Η επιστροφή της Ιντλίμπ υπό συριακό έλεγχο δεν είναι μάλλον για αύριο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Elijah JMagnier :  ejmalrai

Τα αποτελέσματα της 12ης συνεδρίασης της διαδικασίας της Αστανά που πραγματοποιήθηκε στοNour Sultan στο Καζακστάν ήταν γενικά θετικά για τις ενδιαφερόμενες χώρες. Ωστόσο, σημειώθηκε μικρή πρόοδος όσον αφορά την επιστροφή της πόλης Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, στον έλεγχο της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Η Συνταγματική Επιτροπή (οι διάφοροι συμμετέχοντες στην διαδικασία της Αστανά) αντάλλασσε πολλά σχετικά με την εξουσία και τα συνταγματικά δικαιώματα του Προέδρου, ιδίως όσον αφορά την εξουσία λήψης αποφάσεων και τον έλεγχό του επάνω στις υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσιών ασφαλείας.

Εντούτις, η Ιντλίμπ θα περιμένει την επανεξισορρόπηση των δυνάμεων μεταξύ των βασικών παραγόντων στη Μέση Ανατολή – και ειδικότερα την πραγματική αλλά αργή επιθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.

Είναι πράγματι πολύ απίθανο ότι η Ρωσία και ο συριακός στρατός θα συμμετάσχουν σε μια σημαντική μάχη για την ανάκτηση της Ιντλίμπ τον επόμενο μήνα, παρόλο που η ρωσική Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη. γραμμή υπεράσπισης των τζιχαντιστών κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και δημιουργεί ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας για την αποφυγή οποιουδήποτε βομβαρδισμού της στρατιωτικής βάσης της στο Hmeymeem.

Τρεις από τους βασικούς παράγοντες στο Λεβάντε, Μόσχα, Τεχεράνη και η Δαμασκός, κατανοούν τη σημασία, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, του ρόλου της Τουρκίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη μέση των δύο υπερδυνάμεων (Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών) που αντιτίθενται στην Μέση Ανατολή, αμφότερες με  δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας.
Θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ αφενός των επιχειρηματικών οφελών αντιθέτοντας στο αμερικανικό στρατόπεδο, και αφετέρου της θέσης του μέλους του ΝΑΤΟ και των σχέσεων του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ότι η ένταξη του στο ρωσικό στρατόπεδο θα του χάρισε την εχθρότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν γίνει αξιόπιστες δυνάμεις μακροπρόθεσμα, πλήρως παρούσες στη Συρία και ικανές να τονώσουν τη τουρκική οικονομία πολύ καλύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλα αυτά εξυπηρετούν επίσης τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της Συρίας, οπότε θα επαναληφθεί αργά ή γρήγορα ένας φιλικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή είναι περίπλοκες και διαπλεκόμενες, αλλά η πρόχειρη πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τη Συρία, δεν επιτρέπει, δυστυχώς, τα άλλα μέρη να οργανωθούν και ακόμη λιγότερο να προβλέψουν το επόμενο βήμα και ποια κατεύθυνση θα πάρει ο πρόεδρος Τραμπ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η Ιντλίμπ είναι υπό τον έλεγχο της Αλ-Κάιντα, αλλά, παραδόξως, επιμένουν να αποτρέψουν την ελίτ του συριακού στρατού και τους συμμάχους της – που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη και τις γύρω περιοχές της – να επανακτήσουν την περιοχή και να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές.

Ο πρόεδρος Τραμπ κάνει το αντίθετο, για άλλη μια φορά, απ’ αυτό που σχεδίαζε να κάνει στη Συρία (όπως και για πολλά άλλα πολιτικά ζητήματα), όταν την χαρακτήρισε «χώρα άμμου και θανάτου». Έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Λεβάντε. Αλλά έχει αλλάξει γνώμη και έχει κρατήσει εκατοντάδες στρατιώτες στη Συρία χωρίς χρονοδιάγραμμα απόσυρσης – και δεν θέλει ο συριακός στρατός να απελευθερώσει το βόρειο τμήμα της χώρας, ακόμα και το κομμάτι ελεγχόμενο από τους τζιχαντιστές.

Οι συριακές δυνάμεις γύρω από την Ιντλίμπ περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στην υπεράσπιση των προηγουμένως απελευθερωμένων περιοχών. Έχουν  τακτικά απώλειες (200 στρατιώτες και αξιωματικοί σκοτώθηκαν μετά τη ρωσοτουρκική συμφωνία) λόγω επιδρομών της Αλ Κάιντα και σποραδικών βομβιστικών επιθέσεων στο Χαλέπι.

Οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις ανταπέδωσαν με εκτεταμένους βομβαρδισμούς των περιοχών που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές μετά από κάθε παραβίαση της γραμμής χωρισμού (ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τη ρωσική στρατιωτική βάση Hmeymeem και κατά συριακών ηλεκτρικών υποδομών στην ακτή).
Πολλά χωριά και μια στρατηγική θέση (Qal’at al-Madiq) έχουν απελευθερωθεί από το συριακό στρατό τις τελευταίες ημέρες.

Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και οι μαχητές του Τουρκμενιστάν δεν ενοχλούνται από τις τουρκικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή.
Δεν τους υποχρεώνουν να σέβονται αυτό που υποτίθεται ότι είναι η τουρκορωσική “γραμμή οριοθέτησης” κατά μήκος της ζώνης αποκλιμάκωσης 1 που δημιουργήθηκε πέρυσι.
Αντιμέτωπα με τη συντριπτική δύναμη των τζιχαντιστών, τα στρατεύματα της Άγκυρας που αναπτύχθηκαν στην περιοχή δεν μπόρεσαν να αντιταχθούν στις παραβιάσεις κατά του στρατοπέδου τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρείται ανίκανος να ελέγξει την Αλ Κάιντα.
Οι άλλες χώρες απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας να αλλάξει το όνομά της και να ενσωματωθεί σε άλλες “ομάδες ανταρτών”.

Η αποτυχία αυτή θέτει τον Ερντογάν σε δυσάρεστη θέση, στο μέτρο που δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Ρωσία και δεν κατάφερε να ελέγξει την Ιντλίμπ.

Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, η Τουρκία συμμετείχε ενεργά στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο Ερντογάν διευκόλυνε την άφιξη χιλιάδων αλλοδαπών που δημιούργησαν τις ξένες μαχητικές μονάδες του Ντάες. Επίσης διευκόλυνε την υλικοτεχνική υποστήριξη της τρομοκρατικής ομάδας, τη μεταφορά κλαπέντων πετρελαιοειδών και τη τροφοδοσία της τρομοκρατικής ομάδας. Περαιτέρω, η Τουρκία βοήθησε την Αλ Κάιντα να αρπάξει την Ιντλίμπ από τον έλεγχο του συριακού στρατού. Η Τουρκία συντονίστηκε έξυπνα με αυτούς τους τζιχαντιστές για να ανακαταλάβουν την Κεσέμπ και να εισέλθουν στη Μεσόγειο, στη παραλία της Λατάκιας, προτού διωχθούν από τη Λατάκια αλλά όχι από την Ιντλίμπ και τα περίχωρά της. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζεται από πολλές συριακές ομάδες που σταθμεύουν στην Αφρίνη και στην επαρχία της Αλ-Χασάκα.

Πρέπει να τους ικανοποιήσει βρίσκοντας έναν τρόπο να ενσωματώσει τους ηγέτες τους και τους εκπροσώπους τους στη συνταγματική επιτροπή, η οποία πρέπει να ξανασυντάξει το κείμενο του Συριακού Συντάγματος.

Ωστόσο, αυτοί οι Σύροι επαναστάτες, παρά τον μεγάλο αριθμό τους, έχουν δείξει την ανικανότητά τους να αντισταθούν στην Αλ Κάιντα. Πλημμυρίστηκαν από την τζιχαντιστική ομάδα η οποία πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Ιντλίμπ και των αγροτικών περιοχών της.

Αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν χρειάζεται αυτούς τους αντάρτες για να πολεμήσει τους Κούρδους στην Αλ-Χασάκα σε περίπτωση που μια συμφωνία – η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα αργήσει να συναφθεί – με τις δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή θα το του επέτρεπε. Οι τουρκόφιλοι Σύροι μαχητές χρησιμεύουν ως ασπίδα για τις τουρκικές δυνάμεις για να μειώσουν τις απώλειές τους σε μια πιθανή μάχη.

Η Τουρκία υποστηρίζει στους συνομιλητές της –ήτοι τους κυριότερους συμμάχους της συριακής κυβέρνησης που είναι η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν -, ότι η αλλαγή του Συντάγματος θα μπορούσε να κατευνάσει την συριακή αντιπολίτευση. Η Τουρκία έχει προτείνει περισσότερα από 150 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, για να είναι μέρος σε μια συμφωνία με το συριακό κατεστημένο και να λαμβάνονται υπόψη τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η Δαμασκός απορρίπτει αυτές τις προτάσεις καθώς και πολλά από τα ονόματα που προτείνει η Τουρκία.

Παρότι ο πρόεδρος Ερντογάν απέχει πολύ από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, η Τουρκία έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους συμμάχους του προέδρου Άσαντ. Δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να αποκλείσουν την Τουρκία από τη διαδικασία. Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Η εχθρότητα της προς τους Κούρδους είχε ως έμμεση επίδραση να βοηθήσει τη Δαμασκό και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή του σχεδίου της Ουάσινγκτον να διαιρέσει τη Συρία για να δημιουργηθεί ένα κουρδικό κράτος, το “Ροζάβα”.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τις ενέργειες της Τουρκίας διότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία εξουδετερώνει την κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας από τις αμερικανικές δυνάμεις. Περαιτέρω, η Τουρκία επιμένει ότι οι Κούρδοι πρέπει να αφοπλιστούν όταν οι αμερικανικές δυνάμεις τερματίσουν την κατοχή τους στη Συρία. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αφοπλίσουν τους Κούρδους, η Τουρκία θα το κάνει η ίδια. Όλα αυτά ωφελούν τον πρόεδρο Άσαντ, επειδή, ως αποτέλεσμα, οι Κούρδοι ηγέτες έχουν συνείδηση της τουρκικής απειλής όταν διαπραγματεύονται με τη Δαμασκό.

Παρά την ακούσια συμβολή των Τούρκων στα συμφέροντά του, ο πρόεδρος Άσαντ απορρίπτει την τουρκική κατοχή της συριακής επικράτειας και θέλει να επανανακτήσει την Ιντλίμπ για να μη διαρκέσει η τουρκική παρουσία στη Συρία.

Η Δαμασκός και η Μόσχα γνωρίζουν ότι η επανανάκτηση της Ιντλίμπ με τη συμφωνία της Άγκυρας θα μείωνε τις ανθρώπινες απώλειες και τις ζημιές στις τοπικές υποδομές.

Η Μόσχα φαίνεται λιγότερο ενθουσιώδης από τον Άσαντ να ασκήσει πιέσεις στον Ερντογάν και να ξαναπάρει την Ιντλίμπ με βία. Η Ρωσία γνωρίζει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική πίεση στους τζιχαντιστές που ομαδοποιούνται στην Ιντλίμπ θα προκαλέσει την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων προς την Τουρκία και όχι προς την περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Συρίας.

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι καλύτερες από ποτέ, κυρίως λόγω της επιθετικής διπλωματίας που ασκείται από την ηγεσία των ΗΠΑ, ακόμη και κατά των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η Μόσχα χόνεψε την επίθεση της Άγκυρας κατά του μαχητικού αεροσκάφους της το 2015 και ενέτεινε τη στρατιωτική και εμπορική συνεργασία με την Τουρκία.

Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τον πρόεδρο Πούτιν το να έχει σπάσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, του οποίου η Τουρκία είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο, διότι υποτίθεται ότι ήταν ένα προκεχωρημένο φυλάκιο εναντίον της “ρωσικής απειλής”. Περαιτέρω, ο αγωγός “Turkstream” μήκους 910 χιλιομέτρων που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία θα παραδώσει φυσικό αέριο σε αυτό το σύμμαχο της Ρωσίας και θα καταστήσει τον Ερντογάν σημαντικό προμηθευτή της Ευρώπης.

Η Μόσχα – για να προστατεύσει το εμπόριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία και τους 5-6 εκατομμύρια ρώσους τουρίστες που πηγαίνουν στην Τουρκία – βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να ζητήσει από τη Δαμασκό να κάνει υπομονή για να επανανακτήσει την επικράτειά της που ελέγχεται από την Τουρκία. Η ρωσική αεροπορία έχει παίξει και εξακολουθεί να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για την επιβίωση και τη σταθερότητα της συριακής κυβέρνησης. Η Ρωσία υποστήριξε τη Συρία στα Ηνωμένα Έθνη, εμπόδισε τον Ομπάμα να βομβαρδίζει τη Συρία και κατάφερε μάλιστα να μετριάσει την αιματηρή βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να εξαλείψει τη Συρία κάτω από ένα χαλί βομβών.

Ο Ερντογάν έχει γίνει ουσιαστικός εταίρος όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για το Ιράν, ειδικά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κατάστασης του “στραγγαλιστικού πολέμου του Τραμπ” κατά της Τεχεράνης. Εκατοντάδες νέα ιρανικά γραφεία συνδέσμου εγκαθίστανται σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα για να διαχειριστούν τις συνέπειες των αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων και να αποτρέψουν τις αμερικανικές διαδικασίες. Οι εξαγωγές του Ιράν προς την Τουρκία έφθασαν τα 563 εκατ. Δολάρια και οι δύο χώρες προτίθενται να αυξήσουν σημαντικά αυτούς τους αριθμούς τα επόμενα χρόνια.

Το Ιράν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν το 2016, το οποίο έδωσε στους ηγέτες του Ιράν μια προνομιακή θέση στην Τουρκία. Το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις καλές σχέσεις του για να βοηθήσει τον Συριακό σύμμαχό του.

Το Ιράν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν το 2016, γεγονός το οποίο έδωσε στους ηγέτες του Ιράν μια προνομιακή θέση στην Τουρκία. Το Ιράν μπορεί έτσι να χρησιμοποιήσει τις καλές σχέσεις του για να βοηθήσει τον Σύρο σύμμαχό του.

Το πλαίσιο και οι σχέσεις μεταξύ των κύριων παραγόντων καθιστούν ότι μια επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ δεν είναι για αύριο.

Αναμένεται από τον πρόεδρο Ερντογάν να βρει έναν τρόπο να εξουδετερώσει την Αλ Κάιντα και τους τζιχαντιστές – κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα – ή να δώσει το πράσινο φως στη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να επιτεθούν στην Ιντλίμπ, αφού εγγυηθούν την ασφάλεια των κατοίκων της.

Ο Ερντογάν πρέπει επίσης να διαχειριστεί δεκάδες χιλιάδες ένοπλους αντάρτες και τους ηγέτες τους. Εάν δεν μπορούν να ενταχθούν στο συριακό στρατό και τα συριακά θεσμικά όργανα όταν η Δαμασκός θα έχει συνάψει μια συμφωνία εξόδου, η Ιντλίμπ θα πρέπει να περιμένει πολύ χρόνο για την απελευθέρωσή της. Μπορεί να διαρκέσει όσο η υποθετική πλήρης απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων.

Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά: Dominique Muselet

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

https://ejmagnier.com/2019/05/12/le-retour-didlib-sous-controle-syrien-nest-sans-doute-pas-pour-demain-2-2/

infognomon.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα