Η Ελλάδα βιάζεται να σχηματίσει Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Ινδία εν όψει της Τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Χωριανόπουλος Άγγελος

Όπως έχουμε αναφέρει σε εκτενή ανάλυση του infognomonpolitics από τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα είναι αναγκαίο να συμμετάσχει στην δημιουργία του άξονα Γαλλία-Ινδία με σκοπό την ανάσχεση του γεωοικονομικού Κινεζικού επεκτατισμού, αλλά και την δημιουργία ενός αντισταθμιστικού άξονα περιορισμού του Γερμανοτουρκικού γεωγραφικού συνασπισμού. Ευτυχώς τα γραπτά μένουν και η χώρα μας φαίνεται επιτέλους να αποκτά μία πιο ώριμη και πολυφασματική εξωτερική πολιτική στα εδάφη της Νότιας Ευρασίας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως γνωρίζουμε, λόγω της άρνησης της Γερμανίας, τα ελληνικά Rafale δεν θα εφοδιαστούν με πυραύλους Meteor και δεν θα έχουν το βάρος του στρατηγικού πλεονεκτήματος που εδέινατο να έχουν στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο. Αντ’αυτών, από το infognomon είχαμε προτείνει την αγορά των κομβικής σημασίας πυραύλων Hammer που χρησιμοποιεί η Ινδία, δίνοντας το απαραίτητο βάθος στις αεροπορικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο-Κύπρο. Τεράστιας σημασίας θα ήταν η αγορά Ρωσο-Ινδικών  βαλλιστικών πυραύλων BrahMos ή ακόμα και η συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης αντιπλοϊκών πυραύλων μεταξύ Ινδίας-Ισραήλ, με σκοπό την αποφυγή αγοράς πανάκριβων πλατφορμών μάχης.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να ιδρύσει στρατιωτική συμμαχία με την Ινδία, καθώς η Τουρκία και το Πακιστάν αναπτύσσουν στενή αμυντική συνεργασία. Ινδία και Ελλάδα πρόσφατα συνομίλησαν για τα γεγονότα της ανατολικής Μεσογείου σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πραγματοποίησαν εικονικές συνομιλίες στις 29 Οκτωβρίου για μια σειρά από περιφερειακά και πολυμερή ζητήματα. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ήταν τεταμένη με την Τουρκία και την Ελλάδα να εμπλέκονται σε μια διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης της ενέργειας και τα θαλάσσιας στα μεταξύ τους σύνορα.

Τα πράγματα ενεπλάκησαν περαιτέρω όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο έχει αφήσει ακόμη και την Ουάσιγκτον ανήσυχη. Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε σε πρακτορείο ειδήσεων ότι η απόφαση ήταν αρκετή για να αποδείξει ότι η ενδεχόμενη Τουρκία, είτε ηθελημένα είτε ακούσια, θα αποδειχθεί πηγή «υπονόμευσης της συνοχής του ΝΑΤΟ εκ των έσω». Πρόσθεσε ότι αν δεν γίνει τίποτα, τότε οι ηγέτες της Τουρκίας έχουν το δικαίωμα να πιστεύουν ότι «μπορούν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα, αποδεικνύοντας αυτόν τον τύπο εχθρικής συμπεριφοράς που απειλεί τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».

Ανέφερε ότι η ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος θα είναι «υπερβολικά επιθετική κίνηση» από την Τουρκία. Ωστόσο, υπήρξε μια παύση στην ανταλλαγή θερμών λέξεων μεταξύ των χωρών μετά από έναν σεισμό έντασης 7 ρίκτερ που έπληξε και τις δύο χώρες. Οι ηγέτες των δύο χωρών εξέφρασαν αλληλεγγύη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ενώ παρακάμπτουν τις υπάρχουσες διαφορές.  Η εικονική συνάντηση Ελλάδας-Ινδίας ήρθε ως αποτέλεσμα της όλο και αυξανόμενης ”σιδερένιας συμμαχίας” μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν. Αν και υποστηρίζεται από πολλά ευρωπαϊκά έθνη στις θαλάσσιες διαφορές της με την Τουρκία, η Ελλάδα προσεγγίζει έναν νέο παίκτη στη νέα παγκόσμια αναμέτρηση εξουσίας – την Ινδία.

Η Ινδία μπορεί να χρησιμεύσει ως πολύτιμος συνεργάτης για την Ελλάδα, με την τεράστια οικονομική και στρατιωτική επιρροή της αναδυόμενης χώρας της Νότιας Ασίας, και το πιο σημαντικό, η ιστορική της εχθρότητα με το Πακιστάν. Οι σχέσεις της Ινδίας με την Τουρκία έχουν επίσης υπονομευθεί αφού η Άγκυρα επέκρινε την πολιτική του Κασμίρ του Μόντι στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια, τα δύο έθνη μπλέχτηκαν σε έναν πόλεμο λέξεων για το θέμα. Η Τουρκία κερδίζει αυξημένη υποστήριξη από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ομολόγους του Πακιστάν, οι οποίοι ανησυχούν την Ελλάδα, η οποία, ως εκ τούτου, αναγκάστηκε να κοιτάξει προς όλες τις κατευθύνσεις για να βοηθήσει στην ενίσχυση της στρατιωτικής της υποδομής. Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, ήταν πρόθυμη να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, και οι δύο χώρες μίλησαν ακόμη και για τη δημιουργία στρατιωτικών σχέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων.

Αν και υπάρχει νέα έμφαση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές προσεγγίσεις σε πολλά διεθνή ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ και η Κύπρος. Η Ελλάδα υποστήριξε με συνέπεια τους βασικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας. Η Ελλάδα συμμετείχε με την Ινδία στην 6η Εθνική Δήλωση του Δελχί για τον πυρηνικό αφοπλισμό το 1985. Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ινδική πρεσβεία, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να έγραψε στο Twitter: «Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα, Amrit Lugun, στο πλαίσιο της τελετουργικής του επίσκεψης σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Συζητήσαμε θέματα περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων στον αμυντικό τομέα και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών μας.”

Οι αναλυτές ασφαλείας επισήμαναν γρήγορα τη σημασία των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας και πώς μια τέτοια συνεργασία θα αντιμετώπιζε τελικά τον τουρκο-Πακιστανικό άξονα άμυνας στο μέλλον. Υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο για την Άγκυρα να αντιμετωπίσει μια στρατιωτικά ισχυρή συμμαχία, υποστηριζόμενη από μεγάλες δυνάμεις, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο μια οξεία οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Ορισμένοι Έλληνες εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Ινδία και η Ελλάδα θα μπορούσαν επίσης να ανοίξουν τη δυνατότητα διεξαγωγής κοινών ναυτικών ασκήσεων, καθώς η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν ήδη πραγματοποιήσει τέτοιες ασκήσεις στο παρελθόν.

Υποδηλώνουν ότι οι ινδο-ελληνικές ασκήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στο στρατηγικά σημαντικό Αιγαίο ή ακόμη και στην ανατολική Μεσόγειο. Καθώς οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίζουν τον κόσμο σε δύο μπλοκ εξουσίας, η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει περαιτέρω διαιρέσεις στα αντίπαλα μέτωπα, αναγκάζοντας περισσότερα έθνη να ενταχθούν στα δύο αντίπαλα μπλοκ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Κίνα. Με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να έρχονται αντιμέτωπες μεταξύ τους στη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας για την πώληση S-400, η ​​μεσογειακή σύγκρουση σίγουρα θα ενισχύσει την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη, με την Ινδία και την Κίνα να έρχονται σε αντίθεση με τα αντίπαλα μέτωπα.

Με πληροφορίες από: EurasianTimes, BEESCA, Indiantimes, eurasiadaily

infognomonpolitics.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα τρέχουν να κάνουν συμμαχίες με το Δελχί, ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι γεμάτη Πακιστανούς. Γιατί δεν τούς απελαύνουν, αφού μάλιστα δίνουν πλείστες όσες αφορμές; Πώς είναι δυνατόν να πάρει κανείς στα σοβαρά μια κυβέρνηση, η οποία κοντά έναν χρόνο μετά την υπογραφή τού τουρκο”λιβυκού”(*) μνημονίου, εξακολουθεί να έχει διπλωματικές σχέσεις με τον Σάρατζ;

    (*) Δεν υφίσταται τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, αφού δεν το έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο τής Λιβύης. Είναι μία απλή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ, ο οποίος σαφώς δεν εκπροσωπεί την Λιβύη.

  2. Τα πολλά ευρωπαικά έθνη που μας υποστηρίζουν, εκτός Γάλλων και Αυστρίας, ποια είναι ακριβώς;
    (*) Τα οποία να είναι και αναλόγου στρατιωτικο-οικονομικού εκτοπίσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα