Η απεχθής διάσταση της πολιτικής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η απεχθής διάσταση της πολιτικής την θέλει να “παίζει” ακόμη και με την αγωνία επιβίωσης των ανθρώπων. Άρχισε να καλλιεργείται η εντύπωση πως όπου νάναι βγαίνουμε απο τα μνημόνια και τα δεινά του κόσμου θα αποτελέσουν παρελθόν. Ακόμη και αν βγούμε απο τα μνημόνια, ακόμη και αν αρχίσει να ανακάμπτει, έστω με αργούς ρυθμούς, η οικονομία, το θετικό αποτέλεσμα στον καθημερινό άνθρωπο θα αργήσει να φανεί.
Παρουσιάζουμε σήμερα, στις 7μμ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο “Φτώχεια και φιλανθρωπία στη Θεσσαλονίκη 1930-35”.
Είναι πολλοί οι παραλληλισμοί του τότε με το σήμερα. Αλλά, εκείνο που με οδήγησε σ αυτό το σχόλιο είναι η επισήμανση να μην έχουμε φρούδες ελπίδες, ακόμη και αν οι οικονομικοί δείκτες πάνε καλά.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και στην φάρμα των ζώων του Όργουελ, οι συντελεστές της “επανάστασης” (Θεός φυλαξοι) στο τέλος του έργου αυτοβραβεύονταν και έκλειναν επωφελείς εμπορικές συμφωνίες για τις ανάγκες διαιώνισης της εξουσίας τους.
    Και ενώ το καημένο αλογάκι ο “μπόξερ” ως έκφραση της πάλαι ποτέ δυναμικής (εν προκειμένω ελληνικής) κοινωνίας, ολιγοψυχούσε μέσα στην αυθαιρεσία, την καταπίεση και την φτώχεια.

    Οι δείκτες έχουν αυτή την τάση… να ευημερούν ξεχωριστά από τις κοινωνίες.

  2. Πολυ θα θελαμε -εστω σε περιληψη-τις τοποθετησεις των ομιλητων-παρουσιαστων του ενδιαφεροντος βιβλιου, για την φτωχεια και την φιλανθρωπια στην Θεσ/νικη απο το 1930-35 μετα την πρωτη οικονομικη κριση και πτωχευση της Ελλαδος το 1929 , γιατι τοτε θα υπηρχαν αλλα μετρα καταταξεως των ευπορων και των φτωχων, αλλη ”επικοινωνιακη” κυβερνητικη τακτικη και κυριως αλλη φιλανθρωπια, που δεν στηριζοταν στις σημερινες ”ευπορες” ΜΗΚΥΟ και την πληρωμενη φιλανθρωπια -στη διαπασον διαφημιζομενη-,αλλα γνησια φιλανθρωπια απο το υστερημα ολων και δια μεσου της Εκκλησιας και των συνοικιων και των διπλανων γειτονων ,ενω παραλληλως υπηρχε και η εργατρικοτητα των φτωχων -για οποιαδηποτε εργασια – . Ισως τοτε να ακουστηκε η παροιμια ” καμια δουλεια δεν ειναι ντροπη” ,ενω ντροπη -ονειδος, ηταν η αεργιη-τεμπελια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα