Η «ρωσική επιρροή» και η Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η διεθνής έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα σενάρια για την Ελλάδα

Ενα νέο μέτωπο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης πυροδοτούν τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και αφορούν έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία διοχέτευσε περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς μιας σειράς χωρών, στο πλαίσιο οργανωμένης προσπάθειας να αυξήσει τη διείσδυση και επιρροή της. Σε ένα, ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα φορτισμένο και μάλλον συγκρουσιακό κλίμα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, με δεδομένο ότι το σύνολο του πολιτικού φάσματος κινείται στους ρυθμούς μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, οι πληροφορίες αυτές έρχονται να πολώσουν ακόμα περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα με τη δήλωσή της (ΑΝΤ1) ότι «είμαστε σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένη απειλή εξ ανατολών, σε μια χώρα που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω της στάσης της με την Ουκρανία, σε μια χώρα που δέχεται ασύμμετρες απειλές». Μέσω Twitter η ρωσική πρεσβεία σχολίασε ότι «η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα».

Χωρίς να είναι ξεκάθαρο την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αφορούν και την Ελλάδα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανεμφανίστηκαν έπειτα από καιρό πολλές αναφορές στο HellasNet, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στον Ρώσο επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2018. Αναφορές που παραπέμπουν σε ίχνη προσπάθειας ρωσικής παρέμβασης στη χώρα μας.

Η Πειραιώς

Σε κεντρικό επίπεδο, από τη Ν.Δ. ήδη από την περασμένη Τετάρτη εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία καταλήγει ότι «με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά». Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος γίνεται παραπομπή και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εκεί υπογράμμισε ότι «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει εγρήγορση για πιθανές ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες» και, δεύτερον, ότι «έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, αναφέρονται στην αμερικανική δικαιοσύνη, με χρήματα Ρώσων ολιγαρχών προς Ελληνες για να δημιουργηθούν φιλορωσικά κανάλια».

«Η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα», σχολίασε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα με αφορμή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η Κουμουνδούρου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», να θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τις αμερικανικές αρχές προς τις ελληνικές για στοιχεία που να αφορούν την Ελλάδα, το θέμα μάλλον έχει λήξει. Και απέδιδαν τη συντήρηση της σχετικής συζήτησης σε επιθυμία της κυβέρνησης να διατηρεί ένα κλίμα υπόνοιας και καχυποψίας για τον ρόλο και τη δράση κομμάτων και μεμονωμένων ατόμων, ώστε να στρέψει τους προβολείς της επικαιρότητας μακριά από άλλα θέματα, όπως αυτό των υποκλοπών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών και ποιους αφορούν.

Απέλαση διπλωματών

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι αυτή η αναφορά, καθώς η διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στάθηκε αφορμή για μεγάλη κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Μόσχα. Τον Ιούλιο του 2018 αποφασίστηκε από την Αθήνα η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από καταγεγραμμένη κινητικότητα που αφορούσε προσπάθειες να μην προχωρήσει η συμφωνία. «Αυτά τα πράγματα καλό είναι να μη γίνονται, αλλά τότε φτάσαμε σε σημείο να μην έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει σχετικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς το ενδιαφέρον της Κουμουνδούρου για το αν υπάρχουν από την έρευνα των αμερικανικών αρχών στοιχεία για εκείνη την περίοδο συνδέεται με όσα είχαν τότε διαπιστωμένα συμβεί.

Οσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις στο παρελθόν και για τη χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργηθούν φιλορωσικά κανάλια, έχουν να κάνουν με τις αποκαλύψεις που συνόδευσαν τη σύλληψη από το FBI του τηλεοπτικού παραγωγού Τζαν Χάνικ τον περασμένο Μάιο, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραβίασε κυρώσεις για τη Ρωσία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των αμερικανικών αρχών, ο Χάνικ συνεργαζόταν με τον Ρώσο επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, του είχε αναθέσει να στήσει ένα δίκτυο περιφερειακών καναλιών στην Ελλάδα. Πρόκειται για την προσπάθεια που έγινε το 2015 να γίνει η διασύνδεση έντεκα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, που αποτελούσαν το HellasNet, και, ουσιαστικά, με τη διοχέτευση σε αυτούς κοινού τηλεοπτικού προγράμματος θα επιτυγχανόταν η κάλυψη σχεδόν όλης της επικράτειας. Ο Χάνικ ήταν παρών και είχε απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του HellasNet, ενώ πολλές είναι οι αναφορές για σχέσεις Ελλήνων πολιτικών με τον Μαλοφέγιεφ. Για την ιστορία, πάντως, το αρχικό σχέδιο για την ανάπτυξη του HellasNet δεν προχώρησε.

Η προσπάθεια να στηθεί αυτό το τηλεοπτικό δίκτυο και η υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών είναι οι δύο πιο εμφατικές και πιο γνωστές υποθέσεις όπου ανιχνεύονται στοιχεία προσπάθειας ρωσικής παρέμβασης στη χώρα μας. Κατά καιρούς διατυπώνονται εκτιμήσεις και υπόνοιες για ίχνη παρεμβάσεων και σε άλλες υποθέσεις. Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων και των στοιχείων που προκύπτουν από τις έρευνες των αμερικανικών αρχών, όλες αυτές οι αναφορές προκαλούν ανανεωμένο ενδιαφέρον. Η δημοσιοποίηση πληροφοριών της έρευνας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δώσει απαντήσεις για το εάν έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία και για τη χώρα μας και αν από αυτά προκύπτει μεγαλύτερη εμπλοκή από αυτή για την οποία ήδη γίνεται λόγος.
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα