Η επικαιρότητα της ημέρας με μια ματιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Kreport

Τα μυστήρια του υπουργείου Εσωτερικών προκαλούν ερωτηματικά και τροφοδοτούν συζητήσεις, σαράντα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Δεν είναι ό,τι καλύτερο:
Σιγή ασυρμάτου: Τρίτο 24ωρο από την περίεργη διάρρηξη της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη μετά από καταγγελίες ενδιαφερομένων ότι τα προσωπικά δεδομένα αποδήμων είχαν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στην Α-Μ Ασημακοπούλου, παραμένει αδιευκρίνιστο τί έχει κλαπεί και φουντώνουν οι υποθέσεις ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται.
Αντιδράσεις: Αυτό υπονόησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης εδώ, ενώ το ΚΚΕ ζητά επιτακτικά την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: Τι κλάπηκε κι αν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα», εδώ, και ο Ν. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει αδιανόητα τα συνεχή κρούσματα «που πλήττουν το κύρος του κράτους και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία», εδώ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης:
Εγκληματική οργάνωση: Στη φυλακή οδηγήθηκε ο επικεφαλής της Θύρας 7, μετά την απολογία του. Ο επονομαζόμενος «Κοντός» της οργάνωσης, βαρύνεται τουλάχιστον με δύο ακόμη περιστατικά μαχαιρώματος στον Άλιμο και στη Λέσβο, θεωρείται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ φιλάθλων και ΠΑΕ Ολυμπιακού.
Άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν χθες για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που ευθύνεται για τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.
Από τους 67 συλληφθέντες προφυλακίστηκαν συνολικά 12 άτομα. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οκτώ ακόμη εντάλματα σύλληψης.
Μένουμε στο θέμα της εγκληματικότητας:
Φόνος στο Μαρούσι: Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της δολοφονίας 23χρονου, έξω από κλαμπ στο Μαρούσι. Το θύμα οπλοφορούσε, στον καυγά το όπλο του έπαθε εμπλοκή, ο δράστης τον τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι, ελαφρά τραυμάτισε δύο ακόμη άτομα, εδώ
Σπείρα ανηλίκων: Έξι ανήλικοι και τρία άτομα νεαρής ηλικίας συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών στα βόρεια προάστια. Η σπείρα δραστηριοποιούνταν σε πλατείες και πάρκα σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι, πουλούσαν ναρκωτικά σε ανηλίκους μετά από τηλεφωνικές συνεννοήσεις μαζί τους, εδώ.
Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, σήμερα λήγει η προθεσμία για επιστολική ψήφο, γράφτηκαν 157.000, μόνο 41.000 είναι κάτοικοι εξωτερικού, εδώ.
Από την προεκλογική κίνηση των κομμάτων, σταχυολογούμε:
Κ. Μητσοτάκης: Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που οδήγησαν στον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στον εβδομαδιαίο απολογισμό του. «Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης» είπε, εδώ.
Στ. Κασσελάκης: Την επίσπευση των ερευνών ώστε να γίνει γνωστό αν γινόταν παράνομη μεταφορά ξυλόλιου από την αμαξοστοιχία στην τραγωδία των Τεμπών και αν ανιχνεύτηκε τέτοιο στα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν όγκοι χώματος μετά το δυστύχημα, ζήτησε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ.
Κατά τα λοιπά, σημαντικά νομοσχέδια θα παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 11.00:
Υπουργικό συμβούλιο: Ξεχωρίζει το νομοσχέδιο για το σύστημα κινήτρων και bonus στους δημοσίους υπαλλήλους που θα παρουσιάσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Επίσης, ο Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030, ο Κωστής Χατζηδάκης το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο Γ. Φλωρίδης τη νέα δικονομία του ΣτΕ. Η ατζέντα του υπουργικού εδώ
Στο διπλωματικό πεδίο:
Γεραπετρίτης-Φιντάν: Πολύωρη συνάντηση είχαν στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με αντικείμενο την προετοιμασία του τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα, στις 13 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συζήτησαν και την υπογραφή συμφωνίας για τη διμερή συνεργασία στην πολιτική προστασία.
Παρεμπιπτόντως, σημειώστε κι αυτό:
Αλλαγή υφυπουργού: Αλλάζει ο Τούρκος αρμόδιος υφυπουργός για τα ελληνοτουρκικά. Ο Μπουράκ Ακτσαπάρ αναλαμβάνει καθήκοντα μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Συμμετείχε σε όλες τις ελληνοτουρκικές συναντήσεις για τη θετική ατζέντα, τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα τον αντικαταστήσει, εδώ.
Τέλος, στο πεδίο της οικονομίας ξεχωρίζουμε:
Χρηματιστήριο: Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου έφτασε στα επίπεδα των 100 δισ. ευρώ, πρώτη φορά από το Νοέμβριο 2009, και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο 2024 ήταν στα 146,046 εκατ. ευρώ, αυξημένη 32% έναντι του 2023. Σημειώστε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών κατατάσσεται στην έβδομη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως, εδώ.
POS – ταμειακές: Αύριο λήγει η προθεσμία διασύνδεσης με τις ταμειακές μηχανές, με περίπου 6% των υπόχρεων να μην έχουν συμμορφωθεί ακόμα. Ξεκινούν έλεγχοι, πρωτίστως σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα φτάνουν έως 20.000 ευρώ, εδώ.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται το Μάιο με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών. Υπενθυμίζουμε ότι οι τιμές χονδρικής είχαν μειωθεί 9% τον Απρίλιο και 8% τον Μάρτιο, εδώ.
*** *** ***
Ματιές στον κόσμο:
Ισπανία: Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο Σάντσεθ αν θα παραμείνει πρωθυπουργός, ενώ σε δύο εβδομάδες γίνονται οι τοπικές εκλογές στην Καταλωνία, εδώ.
Ανάλυση: Spain Poised to Find Out If Sanchez Will Quit as Prime Minister, Bloomberg.
Γαλλία: Διάλογο για τη συμμετοχή πυρηνικών όπλων, αντιαεροπορικών συστημάτων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην άμυνα της Ευρώπης ζητά ο Μακρόν, εδώ.
Μ. Ανατολή: Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου χθες για συμφωνία εκεχειρίας, εδώ. Θετικά θα απαντήσει σήμερα η Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση «αν δεν φέρει νέα εμπόδια το Ισραήλ», εδώ, το οποίο δέχεται συζητήσεις για μόνιμη κατάπαυση πυρός μετά την πρώτη φάση απελευθέρωσης ομήρων, εδώ. Σήμερα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι 34.454, εδώ.
a
ΗΠΑ-πανεπιστήμια: Ξεπέρασαν τις 700 οι συλλήψεις φοιτητών σε καταλήψεις πανεπιστημίων που γίνονται για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των Παλαιστινίων, μετά από νέες εφόδους της αστυνομίας σε Σεν Λούις, Βοστώνη, Αριζόνα και Ιντιάνα, εδώ.
Ανάλυση: Πως οι φοιτητές του Κολούμπια πυροδότησαν πανεθνική εξέγερση, Washington Post, συνοπτική παρουσίαση στα ελληνικά, εδώ.
Ουκρανία: Η κατάσταση στο μέτωπο έχει επιδεινωθεί από τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού. Θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι η νέα αμερικανική βοήθεια να επηρεάσει τις ισορροπίες δυνάμεων, εδώ.
ΗΠΑ – εκλογές: «Είμαι ένας γέρος που θα αντιμετωπίσει στις εκλογές έναν εξάχρονο» είπε σαρκαστικά ο Μπάιντεν στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών Λευκού Οίκου, όπου κατά παράδοση ο πρόεδρος κάνει χιουμοριστική ομιλία, εδώ.
Δίκη Τραμπ: Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση του Μάικλ Κόεν, δικηγόρου του Τραμπ επί 12 χρόνια, που έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση για φοροδιαφυγή, σε σχέση με τις λογιστικές απάτες του 2015-16, εδώ.
Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός της. Σημειώστε ότι η δεξιά ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, όπου ανήκουν τα Αδέλφια της Ιταλίας, είναι πέμπτη στις δημοσκοπήσεις, ενώ η κεντρώα ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη πέρασε στην τρίτη θέση, ξεπερνώντας το ακροδεξιό Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας, εδώ.
Βρετανία: Ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Νταν Πούλτερ, αποχώρησε από τους Συντηρητικούς (γιατί, είπε, έγιναν εθνικιστικό κόμμα της δεξιάς) και εντάχθηκε στους Εργατικούς «το μόνο κόμμα που θέλει να σώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», εδώ.
Κίνα-ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον πρέπει να σταματήσει άλλα να λέει και άλλα να κάνει, οι χώρες μας έχουν κάνει θετικά βήματα αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα, είπε ο πρόεδρος Σι μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, εδώ
Ιαπωνία: Το αντιπολιτευόμενο Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε και τις 3 έδρες στις χθεσινές συμπληρωματικές εκλογές, καθώς το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Κισίντα πλήττει σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων, εδώ
*** *** ***
Διεθνής οικονομία-αγορές:
Παγκόσμιο χρέος: Μια δεκαετία ασθενικής ανάπτυξης με ορατό τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού απειλεί την παγκόσμια οικονομία, αν δεν αντιμετωπιστεί το υπέρογκο παγκόσμιο χρέος που πλησιάζει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προειδοποιεί ο πρόεδρος του World Economic Forum, Μπρέντε, εδώ.
Tα Χρηματιστήρια: Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ενισχύεται 0,79% στις 7.635 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei κερδίζει 0,81% στις 37,934 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται 1,29% στις 17.878 μονάδες και στην Κίνα ο Shanghai κερδίζει 0,80% στις 3.113 εδώ.

Kreport

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ευχαριστούμε πολύ τον ιστότοπο Κreport για την λεπτομερειακή ανασκόπηση της καθημερινότητας.
    Να την επαναλαμβάνει -τον παρακαλούμε-κάθε μέρα για να διαβάζουμε στην ίδια ανάρτηση θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και να ”βλέπουμε ότι και αλλού -και όχι μόνο στην Ελλάδα- βρέχει” ,μήπως και σταματήσουν οι μοιρολογίστρες της Ελλάδος μας από το 2019 , -που δεν βλέπουν πέρα από τον μεσημεριανό ίσκιο τους- και κατηγορούν ”και την μάνα που τους γέννησε” .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα