Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Εθνική Ενότητα προειδοποιεί: Θα μπορούσε να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία.
Του ELIAV BREUER, The Jerusalem Post
5 ΜΑΪΟΥ 2024 12:56
Έδρα της AL JAZEERA στη Ντόχα του Κατάρ. (φωτογραφία: Imad Creidi/Reuters)

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε ομόφωνα την Κυριακή να κλείσει τις επιχειρήσεις του Κατάρ Al Jazeera στο Ισραήλ, σχεδόν έξι μήνες αφότου είχε αρχικά ανακοινώσει τις προθέσεις του να το πράξει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια που σχετίζονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Η απόφαση, η οποία απαιτεί επαναπιστοποίηση κάθε 45 ημέρες, περιλαμβάνει τον τερματισμό των εκπομπών του Al Jazeera στα αραβικά και τα αγγλικά, κλείσιμο των γραφείων του Al Jazeera στο Ισραήλ. κατάσχεση εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τις εκπομπές του και τον περιορισμό της πρόσβασης στις ιστοσελίδες της.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα αμέσως μετά την ψηφοφορία, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αμέσως.
Βίντεο το απόγευμα της Κυριακής έδειξαν αξιωματούχους επιβολής του νόμου να φτάνουν στα γραφεία του Al Jazeera στην Ιερουσαλήμ στο ξενοδοχείο Ambassador. Η HOT, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεοπτικών υπηρεσιών του Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι έκλεισε τις εκπομπές του Al Jazeera. Ένας άλλος πάροχος, το YES, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο μπλακ άουτ κανάλι, «Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι εκπομπές του σταθμού Al Jazeera έχουν σταματήσει στο Ισραήλ».

Σε κοινή δήλωση μετά την ψηφοφορία, ο Νετανιάχου είπε ότι “οι ανταποκριτές του Al Jazeera έχουν βλάψει την ασφάλεια του Ισραήλ και έχουν υποκινήσει εναντίον των στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού. Ήρθε η ώρα να αποβληθεί το φερέφωνο της Χαμάς από τη χώρα μας”.

Ο Karhi πρόσθεσε, “Θα λάβουμε άμεση δράση εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν την ελευθερία του Τύπου για να βλάψουν την ασφάλεια του Ισραήλ και των στρατιωτών του IDF και να υποκινήσουν την τρομοκρατία σε καιρό πολέμου. Δεν θα υπάρχει ελευθερία έκφρασης για τα φερέφωνα της Χαμάς στο Ισραήλ.”

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι φαίνονται μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο στα γραφεία του αραβικού καναλιού ειδήσεων Al-Jazeera στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, 15 Ιουλίου 2009. (credit: REUTERS) Enlrage image

Το Al Jazeera καταδίκασε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική ενέργεια».
«Η καταστολή του ελεύθερου Τύπου από το Ισραήλ για να συγκαλύψει τα εγκλήματά του με τη δολοφονία και τη σύλληψη δημοσιογράφων δεν μας πτόησε από το να ασκήσουμε το καθήκον μας», ανέφερε.

Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του αρχηγού της Μοσάντ
Το Υπουργικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ επρόκειτο να διεξαγάγει την ψηφοφορία ήδη την Πέμπτη, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την καθυστέρησε λόγω ανησυχίας ότι η ψηφοφορία δεν θα περάσει. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Υπουργού χωρίς χαρτοφυλάκιο MK Benny Gantz, αυτό συνέβη επειδή ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα ζήτησε από την κυβέρνηση να το καθυστερήσει για λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές διπλωματικές συνέπειες σχετικά με το Κατάρ, μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Η απόφαση απαιτούσε έγκριση είτε από το κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) είτε από το γενικό υπουργικό συμβούλιο και ο Νετανιάχου επέλεξε να προχωρήσει την Κυριακή στο γενικό υπουργικό συμβούλιο.

Οι τρεις υπουργοί της Εθνικής Ενότητας δεν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Το κόμμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι υπουργοί του «υποστηρίζουν το κλείσιμο των εκπομπών του Al Jazeera και μάλιστα ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν το κλείσιμό του στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (εθνικής ασφάλειας).

Ωστόσο, «Η προώθηση του θέματος σήμερα το πρωί για ψηφοφορία στη συνεδρίαση της κυβέρνησης είναι μια σωστή απόφαση, αλλά με τρομερό τάιμινγκ, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες εξάντλησης των διαπραγματεύσεων (συμφωνία ομήρων) και πηγάζει από πολιτικούς λόγους», ανέφερε το κόμμα.

Ο Karhi αντέδρασε κατηγορώντας την κεντρώα Εθνική Ενότητα ότι λειτουργεί σαν «πέμπτη φάλαγγα» εντός της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Karhi, η απόφαση έλαβε «αδιαμφισβήτητη επικύρωση» από όλους τους αξιωματούχους ασφαλείας.

Η απόφαση βασίστηκε σε νόμο που ψήφισε η Κνεσέτ (κοινοβούλιο) του Ισραήλ στις 2 Απριλίου, ο οποίος λήγει στις 31 Ιουλίου. Συνεπώς, η νομοθεσία θα πρέπει να παραταθεί εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει την απαγόρευση του Al Jazeera πέραν αυτής της ημερομηνίας. Ο ίδιος ο νόμος αντιμετωπίζει επίσης συνταγματική αμφισβήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης από την Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI) με βάση την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου, και το κράτος έχει μέχρι τις 15 Μαΐου να καταθέσει την προκαταρκτική απάντησή του στο δικαστήριο.

Η κυβέρνηση ψήφισε έκτακτα εκτελεστικά μέτρα στην αρχή του πολέμου που θα επέτρεπαν να κλείσει προσωρινά το Al Jazeera. Αυτά ίσχυαν από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέφυγε να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω πιθανών αρνητικών διπλωματικών προεκτάσεων σχετικά με το Κατάρ.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο είχε στόχο να δώσει στο υπουργικό συμβούλιο ισχυρότερη νομική βάση για να κινηθεί κατά του Al Jazeera. Στην απόφασή του την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο εξήγησε ότι είχε διαβαθμίσει απόψεις της Shin Bet στις 9 Απριλίου που θεωρούσαν το Al Jazeera απειλή για την εθνική ασφάλεια. Το IDF και η Μοσάντ παρείχαν επίσης απόρρητες απόψεις που υποστηρίζουν τον περιορισμό των εκπομπών του Al Jazeera στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το νόμο, η απόφαση πρέπει να παραπεμφθεί ενώπιον περιφερειακού ανώτατου δικαστή ή αναπληρωτή ανώτατου δικαστή εντός 24 ωρών, ο οποίος στη συνέχεια έχει τρεις ημέρες για να αποφασίσει εάν θα αλλάξει ή όχι την απόφαση ή να περιορίσει τη διάρκεια της απαγόρευσης.

Στην αίτησή του προς το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης κατά του νόμου, υποστήριξε ότι περιόριζε άσκοπα την ελευθερία του λόγου και ως εκ τούτου ήταν αντισυνταγματικό. Το ACRI είπε ότι, ενώ δεν υπήρχε κανένα επιχείρημα για το γεγονός ότι το Al Jazeera είχε μια «φιλοπαλαιστινιακή» αφήγηση, αυτό δεν ήταν επαρκής λόγος για να κλείσει το δίκτυο. Επιπλέον, το δίκτυο παρέχει περιεχόμενο από αραβικά κράτη και περιλαμβάνει ισραηλινο αραβικές προοπτικές που έχουν αναφερθεί πολλές φορές στα κύρια ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υποδεικνύοντας ότι το περιεχόμενό του θεωρήθηκε σημαντικό, πρόσθεσε το ACRI. Η ΜΚΟ αναγνώρισε ότι το Al-Jazeera είχε συμπεριλάβει περιεχόμενο που υποκινούσε εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, η σοβαρότητα αυτής της υποκίνησης δεν ήταν χειρότερη από την υποκίνηση εναντίον των Παλαιστινίων σε ισραηλινούς ιστότοπους, υποστήριξε η ACRI.

Το ACRI κατέθεσε αίτημα την Πέμπτη να εκδώσει το δικαστήριο προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στην κυβέρνηση να αποφασίσει να κλείσει το Al Jazeera μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και είπε ότι θα εξετάσει μια προσωρινή διαταγή αφού λάβει την προκαταρκτική θέση του κράτους.

The Jerusalem Post

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα