Η ανορθόδοξη ορθόδοξη ουκρανική εμμονή στον ιατρικώς επικίνδυνο υιό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Υπάρχουν κι αλλού γραφικοί ζηλωτές

Όταν στις 18-3-2020 από τις στήλες των Ανιχνεύσεων στηλίτευα την τότε θολή κι όχι ξεκάθαρη σημερινή στάση της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδας,

http://www.anixneuseis.gr/%ce%b7-%ce%bf%cf%81%ce%b8%cf%8c%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%b7-%ce%b8%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b9%ce%b1/

απέναντι στον κορωναϊό ο οποίος θέρισε χιλιάδες και μόλυνε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, απεδείχθη ένα μήνα μετά ότι δεν είχα άδικο, με βάση τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σήμερα πολλοί συμπατριώτες μας καμαρώνουν δικαίως για την πρωτιά που αποδίδεται στη χώρα μας μέχρι στιγμής από πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, ως προς τη σώφρονα αντιμετώπιση αυτού του θανατηφόρου υιού. Κι ας υπήρξαν κάποιες λίγες γραφικότητες στο Κορυδαλλό, στην Κέρκυρα, στην Αττική κι ενδεχομένως απόψε κι αλλού από τους φανατικούς οι οποίοι ποτέ δεν έλειψαν από την Ιστορία.

Όμως ο δογματικός φανατισμός δεν γνωρίζει σύνορα. Ιδιαίτερα στο χώρο των αυτοαποκαλούμενων «ορθοδόξων», οι οποίοι εξ ορισμού θα έπρεπε να είναι οι πλέον ορθολογιστές για να δικαιώσουν πιστά αυτό το βαρύγδουπο κοσμητικό επίθετό τους. Κι όμως διαβάσαμε τελευταία ότι κάποιοι «ορθόδοξοι Εβραίοι», κάποιοι έλληνες ορθόδοξοι αλλά και κάποιοι Ουκρανοί ορθόδοξοι (της φιλο-Μοσχοβίτικης τάσεως) κάλεσαν τους πιστούς να μην εφαρμόσουν τις προφυλάξεις που εφαρμόζονται στις χώρες τους εν όψει του Πάσχα.

Πράγματι, αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ του ο Benoît Vitkine στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 17-4-2020, με τίτλο : «Κορωναϊός : ο κύριος ορθόδοξος ιερός τόπος στο Κίεβο, πηγή μόλυνσης» (Coronavirus : le principal lieu saint orthodoxe de Kiev, foyer de contamination). Τον Μάρτιο του 2020 «ο ηγούμενος των ξακουστών σπηλαίων του Κιέβου κάλεσε τους πιστούς να σπεύσουν στις εκκλησίες». Βλέπε δίπλα  το μοναστήρι όπου βρίσκονται τα σπήλαια του Κιέβου, στην φωτογραφία του Efrem Lukatsky / AP της 13ης Απριλίου 2020, όπως τη δημοσιεύει το σχετικό ρεπορτάζ.

Μία από τις κύριες πηγές μόλυνσης από το SARS-CoV-2 στην Ουκρανία δεν είναι άλλη από το ιερότερο μέρος για τους Ορθόδοξους της χώρας αυτής, τα σπήλαια του Κιέβου. Αυτό το μοναστήρι των τρωγλοδυτών που ιδρύθηκε το 1051 έχει 93 περιπτώσεις μολυσμένων ατόμων, σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής μόλυνσης στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Για την Ουκρανία στο σύνολό της, 4.161 περιπτώσεις μολύνσεων έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, αλλά η έλλειψη τεστ  είναι τρομερή στη χώρα, παρά τις παραδόσεις κινεζικού εξοπλισμού που έγιναν.

Δύο μοναχοί πέθαναν και πολλοί άλλοι νοσηλεύτηκαν. Ο Δήμος έχει αυξήσει τα μέτρα για να απομονώσει το εν λόγω μέρος. Αυτό όμως δεν εμπόδισε έναν βουλευτή του φιλο-ρωσικού κόμματος της αντιπολίτευσης Bloc να έρθει και να παραδώσει στο μοναστήρι χαρτοκιβώτια με μάσκες, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, χωρίς να λάβει ειδικά προστατευτικά μέτρα. Στις 15 Απριλίου 2020, αυτός ο βουλευτής και επιχειρηματίας, ο Vadim Novinski, είπε ότι ήταν θετικός στο Covid-19, ερχόμενος να ενισχύσει το σώμα των άρρωστων Ουκρανών βουλευτών, όπως αναφέρει ο Benoît Vitkine.

Τον Μάρτιο 2020, όταν η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο σχολείων, δημόσιων χώρων και μέσων μαζικής μεταφοράς, ο ηγούμενος του μοναστηριού, ο Μητροπολίτης Παύλος, κάλεσε τους πιστούς να «σπεύσουν στις εκκλησίες», να μην έχουν «φόβο για τίποτα», ούτε και από τις «αγκαλιές» ο ένας στον άλλο. Τις τελευταίες ημέρες όμως, η ομιλία του έχει εξελιχθεί σημαντικά. Στην τηλεόραση, χαρακτήρισε τον κορωναϊό «ως την πληγή του 21ου αιώνα» !

Αυτές οι παπατζίδικες μεταμορφώσεις δεν είναι απαλλαγμένες από έναν πολιτικάντικο  τόνο. Το εν λόγω ιερό και πολύ επισκέψιμο μοναστήρι, το οποίο στεγάζει περίπου 250 μοναχούς και πολλά λείψανα, είναι επίσης η έδρα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι πιστή στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Διφορούμενη θέση

Ωστόσο, αυτή η εκκλησία συχνά θεωρείται λιγότερο πατριωτική από την αντίστοιχη του Κιέβου, η οποία αναγνωρίστηκε ανεξάρτητη στα τέλη του 2018 από την Κωνσταντινούπολη. Παρατηρητές και δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι η ηγεσία της εκκλησίας του Κιέβου ήταν πιο πειθαρχημένη, από την αρχή, στην εφαρμογή μέτρων κατά του Κορωναιού που έλαβε η κυβέρνηση, σε σχέση με αυτούς που είναι φιλο-ρώσοι. Η διαμάχη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, καθώς η ουκρανική ιεραρχία, πιστή στο Πατριαρχείο της Μόσχας, εξακολουθεί να είναι απρόθυμη  στο να υποστηρίξει τον αυστηρό περιορισμό πριν από το Πάσχα, στις 19 Απριλίου. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου 2020, ο Μητροπολίτης Ονούφριος πρότεινε ότι «όσοι θα μείνουν στο σπίτι λόγω ασθένειας ή για άλλους λόγους», παρακολουθούν τους εορτασμούς στην τηλεόραση. Είναι σαφές ότι ο κανόνας δεν είναι να μείνουν οι Ουκρανοί στο σπίτι. Ο Ονούφριος διευκρινίζει ωστόσο ότι «οι πιστοί που θα έρθουν στην εκκλησία θα σταθούν και θα προσευχηθούν στο δρόμο, σεβόμενοι όλες τις απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις».

Αυτή η διφορούμενη στάση έχει επικριθεί από ιεράρχες της εκκλησίας του Κιέβου (πιστής στην Κωνσταντινούπολη), οι οποίοι καλούν σαφώς τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους. Αυτό οφείλεται επίσης στην προσοχή του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky. Ανήσυχος να μην θυμώσει τους πιστούς ψηφοφόρους, αυτός δεν έλαβε αυστηρά απαγορευτικά μέτρα, υπενθυμίζοντας μόνο ότι η επίσκεψη στις εκκλησίες μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο στην εξέλιξη της πανδημίας. Στη γειτονική Ρωσία, η ιεραρχία της Εκκλησίας είναι πιο υπεύθυνη, με τον Πατριάρχη Κύριλλο να καλεί τους πιστούς να μην παρευρεθούν στους εορτασμούς του Πάσχα. Ωστόσο, χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί διότι πολλοί ιερείς στις επαρχίες αντιστέκονται. Και εδώ επίσης, η Εκκλησία είναι από καιρό απρόθυμη να προσαρμόσει τις πρακτικές της, για παράδειγμα, μη επιδιώκοντας να περιορίσει το φίλημα των εικόνων από τους πιστούς.

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα