Η ηγεσία του Κολούμπια αποδοκιμάστηκε από την επιτροπή της σχολής για την καταστολή των διαδηλωτών από την αστυνομία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

και

Reuters

27 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 26 Απριλίου (Reuters) – Η ταλαιπωρημένη πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια δέχθηκε εκ νέου πίεση την Παρασκευή, καθώς μια επιτροπή εποπτείας της πανεπιστημιούπολης επέκρινε με δριμύτητα τη διοίκησή της για την καταστολή μιας φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης στη σχολή Ivy League.
Η Πρόεδρος Nemat Minouche Shafik αντιμετώπισε την κατακραυγή πολλών φοιτητών, καθηγητών και εξωτερικών παρατηρητών για την κλήση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης για να διαλύσει έναν καταυλισμό σκηνών που είχαν στήσει στην πανεπιστημιούπολη διαδηλωτές κατά του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Μετά από μια δίωρη συνάντηση την Παρασκευή, η Γερουσία του Πανεπιστημίου της Κολούμπια ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση της Σαφίκ είχε υπονομεύσει την ακαδημαϊκή ελευθερία και αγνόησε το απόρρητο και τα δικαιώματα των φοιτητών και μελών ΔΕΠ καλώντας την αστυνομία να σταματήσει τη διαμαρτυρία.
«Η απόφαση… έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το σεβασμό της διοίκησης για την κοινή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των πανεπιστημίων», ανέφερε.

Η γερουσία, που αποτελείται κυρίως από μέλη ΔΕΠ και άλλο προσωπικό συν μερικούς φοιτητές, δεν κατονόμασε την Σαφίκ στο ψήφισμά της και απέφυγε την πιο σκληρή γλώσσα της μομφής.
Δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα που θα παρακολουθήσει «διορθωτικές ενέργειες» που η Γερουσία ζήτησε από τη διοίκηση για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στο ψήφισμα από την Σαφίκ, η οποία είναι μέλος της Γερουσίας αλλά δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κολούμπια Μπεν Τσανγκ είπε ότι η διοίκηση μοιράζεται τον ίδιο στόχο με τη Γερουσία – να αποκαταστήσει την ηρεμία στην πανεπιστημιούπολη – και δεσμεύτηκε για «έναν συνεχή διάλογο».

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα και αφαίρεσε τις σκηνές από τον κεντρικό χλοοτάπητα της πανεπιστημιούπολης του Μανχάταν, αλλά οι διαδηλωτές επέστρεψαν γρήγορα και έστησαν ξανά σκηνές, περιορίζοντας τις επιλογές του Κολούμπια για τη διάλυση του καταυλισμού.
Έκτοτε, εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν σε σχολές από την Καλιφόρνια έως τη Βοστώνη, καθώς οι σπουδαστές δημιούργησαν καταυλισμούς παρόμοιους με αυτόν στο Κολούμπια, απαιτώντας οι σχολές τους να αποχωρήσουν από εταιρείες που εμπλέκονται με τον στρατό του Ισραήλ.
Την Παρασκευή τουλάχιστον 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Ντένβερ στην πανεπιστημιούπολη Auraria, ένα ίδρυμα που μοιράζονται το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο του Ντένβερ, το Μητροπολιτικό Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ντένβερ και το Κοινοτικό Κολλέγιο του Ντένβερ, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τη σχολή.
Οι διαμαρτυρίες ομοϊδεατών ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ έχουν εξαπλωθεί στο εξωτερικό. Στο διάσημο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, φιλοϊσραηλινοί διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά των φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών που κατέλαβαν το κτίριο την Παρασκευή. Η αστυνομία κράτησε τις δύο πλευρές σε αποσταση.
Λίγα τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, περίπου 200 διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο George Washington παρέμειναν συγκεντρωμένοι για δεύτερη μέρα την Παρασκευή. Η σχολή δήλωσε ότι οι φοιτητές δεν ακολούθησαν τις οδηγίες να αποχωρήσουν και αρκετοί τέθηκαν σε αναστολή και προσωρινά αποκλείστηκαν από την πανεπιστημιούπολη.

Οι φοιτητές συνεχίζουν να διατηρούν καταυλισμό διαμαρτυρίας για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς, στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 26 Απριλίου 2024. REUTERS/Caitlin Ochs

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου στην πανεπιστημιούπολη, αλλά ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε «αντισημιτικές διαμαρτυρίες» αυτή την εβδομάδα και τόνισε ότι οι πανεπιστημιουπόλεις πρέπει να είναι ασφαλείς.
Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο κατηγόρησαν την Σαφίκ και άλλους διευθυντές πανεπιστημίων ότι είναι πολύ ήπιοι με τους διαδηλωτές και επιτρέπουν την παρενόχληση Εβραίων φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις τους.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, Τζέι Χάρτζελ, αντιμετώπισε παρόμοια αντίδραση από το διδακτικό προσωπικό την Παρασκευή, δύο ημέρες αφότου ενώθηκε με τον Ρεπουμπλικανό Κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ και κάλεσε την αστυνομία να διαλύσει μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση.
Δεκάδες διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν επειδή οι αρχές δεν είχαν πιθανή αιτία -ή εύλογη βάση- για τις συλλήψεις, δήλωσε το γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Τράβις.
Σχεδόν 200 μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου υπέγραψαν επιστολή που δεν εξέφραζε εμπιστοσύνη στον Χάρτζελ επειδή «έθετε άσκοπα φοιτητές, προσωπικό και καθηγητές σε κίνδυνο» όταν η αστυνομία με εξοπλισμό ταραχών και έφιππες δυνλαμεις κινήθηκε εναντίον των διαδηλωτών.
Ο Χάρτζελ είπε ότι πήρε την απόφαση επειδή οι διοργανωτές διαμαρτυρίας είχαν στόχο να «διαταράξουν σοβαρά» την πανεπιστημιούπολη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η σύγκρουση στο Τέξας ήταν μία από τις πολλές αυτή την εβδομάδα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που κλήθηκαν από πανεπιστημιακούς ηγέτες, οι οποίοι λένε ότι οι διαδηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των φοιτητών και μερικές φορές εκδηλώνουν  αντισημιτισμό και παρενοχλούν τους Εβραίους φοιτητές.
Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων καταδίκασαν τις συλλήψεις και προέτρεψαν τις αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου.
Αλλά ένα μέλος του καταυλισμού στο Κολούμπια, ο Khymani James, ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή που είπε σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιανουάριο ότι «οι Σιωνιστές δεν αξίζουν να ζουν».
«Αυτό που είπα ήταν λάθος», είπε ο Τζέιμς σε μια δήλωση. «Κάθε μέλος της κοινότητάς μας αξίζει να αισθάνεται ασφαλές χωρίς». Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε ότι ο Τζέιμς είχε αποκλειστεί από την πανεπιστημιούπολη και αντιμετώπισε πειθαρχικά μέτρα.
Τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν για εγκληματική παράβαση σε καταυλισμό στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. αφήστε τα παιδιά να φορέσουνε μαντίλες, μόνο να εκβιάζει την Κύπρο ξέρει το Στεϊτ Ντεπάρντμεντ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα