Η Ευρώπη στην Αφρική

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ πραγματοποίησε σήμερα οff the record ενημέρωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Εκτός των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο συμμετέχουν τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ – όπως διευκρινίσθηκε – οι συμμετέχοντες από την Αφρική περιορίζονται μόνο στα ενεργά μέλη της Ένωσης και όχι όσα έχει ανασταλεί η ιδιότητά τους. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι, μέχρι στιγμής, 40 ηγέτες αφρικανικών χωρών έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν αυτοπροσώπως.

Η Σύνοδος θα αρχίσει την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στις 14.15 με επίσημη υποδοχή και εν συνεχεία την επίσημη τελετή έναρξης, που θα μεταδοθεί ζωντανά. Η οικογενειακή φωτογραφία αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τις 14.45, θα παρασχεθούν δε φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Θα ακολουθήσουν θεματικές στρογγυλές τράπεζες, μεταξύ 16.00 και 18.00 περίπου, ενώ στη συνέχεια οι ηγέτες θα μετακινηθούν σε εξωτερικό χώρο (Μουσείο BOZAR)  για το δείπνο. Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου οι θεματικές στρογγυλές τράπεζες θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 10.00, ακολουθούμενες από την τελετή λήξης γύρω στις 12.00. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετέχουν ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Macky Sall και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki, αναμένεται δε να πραγματοποιηθεί γύρω στις 13.00.  Επιπλέον, επισημάνθηκε παράλληλη εκδήλωση για τον Τύπο που θα λάβει χώρα την παρασκευή πρωί, με συμμετοχή των Προέδρων και του ΓΓ του ΠΟΥ και αντικείμενο τη μεταφορά τεχνολογίας MRNA.

Κύριοι στόχοι της Συνόδου είναι μία ανανεωμένη εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και ΑΕ και η θεμελίωση βασικών αρχών αυτής της μελλοντικής σχέσης, μεταξύ των οποίων ο  αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στην αφρικανική κυριαρχία, αλληλεγγύη, βιωσιμότητα, ασφαλεια, διαφάνεια και πολυμέρεια. Στο  επίκεντρο θα βρεθεί και η ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι η εταιρική σχέση συνοδεύεται από σημαντικό πακέτο επενδύσεων ύψους 150 δις ευρώ, καθώς και ότι η ΕΕ αποτελεί το σημαντικότερο εταίρο της Αφρικής.

Όπως επισημάνθηκε, και με δεδομένο το μεγάλο αριθμό αντιπροσωπειών, επελέγη το format των θεματικών στρογγυλών τραπεζών ώστε να ευνοηθεί η πραγματική και διαδραστική συζήτηση μεταξύ των ηγετών, αλλά και εξωτερικών ειδικών. Τον συντονισμό-προεδρία σεε κάθε τράπεζα θα αναλάβουν  1 ή 2 κράτη μέλη της ΕΕ και 1 ή 2 κράτη μέλη της ΑΕ, τα οποία θα έχουν την ευθύνη τόσο της προετοιμασίας αλλά και της γνωστοποίησης, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, των βασικών αποτελεσμάτων της θεματική συζήτησης. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 7 τέτοιες συζητήσεις (4 την Πέμπτη και 3 την Παρασκευή), με τις κάτωθι θεματικές: “Χρηματοδότηση για βιώσιμη και συμμετοχική Ανάπτυξη”, “Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Μετάβαση”, “Ειρήνη, Ασφάλεια και Διακυβέρνηση”, “Στήριξη Ιδιωτικού Τομέα και Οικονομική Ολοκλήρωση”, “Παιδεία, Πολιτισμός, κατάρτιση και Μετανάστευση”, “Γεωργία και Βιώσιμη Ανάπτυξη”, “Υγειονομικά Συστήματα και παραγωγή εμβολίων”. Αναφορικά με την θεματική συζήτηση “Κλιματική Αλλαγή και Ενεργειακή Μετάβαση”, αναφέρθηκε ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν και ζητήματα ψηφιακά, μεταφορών και συνδεσιμότητας, με τους ηγέτες να εστιάζουν στο πως μπορεί να επισπευσθεί η συνδεσιμότητα της Αφρικής, η ψηφιοποίηση, η βιώσιμη ενέργεια, η δίκαιη πράσινη μετάβαση.  Σχετικά με τη συζήτηση επί του θέματος “Γεωργία και Βιώσιμη Ανάπτυξη”, σημειώθηκε ότι θα εστιάσει σε τρόπους ενεργοποίησης του γεωργικού δυναμικού της Αφρικής, η αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και η επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμα και ποιοτικά αφρικανικά συστήματα τροφής, θέματα που συνδέονται με θέματα πράσινης μετάβασης, τη μάχη κατά της ερημοποίησης και τη συνεργασία για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Κατόπιν σειράς ερωτημάτων από δημοσιογράφους, επισημάνθηκε ότι ο πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων στις τράπεζες θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις οριστικοποιηθεί. Οι επιμέρους θεματικές συζητήσεις θα συνοδεύονται από εμβληματικά projects, που προτείνονται από την ΕΕ, ενώ ειδικό επικοινωνιακό υλικό επί αυτών θα διανεμηθεί. Ο πλήρης κατάλογος των projects θα συζητηθεί στη Συνοδο, τονίστηκε.

Κατά την ενημέρωση, αναφορά έγινε στην παγκόσμια στρατηγική επενδύσεων Global Gateway, για την οποία το πακέτο επενδύσεων για την Αφρική θα είναι το πρώτο βήμα, με ενεργοποίηση συνολικά 150 δις ευρώ ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων. Τρεις θα είναι οι κύριοι τομείς επενδύσεων: υποδομές, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, ενημέρωση υπήρξε για τα επιμέρους στοιχεία (συμμετοχές, επισκεπτες) της Επιχειρηματικής Εβδομάδας ΕΕ-Αφρικής.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η Αφρική είναι ένας “παγκόσμιος παίκτης” με πολλούς υποψήφιους εταίρους και η Σύνοδος θα συμπεριλάβει ειλικρινείς και σε βάθος συζητήσεις που θα αναδείξουν την ¨ολιστική” πρόταση της ΕΕ, αλλά και μία συζήτηση για τα μοντέλα αποστολών που μπορούν να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες κρίσεις που υπάρχουν.

Σειρά ερωτήσεων υπήρξε για το θέμα του επενδυτικού πακέτου, την προέλευση των κεφαλαίων, αν πρόκειται για νέα κεφάλαια, ποιο μέρος αφορά ενδεχόμενες εθνικές συμμετοχές κλπ. Στις απαντήσεις που δόθηκαν τονίσθηκε αφενός ότι το πακέτο ακόμη διαμορφώνεται, ότι το μισό πακέτο Global Gateway θα αφορά την Αφρική, ενώ τονίσθηκε ότι πρόκειται για συνολική προσπάθεια της Team Europe και αφορά και εθνικές συμμετοχές, που είναι υπό διαμόρφωση, αλλά μέχρι στιγμής ανέρχονται σε περίπου 20 δις.

Ερωτήσεις υπήρξαν και για τη συνάντηση που διοργανώνει στο Παρίσι σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος με αντικείμενο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ, με δημοσιογράφους να κάνουν λόγο για προαναγγελία αποχώρησης της Γαλλίας από την περιοχή. Σε αυτά επισημάνθηκε η σταθερή στήριξη στους λαούς του Σάχελ, αλλά και στη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ σημείωσε ότι τα θέματα θα συζητηθούν σε επιμέρους τράπεζες συζητήσεων της Συνόδου. Πάντως, αναφέρθηκε σε ανησυχία για την παρουσία της ομάδας Wagner και σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης εκ μέρους της Ρωσίας

Σε ερώτηση αναφορικά με την απελευθέρωση των ευρεσιτεχνιών για τα εμβόλια, σημειώνεται ότι η ΕΕ συμμετέχει μεν στις σχετικές συζητήσεις, αλλά εργάζεται παράλληλα σε ένα πιο ολιστικό μοντέλο που επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση σε τεχνολογία και παραγωγή, όπως δείχνουν και πρόσφατες επενδύσεις.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα υπογράψουν την τελική διακήρυξη όλοι οι ηγέτες, σημειώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη συνεπώς δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα