως «ηγέτη του παλαιστινιακού αγώνα» είναι μια σιωπηρή απόρριψη των Συμφωνιών του Όσλο που συνέδεε τη νομιμότητα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου Παλαιστίνιου ηγέτη με την απόρριψη της τρομοκρατίας. Τούτου λεχθέντος, ο Ερντογάν ζει σε ένα σύμπαν όπου οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και ο αποκεφαλισμός μωρών είναι αποδεκτοί, εφόσον τα θύματα είναι Εβραίοι. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποίησε τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Χαμάς για να αρνηθεί για άλλη μια φορά ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ, ωστόσο, για τον Ερντογάν είναι χειρότερο από τη ναζιστική Γερμανία. Όταν ο Ερντογάν μιλάει στο κοινοβούλιο, τα μέλη του κόμματός του φωνάζουν «Θάνατος στο Ισραήλ» ως ρεφρέν τους.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς η ρητορική. Τόσο αμέσως πριν όσο και μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ισραηλινές τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν εκρηκτικές πρόδρομες ουσίες και όπλα που η Τουρκία προσπάθησε να μεταφέρει λαθραία στη Χαμάς στη Γάζα. Ο Ερντογάν δηλώνει τώρα την πρόθεσή του να παρακάμψει τις επιθεωρήσεις αγαθών στη Γάζα με έδρα την Κύπρο, αποστέλλοντας έναν νέο στολίσκο.

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι ο δικτάτορας μιας χώρας με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να συνεργαστούν, αλλά ο Μπάιντεν δεν είναι υποχρεωμένος να του δώσει μια πλατφόρμα ή την τιμή μιας τέτοιας επίσκεψης υψηλού προφίλ. Ίσως ο Μπάιντεν, όπως ο Τραμπ στο Σάρλοτσβιλ, πιστεύει ότι οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες δικαιολογούν τη νομιμοποίηση του μίσους.

Σίγουρα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken το κάνει. Τελικά, γιατί αλλιώς θα έστελνε τη συντονίστριά του για την αντιτρομοκρατική, Ελίζαμπεθ Ρίτσαρντ, πρώην πρέσβειρα στον Λίβανο, να διαπραγματευτεί κατά της τρομοκρατίας στην Άγκυρα χωρίς να αναφέρει τη Χαμάς; Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Barbara Leaf, εν τω μεταξύ, ενημέρωσε τον Τύπο για την κατάσταση στη Γάζα την Τετάρτη, αλλά παρέλειψε να αναφέρει τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς ομήρους που κρατά η τρομοκρατική ομάδα.

Μην κάνετε κανένα λάθος. Αυτό που κάνουν τώρα ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν, ο Ρίτσαρντ και η Λιφ είναι διαφορετικό από το ότι ο Τραμπ δηλώνει ότι υπάρχουν «πολύ καλοί άνθρωποι και στις δύο πλευρές» μόνο στο ότι όχι μόνο συμβιβάζονται ηθικά, αλλά προσκαλούν και τον επικεφαλής απολογητή για την τρομοκρατία στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Ο Μπάιντεν δεν έχει καμία δικαιολογία. Δεν μπορεί να το έχει αμφίδρομο για τον αντισημιτισμό.

Πρόεδρε Τζο Μπάιντεν, Υπουργέ Μπλίνκεν: Αν έχετε λίγη ειλικρίνεια στην καταδίκη του αντισημιτισμού, μην αφήσετε τον Ερντογάν να πλησιάσει στον Λευκό Οίκο. Ακυρώστε την επίσκεψη κατηγορηματικά. Μην μετατρέψετε το σπίτι του λαού σε πλατφόρμα για έναν ξένο ηγέτη για να υποστηρίξει την τρομοκρατία και να θέσει σε κίνδυνο τα 7,5 εκατομμύρια Εβραίους της Αμερικής.

*Ο Michael Rubin είναι συνεργάτης στο ιστολόγιο Beltway Confidential του Washington Examiner. Είναι διευθυντής ανάλυσης πολιτικής στο Middle East Forum και ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

washingtonexaminer.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα