Η ανακύκλωση του παρελθόντος στην ιστορία με τα Σκόπια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Της Κύρας Αδάμ

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα της πιεστικής απαίτησης των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει επειγόντως το θέμα της ονομασίας, προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο ΝΑΤΟ. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ακόμα αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πάει με τα «νερά των ΗΠΑ» στο θέμα της νατοϊκής ένταξης της γειτονικής χώρας, με σκόπιμες παραβλέψεις και αοριστίες στην απόλυτη κατοχύρωση erga omnes της επίσημης ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.

Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΗΠΑ και κατ’ απαίτησή τους, οι πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ κυρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δηλώνουν επισήμως ότι η χώρα τους αλλάζει πολιτική και το μοναδικό όνομα της χώρας τους είναι «Μακεδονία» και σε όποιον αρέσει.

Σήμερα η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έρχεται να κυρώσει τις προχειρότητες και τις αβλεψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και, μολονότι δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την τήρησε ως συνέχεια του κράτους, την έβαλε στο συρτάρι και την ξέχασε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διάβασε λεπτομερώς τη Συμφωνία ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ούτε καν αναφέρεται στο γεγονός αυτό αυτή τη στιγμή της διένεξης. Αναφέρεται απλώς και μόνο στη μακρά και γι’ αυτό αδύναμη ως επιχειρηματολογία διαδικασία ένταξης της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε. Μια μακρά διαδικασία που δεν απαγορεύει στα Σκόπια να προωθούν οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες με την αυθαίρετη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».

Όμως το θέμα του ονόματος και η αυθαίρετη και παράνομη μετατροπή του σε «Μακεδονία» από τη σημερινή κυβέρνηση και πρόεδρο της Β. Μακεδονίας είναι θέματα που πρωτίστως αφορά το ΝΑΤΟ και σε πιθανές εξελίξεις που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, με βάση τις προχειρότητες που δημιούργησε και υποστήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να θριαμβολογήσει για μια μεγάλη επιτυχία της στην εξωτερική πολιτική, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την απαίτηση των ΗΠΑ, δεν έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλιστεί απολύτως η χωρίς προβλήματα για την Ελλάδα εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μελλοντική, πιθανή αθέτηση της Β. Μακεδονίας από την εν λόγω Συμφωνία, γεγονός που εξελίσσεται τώρα.

Θα μπορούσε, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση του οποίου εξαρτάτο απόλυτα η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, να έχει διασφαλίσει ότι σε περίπτωση που η Β. Μακεδονία αθετήσει τη Συμφωνία και συγκεκριμένα σε διεθνές νατοϊκό και ευρωπαϊκό επίπεδο αυτομάτως η Β. Μακεδονία εκπίπτει από μέλος της Συμμαχίας σε παρατηρητή, διότι αθετεί και δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία και καθίσταται άλλο κράτος εκτός ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως, η παροχή νατοϊκής χρηματοδότησης σε υποδομές σε αυτό «το άλλο κράτος» δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, όπως και η παροχή από χώρες του ΝΑΤΟ προστασίας αεράμυνας στη χώρα της Β. Μακεδονίας.

Η νέα κυβέρνηση και η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας δείχνουν να μην ασχολούνται με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της προσπάθειας αθέτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωσάν να βασίζονται σε κάποιο αόρατο και ισχυρό «προστάτη» των παράνομων ενεργειών τους. Βέβαια, το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε και η Ουάσινγκτον έχουν σπεύσει να κόψουν τον βήχα των Σκοπίων για την αλλαγή ονομασίας τους. Φυσικά αυτή την περίοδο η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να προσδέσει και να δεσμεύσει στο «άρμα της Δύσης» απέναντι στη Ρωσία όσους περισσότερους συνοδοιπόρους-υποστηρικτές μπορεί και γιατί όχι και τη νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, με ανώδυνα για τις ΗΠΑ «μικροανταλλάγματα».

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν έχει κανέναν λόγο να υποκύψει στα «μικροανταλλάγματα» σε βάρος της από τρίτους…

  1. Και μόνον που η κ. Αδάμ έγραψε ίσα με 10 φορές “Β. Μακ.” δειχνει την πανωλεθρία του (ερυθρογάλαζου) καθεστώτος των Αθηνών. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ελληνισμού είναι το αθηναϊκόν κρατίδιον-αποικία των γερμανοαμερικανών!

    Η ανακύκλωση του παρελθόντος στην ιστορία με τα Σκόπια

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επιτέλους καλή μας κ. Κύρα Αδάμ θυμηθήκατε την έγκυρη και έγκριτη δημοσιογραφία σας και διάγοντας την τρίτη ηλικία σας (άνω των 65 ετών) , ξεχνώντας και την μέχρι τώρα ΑΔΙΚΗ αντιΝεοδημοκρατική και αντιΜητσοτακική στάση σας , δώσατε να καταλάβουν και τα νήπια Ελληνόπουλα την ευθύνη των κ.κ. Τσίπρα , Καμμένου και Κοτζιά γιαυτήν την απαράδεκτη για τον Ελληνισμό Συμφωνία των Πρεσπών .
    Πολιτική απόφαση πήραΝ οι τρεις τους ,αλλά εκείνοι οι καθηγητές και διπλωμάτες , που αποτέλεσαν ”την αυλή τους ” κατά τις 6μηνες διαπραγματεύσεις δεν διάβασαν και δεν εντόπισαν τις ατέλειες της Συμφωνίας και στις γενικότητες και στις λεπτομέρειες της ;;;.
    Δεν αποκλείεται να μη διάβασαν την Συμφωνία λόγω κομματικής αλληλεγγύης , όπως υπογράφουν οι αριστεροί σε πάσης φύσεως Ψηφίσματα.
    Δεν ελπίζουμε να σας δώσουν απαντήσεις οι ”δράστες” -ιδίως ο κ.Κοτζιάς – και σας ενημερώνουμε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ -και τα άλλα παιδιά -προγραμμάτισαν να οργανώσουν στην Αθήνα Συνέδριο για την Συμφωνία στις 17/18 Ιουνίου και να συναντηθούν-συμφάγουν κλπ στην Φλώρινα -λέγε με Ψαράδες -Πρέσπα, αδιαφορώντας για τα δυσμενή όπως ελπίζεται βασίμως αποτελέσματα λόγω των τελευταίων εξελίξεων στα Σκόπια του Σύριζα στην Βόρειο Ελλάδα .
    ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΕΤΟΙΑ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ.

  2. Στο άρθρο περιγράφεται το μάλλον αισιόδοξο σενάριο, οι ΗΠΑ να δεχθούν από τα σκόπια μια απόκλιση από την συμφωνία με σκοπό να μην την απομακρύνουν από το ΝΑΤΟ.
    Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία να προτίθενται να προσφέρουν τα σκόπια ως αντάλλαγμα στην Ρωσία για μια πιο συμφέρουσα για την Δύση εξέλιξη. Διότι σε αυτή την περίπτωση θα φάμε μάλλον το κρύο πιάτο της ρωσικής εκδίκησης για την ομολογουμένως υπερβολικά ξεκάθαρη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα