Η Τουρκία είναι έτοιμη να εμπλακεί  στη σύγκρουση με την Αρμενία σε περίπτωση επανέναρξης των εχθροπραξιών.

Τις τελευταίες 72 ώρες, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει στρατεύματα άνω των 50.000 ατόμων στις συνοριακές περιοχές με την Αρμενία, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα Avia.pro.

Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο του στρατού της Δημοκρατίας της Αρμενίας και με φόντο τη δήλωση του Ερντογάν για την ετοιμότητά του να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, ο κίνδυνος μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης με την Αρμενία δισατηρείται  σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει κινητοποιήσει περίπου 45 χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό από την εφεδρεία και έχει ήδη αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό στις περιοχές που συνορεύουν με την Αρμενία.

Επιπλέον, περίπου 5.000 Τούρκοι στρατιωτικοί του τακτικού Στρατού σταθμεύουν στη συνοριακή ζώνη με την Αρμενία. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για εχθροπραξίες πλήρους κλίμακας και ένας τόσο μεγάλος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού μπορεί να εμπλακεί στην κατάληψη εδαφών.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική κινητοποίηση των 50.000 στρατιωτών έγινε σε μόλις 72 ώρες με ότι αυτό μπορείς να σημαίνει για τα αντίστοιχα ελληνικά αντανακλαστικά και τον Έβρο ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η ένταση παραμένει εξαιρετικά υψηλή, καθώς κάθε οργανωμένη πρόκληση μπορεί να μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση πλήρους κλίμακας, καθώς τόσο ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν όσο και ο Τουρκικός είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένος από τον αντίστοιχο αρμενικό.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ερεβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία, και επιπλέον, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται  σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, καθώς έχουν αναπτύξει  τουλάχιστον εκατό άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι κατηγόρησε την Κυριακή το Αζερμπαϊτζάν ότι ευθύνεται για τις συνοριακές συγκρούσεις αυτή την εβδομάδα μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που άφησαν πίσω τους 200 νεκρούς.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις επιθέσεις, εξ ονόματος του Κογκρέσου που απειλούν την προοπτική μιας τόσο αναγκαίας ειρηνευτικής διευθέτησης», ανέφερε ο κ.με Πελόζι, σε μια συνέντευξη Τύπου από την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.

«Η Αρμενία έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς λόγω της έμφασης που έχει δοθεί στην πτυχή της ασφάλειας μετά τις παράνομες επιθέσεις από το Αζερμπαϊτζάν στο αρμενικό έδαφος», πρόσθεσε.

 

 

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/epikindyna-paixnidia-apo-tin-agkyra-stelnei-50-000-stratiotes-sta-synora-me-tin-armenia/