Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αρχική δημοσίευση: Internationalist 360° στις 13 Ιουλίου 2022 από τον Fabrizio Casari

Monthly Review

ΣΗΜΕΙΩΣΗ”ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ”: Οι “Ανιχνεύσεις” έχουν καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιμένουν στην θέση αυτή. Η παραβίαση συνόρων είναι καταδικαστεά απο όπου και αν προέρχεται.

Ωστόσο, απο την αρχή είχαν επιφυλάξεις σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν ώστε να πιεσθεί η Ρωσία να υποχωρήσει.

Το Monthly Review επισκοπεί, σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, αυτήν την αποτυχία και καταλήγει σε αρνητικά συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρώπης.

———————————–

Εκατόν σαράντα ημέρες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δυτική αντίδραση, η οποία σύμφωνα με τον Μπάιντεν θα είχε διαγράψει τη Ρωσία από τη διεθνή σκηνή, αποδεικνύεται μια πολιτική και οικονομική αποτυχία, η πιο σοβαρή και βαθιά στην ιστορία της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής αλαζονείας.

Το φαινόμενο μπούμερανγκ των κυρώσεων επιτάχυνε την κρίση που έπληττε ήδη ολόκληρη τη Δύση. Η προέλευσή του είναι πολιτική, αποτέλεσμα της υπερεκτίμησης της ισχύος των ΗΠΑ και της ΕΕ στις διεθνείς αγορές και του βαθμού της πολιτικής επιρροής τους στη διεθνή κοινότητα.

Το κύριο λάθος ήταν εννοιολογικό: θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας και σιτηρών στον κόσμο, αγνοώντας το πολιτικό και στρατιωτικό του βάρος, πιστεύοντας ότι η διεθνής κοινότητα, με μια οικονομία ήδη γονατισμένη, δοκιμασμένη από την κρίση παραγωγής και διανομής που προκλήθηκε από την πανδημία, θα μπορούσε να βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού της.

Χρειάζεται ένας υπερχειλισμένος εγωισμός στην Ουάσιγκτον, μια αδυναμία κατανόησης των διεθνών διαδικασιών και μια ονειρική διάσταση για να πιστέψει κανείς ότι στο όνομα και για λογαριασμό των αμερικανικών συμφερόντων ο κόσμος θα ήθελε να αυτοκτονήσει.

Η υπερεκτίμηση της δικής τους διεθνούς ηγεσίας έχει φανεί στην παγκόσμια τήρηση των κυρώσεων: το κομφούζιο αριθμών με το πολιτικό και οικονομικό βάρος των χωρών είναι ένα ασήμαντο λάθος, πολιτικά νεοφώτιστων, ναρκισσιστών μπροστά σε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη.

Οι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Θα δοκίμαζαν πρώτα τα νερά αντί να φανούν αργότερα ερασιτέχνες.

Ο αποτυχημένος ισολογισμός του πολέμου κατά της Ρωσίας είναι εδώ: με εξαίρεση την Ιαπωνία, τα 740 εκατομμύρια Δυτικών δεν έχουν φέρει κανέναν άλλο στο πλευρό τους. Χώρες που αντιπροσωπεύουν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, και όχι μέρος της Δύσης, έχουν αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις τους με τη Μόσχα, η οποία διαθέτει το ενεργειακό και πολιτικό βάρος που απαιτείται για την ανάπτυξη των χωρών BRICS και μεγάλου μέρους της Αφρικής.

Το κλείσιμο των δυτικών αγορών αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των ρωσικών προϊόντων στις ανατολικές και νότιες αγορές. Αυτό έχει καταστήσει ασήμαντες τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ ακόμη και η κλοπή καταθέσεων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και η απαγόρευση των δολαρίων και των ευρώ έχουν πλήξει μόνο τους πιστωτές.

Επικίνδυνοι ερασιτέχνες
Ως απάντηση στις κυρώσεις, η Ρωσία αύξησε την τιμή των καυσίμων που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ευρώπη. Και παρόλο που οι Βρυξέλλες στοχεύουν στον τερματισμό των ρωσικών προμηθειών μέχρι το τέλος του έτους, το αυξανόμενο κόστος των προμηθειών επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη. Γιατί; Επειδή η ΕΕ αγοράζει φυσικό αέριο από τη Μοζαμβίκη, την Αγκόλα, την Αλγερία και την Ινδία, οι οποίες αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Μόσχα και αναπόφευκτα υφίστανται τις αυξήσεις τόσο όταν αγοράζουν από τους Ρώσους όσο και όταν μεταπωλούν σε Ευρωπαίους.

Υπάρχει μια ανοησία υπολογισμού στην ΕΕ που προσθέτει στη διαρθρωτική της εξάρτηση και οδηγεί την Ευρώπη σε κατάρρευση της προσφοράς που θα οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή οικονομική κρίση, όπως προειδοποίησε ο Purnima Anand, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ BRICS. Για τον Ινδό οικονομολόγο,

«οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επηρεάζουν όλους τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, επειδή η Μόσχα είναι εταίρος πολλών χωρών στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη πλευρά, οι κυρώσεις στα προϊόντα αυξάνουν το κόστος τους. και αυτό επηρεάζει σχεδόν όλες τις χώρες, γιατί τα ίδια προϊόντα αναγκάζονται να τα εισάγουν. Η πανδημία είχε ήδη επηρεάσει το υπογάστριο μιας οικονομίας που, ούτως ή άλλως, ήταν ασφυκτική: υπήρξε ανησυχητική αύξηση στο κόστος διανομής που προκλήθηκε από τη μείωση των αποθεμάτων και την αύξηση του κόστους μεταφοράς, επίσης λόγω της κερδοσκοπίας των πετρελαϊκών εταιρειών. Σε αυτό το σενάριο προστέθηκε η επιθυμία να χτυπηθεί η Μόσχα, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά σ αυτούς που επέβαλαν τις κυρώσεις παρά σ αυτούς που θα τις υφίσταντο.

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Η πίεση των κυρώσεων επηρεάζει την Ευρώπη, τον πραγματικό ανταγωνιστή, στην αγορά, των ΗΠΑ μαζί με την Κίνα, η οποία από την αρχή των κυρώσεων κατέφυγε (σαν τυχαία) στις ΗΠΑ για προμήθειες φυσικού αερίου, από όπου τους τελευταίους μήνες εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ LNG, αν και οι πιθανοί όγκοι δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο όσον αφορά την ποσότητα, την ταχύτητα μεταφοράς, το κόστος και την ποιότητα του προϊόντος. Εν τω μεταξύ, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 13% έναντι του ευρώ.

Έτσι, οι ΗΠΑ κέρδισαν τους συμμάχους τους και όχι τη Ρωσία, η οποία, αντίθετα, κέρδισε πλεονέκτημα 0,99 λόγω της ανατίμησης του νομίσματός της (στις 24 Φεβρουαρίου το ένα δολάριο κόστιζε 1,13 ρούβλια, στις 8 Ιουλίου η ισοτιμία ήταν 1,01).

Συνεπώς, η Ρωσία δεν επηρεάστηκε από αυτή την κατάσταση. Εκτός από το ότι κέρδισε 15% στη συναλλαγματική ισοτιμία, αυξάνοντας το κόστος προμήθειας ενέργειας, αποκτά στοιχεία ρεκόρ για τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία του κλάδου.

Ο μέχρι σήμερα ισολογισμός λέει ότι αν η αποβολή της Ρωσίας από το σύστημα Swift ήταν απαραίτητη για να διακοπεί η ρωσική εισαγωγή/εξαγωγή, η επιλογή ήταν καταστροφική. Αν η ιδέα ήταν να απομονωθεί η Ρωσία, απέτυχε: ο Πούτιν είναι συνομιλητής για όλο τον κόσμο, ο Ζελένσκι δεν είναι. Εάν η προμήθεια όπλων στον ουκρανικό στρατό είχε σκοπό να ηττηθεί η Ρωσία στο έδαφος, ο στόχος απέτυχε παταγωδώς. Από σήμερα, οι Ρώσοι ελέγχουν το 26% του ουκρανικού εδάφους και ο Ζελένσκι, σε αυτό το σημείο, από άποψη επιρροής και στρατηγικού συνομιλιτή, μοιάζει περισσότερο με τον Γκουαϊδό παρά με τον Τσόρτσιλ.

Η ΕΕ κινδυνεύει να εκραγεί

Η μετατροπή της ΕΕ σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ παράγει δυσοίωνα αποτελέσματα. Ο άξονας Βερολίνο-Παρίσι, ο οποίος ήταν η γέφυρα διοίκησης της ΕΕ τα τελευταία 22 χρόνια, καταρρέει ενόψει της κατάρρευσης της γερμανικής ατμομηχανής και της έλλειψης ηγεσίας με διεθνή επιρροή. Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα στενότητας στο συστημικό πλαίσιο, συνέπεια μιας γενικότερης εύθραυστης πολιτικής η οποία αυξάνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση χωρίς διέξοδο.

Πολιτικές κρίσεις πλήττουν τη Γηραιά Ήπειρο και ορισμένες από αυτές χαρακτηρίζονται από παραιτήσεις αρχηγών κυβερνήσεων. Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση είναι αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον να ηγείται των αγγλοσαξωνικών κατηγοριών κατά της Ρωσίας μαζί με τον Μπάιντεν.

Η εγχώρια οικονομική κρίση δεν ενθάρρυνε την αλληλεγγύη των υπηκόων της Αυτής Μεγαλειότητας με τον προκαλώντα ευθυμία πρωθυπουργό: σύμφωνα με τον Guardian, μία στις δέκα βρετανικές οικογένειες δεν έχει αρκετά για διατροφή, όχι επειδή υπάρχει έλλειψη τροφίμων, αλλά επειδή κοστίζουν πολύ. Σε όλη τη Μάγχη, ο πληθωρισμός έχει πλέον ξεπεράσει το ανώτατο όριο του 9%, προκαλώντας μια πρώτη απεργία κατά της αύξησης των τιμών της βενζίνης τη Δευτέρα. Το συνδικάτο των οδηγών έχει προκηρύξει δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του για να εγκρίνει μια σειρά εθνικών απεργιών (η οποία θα ήταν η πρώτη από το 1995, σε μια χώρα όπου οι μισθοί ήταν στάσιμοι εδώ και τρία χρόνια).

Στην Εσθονία, την ίδια μοίρα είχε και η Πρωθυπουργός Kaja Kallas, ένα ρωσοφοβικό γεράκι που παραιτήθηκε σε μια χώρα με πολύ ισχυρή ρωσική μειονότητα και κινδυνεύει να αποκοπεί από τους εμπορικούς δρόμους ως αποτέλεσμα του λιθουανικού σεχταρισμού εναντίον της Μόσχας.

Στη Βουλγαρία έπεσε η κυβέρνηση. Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση και ο ηγέτης τους έχει παραχωρήσει την εντολή στον Πρόεδρο Ράντεφ, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά σε νέες εκλογές, τις τέταρτες σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Και στην υπόλοιπη ήπειρο τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Η Γερμανία κήρυξε ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εισήγαγε δελτίο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, και το Βερολίνο ήδη σκέφτεται πώς να ξεφύγει από τις κυρώσεις που απειλούν να το βυθίσουν οικονομικά. Ο Όλαφ Σολτς δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε το χάρισμα, ούτε την δύναμη της Άνγκελα Μέρκελ, κάτι που θα ήταν απαραίτητο σε μια τόσο λεπτή στιγμή, όταν οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατ’ εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη Γερμανία προς το τέλος της Χρυσής Εποχής.

Η Γαλλία, παρά την πυρηνική της δύναμη, λέγεται ότι βρίσκεται σε μια «οικονομία πολέμου» και το φάσμα των εξεγέρσεων των κίτρινων γιλέκων αναστατώνει και πάλι τον Μακρόν, πλέον, πολιτικά και αριθμητικά πιο αδύναμο στην Εθνοσυνέλευση. Η κοινωνική διαμαρτυρία που μπλόκαρε τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές την περασμένη εβδομάδα τέθηκε και πάλι σε ισχύ. Ο πληθωρισμός είναι στο 6,5%.

Η Ισπανία διέρχεται μια πολιτική κρίση που χαρακτηρίζεται από την προσχώρηση των Podemos στις σειρήνες του Ατλαντισμού με την επακόλουθη δυσαρέσκεια του εκλογικού του σώματος και το PSOE βλέπει πώς ο Sánchez ξεπερνιέται στις δημοσκοπήσεις από τους λαϊκούς (που, ωστόσο, ακόμη και με την υποστήριξη του VOX, δεν θα έφταναν στην απόλυτη πλειοψηφία). Η στασιμότητα που χαρακτήρισε την Ισπανία τα τελευταία χρόνια των πολιτικών αντιξοοτήτων είναι ενδεικτική του κενού μεταξύ των αποικιακών ονείρων και της πραγματικότητας του αποικισμού της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Οι Κάτω Χώρες, θεωρητικοί της λιτότητας, παρατηρούν με ανησυχία πώς τα κύματα απεργιών αγροτών, κτηνοτρόφων και ψαράδων στην Ολλανδία έχουν παραλύσει τη χώρα.

Στην Ιταλία, η ψευδομοναρχία του Ντράγκι φαίνεται να μετράει μήνες. Πράγματι, το ερώτημα είναι πότε, και όχι πλέον εάν, το M5S θα βγάλει την κυβέρνηση από την Ατλαντική μανία που έχει επιδεινώσει απείρως τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των Ιταλών.

Ενώ περιμένουμε να  ενημερωθεί ο επικλινής Τύπος, η ετήσια έκθεση του ISTAT (Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής), παρέχει τρομακτικά στοιχεία για τη φτώχεια των Ιταλών. Ο αριθμός των ατόμων σε απόλυτη φτώχεια από το 2005 έως το 2021 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από 1,9 σε 5,6 εκατομμύρια (9,4% του συνόλου) και ο αριθμός των οικογενειών σε απόλυτη φτώχεια έχει διπλασιαστεί από 800 χιλιάδες σε 1,96 εκατομμύρια (7,5%).

Όσον αφορά τους μισθούς, οι μισθοί είναι κάτω από 8,41 ευρώ την ώρα, αλλά οι διευθυντές κερδίζουν 65 φορές περισσότερα από τους εργαζόμενους. Ο πληθωρισμός είναι 6,4%.

Και αυτό χωρίς να έχουμε υπολογίσει τις επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες γενικά και τη γερμανική και την ιταλική οικονομία ειδικότερα, ακόμη πιο σκληρά από το φθινόπωρο, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο.

Αυτό δεν είναι τρομακτικό και επιβεβαιώνεται από τον Fatih Birol, CEO της International Energy:

Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ ΠΡΟΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 35 ΔΙΣ. ΚΥΒΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ..

Έτσι, η απώλεια του ρόλου της Ευρώπης φαίνεται να προχωρά σε αναγκαστικά στάδια.

Η Ευρώπη δεν έχει πλέον ρόλο να παίξει, αφού έχει παραιτηθεί από την επιδίωξη των δικών της συμφερόντων για να τηρήσει μια τυφλή ατλαντική υπακοή που την τιμωρεί στο όνομα και για λογαριασμό των συμφερόντων των ΗΠΑ. Αυτό το σύνδρομο της Στοκχόλμης έχει μετατραπεί σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία μέσα σε τέσσερις μήνες.

Το Monthly Review δεν συμφωνεί απαραίτητα με όλες τις απόψεις που μεταφέρονται σε άρθρα που αναδημοσιεύονται στο MR Online. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε μια ποικιλία από αριστερές προοπτικές που πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας θα βρουν ενδιαφέρουσες ή χρήσιμες.

Monthly Review

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από το 2014 η ΕΕ επιμένει στο ίδιο λάθος, ήτοι την ανάμειξή της στην Ουκρανία, καθ’ υπόδειξιν των Αμερικανών. Έμπειροι και ικανοί πολιτικοί, όπως ο Χελμουτ Σμιτ, το είχαν επισημάνει αυτό, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκαν. Συνεχίζει η ΕΕ και μαζί της κι εμείς, που με απίστευτο ζήλο καταστρέψαμε εντελώς τις όποιες σχέσεις μας με την Ρωσσία, παριστάνοντας τούς βασιλικότερους τού βασιλέως.

    Δυστυχώς, ζούμε σε μία χώρα, που ο λαός της είναι εξαιρετικά χαμηλού πολιτικού επιπέδου και δεν ζητά ποτέ να μάθει γιατί, ούτε ασφαλώς ευθύνες από τούς πολιτικούς, που τον ζημιώνουν. Άλλως, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να δώσει λόγο για το τόσο αντιρωσσικό μένος του και μάλλον να εξαφανισθεί από την πολιτική σκηνή.

  2. Το δημοσίευμα αυτό δεν είναι στο Monthly Review αλλά μια αναδημοσίευση στο MR on line. Πρόκειται για μια συρραφή πληροφοριών για να επιβεβαιωθεί ένας ισχυρισμός: “Οι κυρώσεις εξελίσσονται σε πολιτική και οικονομική αποτυχία, την πιο σοβαρή στην ιστορία της αμερικανικής και ευρωπαϊκής υπεροψίας.”
    Προσωπικά, το εκλαμβάνω ως μια απλή περιγραφή του ασταθούς οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος που έχει επιπτώσεις στη ζωή των Ευρωπαίων. Είναι κάτι που λίγο ή πολύ, το γνωρίζουμε. Βρίσκω όμως την περιγραφή αυτή ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ και ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ, αφού επιστρατεύει πλήθος ασύνδετων παρατηρήσεων από τη μια πλευρά, χωρίς να κάνει αναφορά στις επιπτώσεις που έχουν οι κυρώσεις, και αναμένεται να έχουν μακροχρόνια, στην άλλη πλευρά (η οποία δεν επιτρέπει τη διαύγεια και την ελεύθερη πληροφόρηση).
    Πέραν αυτού, για τον φερόμενο ως συντάκτη του άρθρου, δε βρίσκω ενδείξεις που να αντανακλούν την επάρκεια του να κάνει αξιολόγηση μιας τόσο σύνθετης στρατηγικής που αποσκοπεί σε βραχυχρόνιες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις, στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στον κόσμο γενικότερα.
    Σφάλματα έγιναν από τη “Δημοκρατική Δύση” και αδυναμίες υπάρχουν αλλά η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ δεν θα ζήσει σε ΕΙΡΗΝΗ, εάν δεν συστρατευθεί με ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ εκείνων που ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ σε άλλη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα