Η Ελλάδα του Ογκουνσότο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφτηκε από τον  

Ο ποδοσφαιριστής Ογκουνσότο, όταν έπαιζε στον Λεβαδειακό.Φωτογραφία αρχείου
 Με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, περιπλανώμενοι από θεωρία συνωμοσίας σε θεωρία συνωμοσίας (όπως ακριβώς ο Ογκουνσότο από ομάδα σε ομάδα), ευέξαπτοι και καβγατζήδες, οι Αγανακτισμένοι/Ψεκασμένοι/Αφιονισμένοι παραμένουν πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Σκίσιμο των μνημονίων πάπαλα (υπογράψαμε και τρίτο), εκδίωξη της τρόικας κλωτσηδόν πάπαλα (αν και της αλλάξαμε τα φώτα και την αναγκάσαμε να πάρει το όνομα «θεσμοί»), διαγραφή του χρέους πάπαλα (δεσμεύσαμε, μάλιστα, δημόσια περιουσία για έναν αιώνα), κατάργηση του ΕΝΦΙΑ πάπαλα (άσε που η εξαγγελία αυτή έγινε «περσινά ξινά σταφύλια»… Όλα πάπαλα, έστω και με την ομολογία για «αυταπάτες».

Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαερώνεται. Συρρικνώνεται, αλλά δεν πέφτει στο μονοψήφιο ποσοστό το οποίο προέβλεπαν διάφοροι αυτόκλητοι «προφήτες» που γράφουν με στόμφο και ύφος χιλίων καρδιναλίων. Ούτε είναι πιθανή κάποια θεαματική μεταπήδηση ψηφοφόρων του στη ΝΔ, παρά τα κατά καιρούς ευρήματα στις ιδιαιτέρως αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις. Και, πέραν του σκληρού πυρήνα που διατηρεί μέσω της άλωσης του κράτους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη εφεδρείες στις μάζες των Αγανακτισμένων/Ψεκασμένων/Αφιονισμένων, αρκεί να επαναφέρει την κατάλληλη στιγμή το «ριζοσπαστικό» αφήγημα που περισσότερο σε μίσος για τον αντίπαλο θα βασίζεται παρά κάποια οραματικά στοιχεία θα περιέχει.

Πώς γκένεν αυτό, που θα ’λεγε ο Πάτρικ Ογκουνσότο; Η ειρωνεία είναι ότι η εξήγηση ενδέχεται να βρίσκεται στην ψυχοσύνθεση του αξιολάτρευτου Νιγηριανού ποδοσφαιριστή που φαίνεται να χαρακτηρίζει πολλούς Ελληνες πολίτες εν έτει 2017. Με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, περιπλανώμενοι από θεωρία συνωμοσίας σε θεωρία συνωμοσίας (όπως ακριβώς ο Ογκουνσότο από ομάδα σε ομάδα), ευέξαπτοι και καβγατζήδες, οι Αγανακτισμένοι/Ψεκασμένοι/Αφιονισμένοι παραμένουν πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Όπερ δεν σημαίνει ότι πρέπει –και μπορείς– να αλλάξεις κοινωνία. Μ’ αυτήν θα πορευτείς και μ’ αυτήν θα ζήσεις. Αλλά για να τη διαχειριστείς, πόσο μάλλον να την καθοδηγήσεις, πρέπει να τη γνωρίζεις – με τον παραλογισμό της και τις αταβιστικές παρορμήσεις της. Σ’ αυτό φαίνεται να πέφτουν έξω οι «γραμματιζούμενοι» με τις πομπώδεις διατυπώσεις και τη λεκτική ακράτεια, για να εισπράξουν likes και εγκώμια για τα «εξαιρετικά» γραπτά τους από μια κλειστή και αιμομικτική ψευτοελίτ. Το δράμα τους είναι ότι, μέσα στη μακαριότητά τους, δεν αντιλαμβάνονται πως οι Ογκουνσότο είναι απείρως περισσότεροι από τους εν λόγω προφήτες και τους μειοψηφικούς οπαδούς τους.

Πλάμεν ΤόντσεφΔιεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.

http://booksjournal.gr/slideshow/item/2590-h-ellada-tou-ogounsoto

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα