Η Ουκρανία μπορεί να συνομιλήσει, τελικά, με τη Ρωσία, λέει αξιωματικός των πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Reuters

 Ένας Ουκρανός στρατιώτης περπατά κοντά σε κατεστραμμένο κτίριο, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πόλη της πρώτης γραμμής Chasiv Yar στην περιοχή του Ντόνετσκ, Ουκρανία, 5 Μαρτίου 2024. REUTERS/Oleksandr Ratushniak/File Photo  

2 Μαΐου (Reuters) – Η Ουκρανία θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για να βάλει τέλος στον πόλεμό της που διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο συνομιλιών με το Κρεμλίνο και ένα διάταγμα που εξέδωσε μετά την επίσημη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία το 2022 θεωρεί «αδύνατες» τις διαπραγματεύσεις.
Όμως, ο υποστράτηγος Vadym Skibitsky, αναπληρωτής αρχηγός της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών HUR της Ουκρανίας, είπε στο περιοδικό Economist ότι τελικά θα χρειαστούν συνομιλίες, όπως θα συνέβαινε σε κάθε πόλεμο.

“Ο στρατηγός Skibitsky λέει ότι δεν βλέπει τρόπο για την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο μόνη της στο πεδίο της μάχης. Ακόμα κι αν ήταν σε θέση να ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στα σύνορα – μια ολοένα και πιο μακρινή προοπτική – δεν θα τερμάτιζε τον πόλεμο”, έγραψε το περιοδικό.

“Τέτοιοι πόλεμοι μπορούν να τελειώσουν μόνο με συνθήκες, λέει. Αυτή τη στιγμή, και οι δύο πλευρές αγωνίζονται για την “την πιο ευνοϊκή θέση” πριν από πιθανές συνομιλίες. Αλλά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το νωρίτερο, εικάζει .”

Ο Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί σε μια «σύσκεψη κορυφής ειρήνης» που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο στην Ελβετία, καθώς δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η Μόσχα θα διαπραγματευτεί καλή τη πίστη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε να επαναλαμβάνει τις σκέψεις του Σκίμιτσκι σε ξεχωριστή συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Foreign Policy, λέγοντας ότι στόχος της συνόδου κορυφής του Ιουνίου είναι «να ενωθούν οι χώρες που μοιράζονται αρχές και προσεγγίσεις στις οποίες θα οικοδομήσουν περαιτέρω ενέργειες.
“Μετά από αυτό, μπορεί να υπάρξει επικοινωνία με τη Ρωσία και η Ρωσία μπορεί να είναι μέρος των συνομιλιών. Επειδή έχετε δίκιο: Τελικά, δεν μπορείτε να τερματίσετε τον πόλεμο χωρίς και τα δύο μέρη”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία εμποδίζει κάθε προσπάθεια διευθέτησης.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η συγκέντρωση του Ιουνίου δεν θα μπορούσε να είναι μια «σοβαρή διάσκεψη με σοβαρές προσδοκίες για κάποιου είδους αποτελέσματα» χωρίς την παρουσία της Ρωσίας.
Ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία μέσω βίντεο την Πέμπτη, περιέγραψε τη συνάντηση του Ιουνίου ως «πρακτικά την πρώτη πραγματική ευκαιρία για να ξεκινήσει η αποκατάσταση μιας δίκαιης ειρήνης».
«Όλες οι θέσεις μας, στο πεδίο της μάχης, στη διπλωματία και στη σφαίρα της πληροφόρησης, πρέπει να είναι εξίσου ισχυρές τώρα», είπε. “Η δύναμή μας, οι δυνατότητές μας, τα όπλα μας, η ενότητα με τους εταίρους — όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν μαζί. Και θα λειτουργήσουν.”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα