Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Συρία και τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό αναφέρει σήμερα (11-5-2020) ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μέσα από το ομώνυμο δημοσίευμά τους : «Amnesty International accuse la Syrie et la Russie de crimes de guerre». Η εν λόγω οργάνωση έχει τεκμηριώσει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε 18 επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το συριακό καθεστώς και τον Ρώσο σύμμαχό του στη βορειοδυτική Συρία. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε λοιπόν το συριακό καθεστώς και τον Ρώσο σύμμαχό του για «εγκλήματα πολέμου», αφού κατέγραψε 18 επιθέσεις κατά το παρελθόν έτος εναντίον σχολείων και ιατρικών κέντρων στη βορειοδυτική Συρία. Αυτή η περιοχή, όπου βρίσκεται η επαρχία του Ιντλίμπ, ο τελευταίος μεγάλος τζιχαντιστικός προμαχώνας και αντίστασης της Συρίας σε πόλεμο, «απολαμβάνει» την επισφαλή κατάπαυση του πυρός από τις αρχές Μαρτίου 2020, μετά από αρκετούς μήνες μιας πολύνεκρης επίθεσης του καθεστώτος που υποστηρίζεται από την Ρωσική αεροπορία.

Η επανέναρξη της επιχείρησης τον Δεκέμβριο 2019, η οποία συνοδεύτηκε από σχεδόν καθημερινές αεροπορικές επιθέσεις, προκάλεσε τον εκτοπισμό  σχεδόν 1.000.000  ανθρώπων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), αλλά και σχεδόν 500 θανάτους αμάχων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH). Μεταξύ της 5ης Μαΐου 2019 και 25ης Φεβρουαρίου 2020, η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίζεται ότι εντόπισε 18 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σχολεία, που πραγματοποιήθηκαν από δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ή των ρωσικών δυνάμεων. «Οι αποδείξεις δείχνουν ότι, στην ολότητά τους, οι τεκμηριωμένες επιθέσεις από συριακές κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις συνεπάγονται χιλιάδες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», επικρίνει η Αμνηστία σε μια έκθεσή της των 40 σελίδων. «Αυτές οι παραβιάσεις ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε ο οργανισμός που εδρεύει στο Λονδίνο.

Βομβαρδισμένα  σχολεία και νοσοκομεία

Η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) κατηγορεί τις δυνάμεις του καθεστώτος και τη Ρωσία ότι «κατευθύνουν σκόπιμα επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, όπως νοσοκομεία και σχολεία». Η πλειοψηφία των επιθέσεων, κατά του Ιντλίμπ, αλλά και εναντίον εξεγερμένων περιοχών στις γειτονικές επαρχίες στο Χαλέπι ή στη Χαμά, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, δήλωσε η Αμνηστία. Η ΜΚΟ αναφέρει βομβαρδισμούς αεροσκαφών της Ρωσίας κοντά σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Ariha στις 29 Ιανουαρίου, οι οποίοι κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο κτίρια κατοικιών και σκότωσαν 11 πολίτες. Η Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς ότι επιτέθηκε σε σχολείο στην πόλη Idlib στις 25 Φεβρουαρίου με πυρομαχικά διασποράςαπαγορευμένα από το διεθνές δίκαιο – και έτσι σκότωσε 3 άτομα.

«Η τελευταία επίθεση έχει διαιωνίσει ένα φρικτό μοτίβο διαδεδομένων και συστηματικών επιθέσεων, σκοπός των οποίων είναι να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε στη δήλωσή της η  περιφερειακή διευθύντρια της Αμνηστίας Heba Morayef. «Η Ρωσία συνέχισε να παρέχει ανεκτίμητη στρατιωτική υποστήριξη [στο καθεστώς], μεταξύ άλλων, μέσω άμεσων παράνομων αεροπορικών επιθέσεων» και αυτή η υποστήριξη «διευκολύνει» τα «εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει ο συριακός στρατός».

Στην περιοχή του Idlib φιλοξενούνταν 3.000.000 πολίτες, οι μισοί από τους οποίους έχουν ήδη εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές που ανακτήθηκαν από το καθεστώς. Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011 με την καταστολή από την εξουσία των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, σκότωσε περισσότερα από 380.000 άτομα και εκτόπισε εκατομμύρια ανθρώπους.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα