«Η δια ανατάσεως της χειρός εκλογή του Christophe Castaner στην ηγεσία του  κινήματος του Μακρόν !»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Οι γαλλικές προεδρικές, βουλευτικές και γερουσιαστικές εκλογές διενεργήθηκαν φέτος με σκορ δυο ένα υπέρ του Μακρόν, αφού κέρδισε άνετα τις δυο πρώτες και έχασε τις μερικές εκλογές για τη Γερουσία, όπως αναμενόταν, στις οποίες αναφέρθηκα στις 19-09-2017 στις Ανιχνεύσεις : https://www.anixneuseis.gr/?p=175363 . Ήδη έχει κλείσει 6 μήνες στην εξουσία με πάρα πολύ πυκνό νομοθετικό και διπλωματικό έργο, όπως είχε προβλεφτεί χρονικά κατεφαρμογή της αρχής του «κάνω ό,τι υποσχέθηκα προεκλογικά». Στις 18 Νοεμβρίου 2017 θα συνέλθει στη Λυών το προβλεπόμενο, από το καταστατικό (ψηφίστηκε το καλοκαίρι) του νεοφυούς κινήματος του Μακρόν «η Δημοκρατία Εμπρός» (LREM), «εθνικό συμβούλιο» το οποίο θα εκλέξει τον «γενικό εκπρόσωπο» (έτσι θα λέγεται ο Επικεφαλής), του εν λόγω πολιτικού φορέα  από την αρχηγία του οποίου παραιτήθηκε την επομένη της εκλογής του στη γαλλική Προεδρία ο Μακρόν.

Τι κάνουν τα άλλα γαλλικά κόμματα μετά την ήττα τους ; Όλα έχουν εξαγγείλει βέβαια την μεταρρύθμιση, ή την ανασύσταση, ή την αναδόμησή τους κλπ., κλπ. μέχρι την προσεχή άνοιξη. Όμως όλα σχεδόν τρεκλίζουν, έχουν οικονομικά προβλήματα και διασπάσεις, εκτός από το νέο προσωποπαγές κίνημα η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Jean-Luc lanchon ο οποίος φιλοδοξεί να «καπελώσει» ολόκληρη τη γαλλική αριστερά ενάντια στον Μακρόν. Αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να του βγαίνει αυτή η στόχευση, γιατί κανένας δεν θέλει να καπελωθεί, και για αυτό εξέφρασε πρόσφατα την απογοήτευσή του για την ανεπαρκή συμμετοχή των Γάλλων στις μέχρι τώρα διενεργηθείσες διαδηλώσεις, των οποίων η τύχη είναι βέβαια πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι έχει ήδη κριθεί.

Όμως το βαρύτατα εκλογικό έτος 2017 στη Γαλλία, και κυρίως η μεγάλη απογοήτευση του κόσμου από τα «κατορθώματα» της κομματοκρατίας της (Δεξιάς-Αριστεράς), οδήγησε στο να τίθενται σκληρά ερωτήματα του τύπου : Έχει γίνει η λέξη «κόμμα» μια βωμολοχία (un gros mot) ; Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσε στις 2-11-2017 ο δημοσιογράφος Arnaud Focraud στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le journal de dimanche στον καθηγητή Jean Garrigues, ιστορικό των κομμάτων στο πανεπιστήμιο της γαλλικής Ορλεάνης. Έχουν ακόμα νόημα το 2017 τα πολιτικά κόμματα και συνακόλουθα η αναδιοργάνωσή τους που βρίσκεται σε εξέλιξη  από τις 18 Νοεμβρίου 2017 μέχρι την άνοιξη του 2018 ; Στο δια ταύτα ο Jean Garrigues θεωρεί την ύπαρξη των κομμάτων αναπόφευκτη. Όμως το γεγονός ότι ο όρος «κόμμα» σκοπίμως λοιδορείται σήμερα από σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης δείχνει την απόρριψη των αποκαλούμενων «κλασικών» κομμάτων των εκλογών του 2017. «Βρίσκονται», λέει, «στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας δυσπιστίας του πολιτικού οικοσυστήματος, όπως το γνωρίζουμε. επειδή ενσωματώνουν τόσο την έλλειψη αποτελεσματικότητας όσο και τον ελιτιστικό χαρακτήρα του πολιτικού κόσμου. Αυτό οδήγησε στη ρήξη της κοινής γνώμης και της πολιτικής της τάξης, που τροφοδοτήθηκε και από τα  ιδιαίτερα  προνόμια  που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας με την υπόθεση της Πηνελόπης Fillon».

Μέσα στο παραπάνω βαρύ κλίμα για τα γαλλικά κόμματα, οι επικείμενες ενδοπαραταξιακές εκλογές του κινήματος του Μακρόν «Η Δημοκρατία Εμπρός» δεν παρουσιάζουν καμία αγωνία. Γιατί ; Διότι ο σημερινός  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Christophe Castaner, που προβλέπεται να παραιτηθεί από αυτήν την θέση όταν εκλεγεί, θα είναι ο μόνος υποψήφιος στην «κούρσα» για την ηγετική θέση του «γενικού εκπροσώπου» του νέου κινήματος, όπως έγραψε, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE MONDE, στις 3-11-2017, ο δημοσιογράφος Cédric Pietralunga. Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχετικών υποψηφιοτήτων, δεν κατατέθηκε άλλη υποψηφιότητα που να συνοδεύεται από 60 υποστηρικτικές υπογραφές : από τα μέλη του «Εθνικού Συμβουλίου»,  εκ των οποίων οι 30 να είναι βουλευτές, οι 3 γερουσιαστές, οι 10 αυτοδιοικητικά στελέχη, οι 5 αιρετοί μη κοινοβουλευτικοί και οι υπόλοιπες από απλά μέλη. Το «Εθνικό Συμβούλιο» συνιστά το «κοινοβούλιο» του κινήματος. Αυτό θα είναι το εκλογικό σώμα εκλογής του «γενικού εκπροσώπου» που αριθμεί 750 αιρετούς, εκ των οποίων μόνο το 25% προέρχεται, με κλήρωση (!), από τα 400.000 μέλη της «Δημοκρατίας Εμπρός» (LREM).

Ο Christophe Castaner, πρώην Δήμαρχος του Forcalquier (της περιοχής Alpes-de-Haute-Provence), πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και νυν Υφυπουργός, θα εκλεγεί για 3 χρόνια με «ανάταση της χειρός» (!), αν λάβει την πλειοψηφία των 750 ψήφων. Στην προκειμένη περίπτωση η ψηφοφορία δεν θα είναι παρά μια τυπική διαδικασία. Σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος LREM, «δεν θα ληφθούν υπόψη» οι «λευκές και οι άκυρες ψήφοι». Η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει  μυστικήμόνο εάν τουλάχιστον το «ένα τέταρτο των μελών του Συμβουλίου το ζητήσει»  και αυτό το αίτημα «το εγκρίνει η πλειοψηφία του Συμβουλίου». Όμως κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι δεν θα συμβεί, αφού οι διαρροές λένε ότι είναι ο επιθυμητός υποψήφιος του Μακρόν και αφού η αρχή της ομοφωνίας επιλέχθηκε ως ο κανόνας του φιλοκυβερνητικού κινήματος. Μάλιστα οι πρώην «Αντιφρονούντες» (les frondeurs) του Parti socialiste, αναφέρονται συχνά ως κακό παράδειγμα και «οι υπεύθυνοι για την αποτυχία της πενταετούς θητείας του François Hollande». Και κανείς από τον γαλαξία της Μακρονίας  δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να θεωρεί ανωμαλία ότι μόνο ένας Υποψήφιος θα παρουσιαστεί ενώπιον του «Εθνικού Συμβουλίου» της «Δημοκρατίας Εμπρός»! Εμένα μου θυμίζει αυτό τις περιόδους παντοκρατορίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γ.Α.Π..

Σήμερα ο Μακρόν χλευάζεται από τους αντιπάλους του για άσκηση μιας «Προεδρίας του Δία» (présidence jupitérienne). Δηλαδή Μεγαλοπρεπή, κάθετη και αποστασιοποιημένη Προεδρία.  Και αυτήν του την επιδίωξη την έκανε ήδη γνωστή από τον Οκτώβριο του 2016 στο περιοδικό Challenges. Δηλαδή ήθελε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στη Γαλλία μιας ισχυρής προεδρικής ηγεσίας και ενός Αρχηγού Κράτους τύπου Δία «jupitérien», αναφέροντας ως πρότυπα τον στρατηγό de Gaulle και τον François Mitterrand, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Pascal Perrineau της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Le Figaro στις 7-11-2017. Και αυτό φαίνεται να αρέσει στο 80% των ψηφοφόρων του, στο 5% μόνο των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών και στο 50% των δεξιών ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Fillon στις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε το κανάλι France 2 την περασμένη Κυριακή. Ενώ ένα άλλο 50% λέει ότι είναι ακόμα νωρίς για να κρίνουμε τον Μακρόν.

«Καλώς ήρθαμε στη Μακρονία όπου οι πολιτικοί μιλούν την διάλεκτο των νέων εταιρειών. Σε έναν κόσμο δηλαδή, όπου οι κώδικες είναι συχνά ακατανόητοι για τους αμύητους, …», έγραφα στις Ανιχνεύσεις στις 07-08-2017  https://www.anixneuseis.gr/?p=172632.

Σήμερα κλείνω γράφοντας ότι δυο είναι τα συνθήματα του Μακρονισμού :

«Υποδειγματικότητα»-Exemplarité, ως προς το ήθος του πολιτεύεσθαι.

και

«Αποτελεσματικότητα»-Efficacité, ως προς τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ο Άλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος.

 

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σας ευχαριστουμε κ. Καλλιαντζιδη γιατι συχνα-πυκνα μας πληροφορειτε, για τα πολιτικα γεγονοτα στην Γαλλια και τα τεκταινομενα στα Γαλλικα πολιτικα κομματα,-οπως τωρα- τα οποια -εδω που τα λεμε- ειναι απαραιτητα για την λειτουργια της οποιας Δημοκρατιας. Εκτιμω πως γρηγορωτερα του αναμενομενου θα κυριαρχησει το πρωην Γκωλικο κομμα ,με ολα τα παρακλαδια του- που σημειωτεον θα ειχε εκλεξει τον ΦΙΓΙΟΝ ως Προεδρο της Δημοκρατιας ,εαν δεν ”μεγενθυναν” σκοπιμως τα πταισματα που ολο το πολιτικο και αυτοδιοικητικο φασμα διεπραττε στην Γαλλια- μηπως στην Ελλαδα δεν διοριζονται συγγενεις των βουλευτων στην Βουλη και στους Δημους συγγενεις των Δημαρχων-, οπως εκτιμω πως το Σοσιαλιστικο κομμα ,καθως ειπε προσφατως ο γνωστος Γαλλος Διευθυντης του Δ.Ν.Τ εχει πεθανει. Καποια Αριστερα θα υπαρχει , για να ”βγαινει στους δρομους”, οπως εκανε και κανει παντου. Ο κ. Μακρον-φαινεται, καθαρα πια- δεν θα μακροημερευσει και θα αποτελει μελλοντικως τον συγκυβερνητη ,λογω της ηλικιας του. Κατι αναλογο θα συμβει και στην Ελλαδα μετα τον επομενο χρονο .

   • Ευχαριστείτε εγγράφως
    έναν γενοκτόνο τών τόνων, πού
    σάς απευθύνεται μ’ αυτόν τόν χυδαίο τρόπο,

    «επειδή σάς διαβάζει»;

    Απουσία στοιχειωδών κριτηρίων, τουλάχιστον…

    • Η ελληνο γαλλο ποντιακή μου παιδεία και κουλτούρα Αγαπητέ μου με υποχρεώνει να ευχαριστώ κάθε έναν ή κάθε μια που μπαίνει στον κόπο να με διαβάζει, όπως και εσάς Διερχόμενε (;), έστω κι αν διαφωνώ μαζί του ή μαζί της. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι αναζητώ εναγωνίως followers. Δεν πάω ούτε για Δήμαρχος, ούτε για Βουλευτής. Απλά παρακολουθώ στενά το φαινόμενο Μακρόν για να δω που θα καταλήξει και προσπαθώ να σας ενημερώνω σχετικά, όσο πιο αντικειμενικά μπορώ.

     • Επειδή France δέν σημαίνει «Γαλλία»:

      ξύσιμο,
      γιά νά απομακρυνθούν τά ασταθή,

      στοκάρισμα,
      νά επουλωθούν τά κενά
      κι αφού στεγνώσει

      τρίψινο,
      νά ‘ρθει πρόσωπο
      η ανώμαλη επιφάνεια πάσης φραγκοπόντιας κουλτούρας, ώστε
      ν’ απομακρυνθείτε από τά κούφια…

      ΥΓ
      αρχίστε,
      άν θέλετε,
      από τήν ελληνοποίηση αυτού τού καλικατζάρικου, εδώ μέσα

      Alkis Kalliantzidis,

      θά νιώσετε μιάν ανάταση καί τά καλύτερα έπονται,
      σάς βεβαιώ!…

 2. Να θυμισουμε οτι, το πολυτονικο καταργηθηκε με νομο ,που ψηφισαν 11 παροντες βουλευτες του ΠΑΣΟΚ το 1982 και απο τοτε με μια οξεια κανουν τους Ηρακλεις του τονισμου ,οσοι -η, τουλαχιστον οι περισσοτεροι- δεν θα μπορουσαν να γραψουν με το πολυτονικο, οπως γραφω εγω στην προσωπικη μου αλληλογραφια. Παντως τα αλλα σημεια της γραφης, κομματα, παυλες , παρενθεσεις τα χρησιμοποιω. Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα