Η σημασία της επίσκεψης Δένδια στη Βαγδάτη.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσείν κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Βαγδάτη.

του Γιώργου Κουτσούμη.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ιράκ προκάλεσε την πρόσκληση του  Ιρακινού Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιράκ και είναι  η πρώτη επίσκεψη αυτού του είδους από το 1998. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Βαγδάτη  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπαράμ Σαλίχ , τον Πρωθυπουργό Μουσταφά αλ-Καζέμι και τον ΥΠΕΞ Φουάντ Χουσείν.

Ο Πρόεδρος της Ιρακινής Δημοκρατίας, Μπαράμ Σαλίχ κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό, στο Παλάτι Ειρήνης στη Βαγδάτη, τόνισε τη σημασία του οικονομικού ανοίγματος μεταξύ του Ιράκ και της Ελλάδας και δήλωσε ότι: “Το Ιράκ επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς”, επισημαίνοντας τη σημασία του “συντονισμού για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή και ο κόσμος”. Ο Σάλεχ επαίνεσε την «υποδοχή που επεφύλαξε η Ελλάδα στους ιρακινούς πρόσφυγες και τον ρόλο της στη στήριξη του Ιράκ και του διεθνούς συνασπισμού και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά του ISIS». Τόνισε ότι, “το Ιράκ αποδίδει σημασία στην προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της σταθερότητάς του και στη συνεργασία με συμμάχους και φίλους με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις”, σημειώνοντας ότι “το Ιράκ αρνείται να είναι μια αρένα για τη διευθέτηση των λογαριασμών των άλλων”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εκδόθηκαν από το ΥΠΕΞ του Ιράκ, κατά την επίσκεψη υπογράφηκαν δύο μνημόνια κατανόησης.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια, ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν δήλωσε ότι,  Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για το Ιράκ, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορους τομείς και βοήθησε το Ιράκ στον πόλεμό του ενάντια στο ISIS.

Ο Χουσεΐν πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στο Ιράκ, το οποίο είναι σημαντικός εταίρος και έχει εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αποκαλύπτοντας ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του, τρόπους για την επέκταση του έργου των ελληνικών εταιρειών στο Ιράκ. Ο ιρακινός Υπουργός κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στο Ιράκ, λόγω του εύφορου περιβάλλοντος που διαθέτει, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.  Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας ιστορικός φίλος του Ιράκ και του αραβικού κόσμου. Ανέφερε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά θέματα, σημειώνοντας ότι η υπογραφή των δύο Μνημονίων αποτελεί απόδειξη της εξέλιξης των διμερών σχέσεων, κυρίως στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, εκφράζοντας την προθυμία των ελληνικών εταιρειών να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ, στον τομέα της ενέργειας και του ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και στον κατασκευαστικό τομέα, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ενότητα και τη σταθερότητα του Ιράκ. ( media2)

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ του Ιράκ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, τόνισε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις σχέσεις του Ιράκ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ, το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι ο Αλ-Καζέμι έλαβε γραπτή επιστολή από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που περιλάμβανε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία. Η επιστολή επιδόθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Αλ-Καζέμι και του Τούρκου Πρέσβη στο Ιράκ, Φατίχ Γιλντίζ, σύμφωνα με δήλωση του Ιρακινού Πρωθυπουργού.

 Η ιστοσελίδα imageiraqnewspaper.net με τίτλο “Μια τουρκική εταιρεία εκδιώχθηκε από το οικόπεδο φυσικού αερίου Mansouriya ως απάντηση στο αίτημα της Ελλάδας”, αναφέρει ότι η κρατική Τουρκική Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία (TPAO) δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα, την ημέρα της άφιξης του  Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Βαγδάτη, με την ανακοίνωση του Ιρακινού Υπουργείου Πετρελαίου της ακύρωσης της σύμβασης για την εκμετάλλευση του οικοπέδου του φυσικού αερίου Mansouriya στη Diyala.

Ο Ιρακινός Υπουργός Πετρελαίου Ιχασάν Ισμαήλ αποκάλυψε έναν νέο γύρο διεθνούς διαγωνισμού για ξένες εταιρείες, να αναπτύξουν το πεδίο κοντά στα ιρανικά σύνορα, σε μια κίνηση προκειμένου να απαλλαγεί το Ιράκ σταδιακά, από τις φιλοδοξίες των τουρκικών εταιρειών και του Τούρκου Προέδρου για τον πλούτο του Ιράκ. 

Σε πολιτική ανάλυση για την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ιράκ, η ιστοσελίδα του Al Jazeera υποστηρίζει ότι, Ιρακινοί παρατηρητές ερμήνευσαν την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στη Βαγδάτη, μετά από διακοπή 32 περίπου ετών, ως άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, χωρίς να υπάρξει οικονομικό όφελος για το Ιράκ.

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για την πολιτική σημασία της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, με την οποία προσπαθεί να προσελκύσει άλλα κράτη της περιοχής στην υπόθεσή της εναντίον της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Άγκυρας και των εκτεταμένων συμφερόντων της στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό αναλυτή για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, Nabil Al-Obaidi, η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα που μπορεί να βασιστεί στον εαυτό της και το Ιράκ πρέπει να βασιστεί σε αυτήν, ως μια χώρα που είναι περιφερειακή δύναμη.

Αυτή η επίσκεψη ήρθε για να διατηρήσει την πολιτική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το περιγράφει ο πολιτικός αναλυτής Χασίμ αλ-Κίντι, τονίζοντας στην ομιλία του στο Al-Jazeera.Net ότι η επίσκεψη δεν θα έχει πολιτικές συνέπειες, αποκλείοντας τυχόν απόπειρες ανάμιξης του Ιράκ σε περιφερειακές συγκρούσεις δεδομένου ότι η ελληνοτουρκική διαφορά απέχει πολύ από το Ιράκ. Σχολιάζοντας τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο al-Kindi λέει ότι οι δηλώσεις των αξιωματούχων, είτε από την πλευρά του Ιράκ είτε από την Ελλάδα, σχετικά με τον ρόλο της Αθήνας σε αυτήν την πτυχή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά φιλοφρονητικές φράσεις για την επίσκεψη και δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο για την περιοχή.

Ο πολιτικός αναλυτής Σέρκο Μωάμεθ πιστεύει ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή δεν επηρεάζουν μόνο τις περιφερειακές χώρες, αλλά ολόκληρη την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια. Η τουρκο-ελληνική σύγκρουση είναι άλλωστε μια ευρωπαϊκή υπόθεση, μακριά από την ιρακινή αρένα. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι προς το συμφέρον του Ιράκ, στις τρέχουσες συνθήκες, να επικεντρωθεί στην ηρεμία και στην επίλυση των εσωτερικών του προβλημάτων, και να επωφεληθεί από την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Γεώργιος Κουτσούμης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα