Ηνωμένα Έθνη: Δεν απορρίπτουμε την ανάληψη της προεδρίας της λιβυκής κυβέρνησης από τον Bashagha.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 Ο ιστότοπος Al-Hadath.net σε δημοσίευμά του, αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου των Η.Ε στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabiya, σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες ο οργανισμός δεν απορρίπτει την προεδρία της λιβυκής κυβέρνησης από τον Fathi Bashagha, αλλά περιμένει τι θα μεταφέρει στα ΗΕ, η Stephanie Williams.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του Εκπροσώπου για τον Λίβυο πρωθυπουργό παρεξηγήθηκαν και ότι «η θέση μας σχετικά με την κυβέρνηση Dabaiba δεν είναι οριστική», σημειώνοντας ότι η Stephanie Williams επικοινωνεί με το λιβυκό κοινοβούλιο για να μάθει τη θέση του Abdel Hamid Dabaiba.
Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει, νωρίτερα σήμερα, δια στόματος του Εκπροσώπου τους, Stephane Dujarric ότι ο διεθνής οργανισμός συνεχίζει να υποστηρίζει τον Dabaiba, ως πρωθυπουργό στη Λιβύη. Ο Dujarric ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του συνέντευξης Τύπου εάν τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον Dabaiba ως πρωθυπουργό και εκείνος απάντησε: «Ναι». https://www.alhadath.net/maghreb/2022/02/10/الأمم-المتحدة-تؤكد-على-استمرار-الدبيبة-رئيس-لوزراء-ليبيا
Ο ιστότοπος almarsad αναδημοσιεύει αποσπάσματα συνέντευξης που παραχώρησε η Ειδική Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε, Stephanie Williams, στον διεθνή ειδησεογραφικό ιστότοπο “The National” για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις επερχόμενες εκλογές. Στην συνέντευξή της, η Stephanie Williams ανέφερε ότι υπάρχει μια κατάσταση αυξανόμενης απογοήτευσης μεταξύ των απλών ανθρώπων στη Λιβύη, μετά από μια δεκαετία συγκρούσεων, με φόντο την έλλειψη επικείμενου τέλους στο αδιέξοδο που διέρχεται η χώρα τους, μετά την αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, στις 24 του περασμένου Δεκεμβρίου.
«Ως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, συνεργάζομαι με όλες τις πλευρές στη Λιβύη, όχι μόνο με τους πολιτικούς παράγοντες και τους παράγοντες ασφαλείας, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, τους ακτιβιστές, τα πολιτικά κόμματα, τους ηγέτες κοινοτήτων, δήμων και όσους πληρώνουν ακριβά για τη συνεχιζόμενη κρίση», ανέφερε η Williams. (…)
Η Williams επεσήμανε ότι η αλλαγή της κυβέρνησης θα καθυστερήσει περαιτέρω το τέλος της μεταβατικής περιόδου εάν δεν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική συναίνεση, προσθέτοντας: «Όσον αφορά το αν η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να συμφωνήσει σε μια νέα κυβέρνηση, είναι εντελώς κυρίαρχη απόφαση και εντός της αρμοδιότητας των λιβυκών θεσμών».
Η Williams πρόσθεσε ότι «ωστόσο, παροτρύνουμε αυτούς τους θεσμούς να εργαστούν με διαφάνεια και συναίνεση με όλους τους ενδιαφερομένους φορείς βάσει καθιερωμένων κανόνων και διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών συμφωνιών, και τους υπενθυμίζουμε να ζητήσουν από τους ανθρώπους τους να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμπόδισαν τις προεδρικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους».
Η Williams προειδοποίησε για την χρήση των παραδοσιακών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ως όπλα [Weaponisation], γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, δηλώνοντας: «Ανησυχώ βαθύτατα για τη χρήση ρητορικής μίσους και υποκίνησης σε βία που χρησιμοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά κατά των γυναικών που συμμετέχουν στη δημόσια και πολιτική ζωή στη Λιβύη». «Αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει μέσω της λογοδοσίας και της αυξημένης συλλογικής υπεράσπισης», συνέχισε η Williams.
Σχολιάζοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες ορισμένων πολιτικών ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι αμερόληπτα και υποστηρίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Williams είπε ότι αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα της παραπληροφόρησης που διακινείται στη Λιβύη. Η Williams τόνισε ότι διατήρησε ίσες αποστάσεις από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Λιβύη, σημειώνοντας: «Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ είναι απολύτως αμερόληπτη, σέβεται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, υπερασπίζεται τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Williams πρόσθεσε επίσης, ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που ενέκρινε τον οδικό χάρτη με συγκεκριμένα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα για την πολιτική μετάβαση και σύμφωνα με τις αρχές μας, έχουμε ηθική υποχρέωση να υψώσουμε τη φωνή σχεδόν 3 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που θέλουν ίσες εκλογές. το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής εξουσίας». https://almarsad.co/2022/02/10/%d9%88%d9%8a%d9%84%d9%8a%d8%a7%d9%85%d8%b2-%d8%a7%d9%84%d9%88%d8%b3%d8%a7%d8%b7%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d8%a3%d9%85%d9%85%d9%8a%d8%a9-%d9%85%d8%ad%d8%a7%d9%8a%d8%af%d8%a9-%d9%88%d9%84%d8%b3%d8%aa-%d9%85/ https://www.thenationalnews.com/mena/2022/02/10/libya-suffers-from-a-popular-legitimacy-crisis-says-un-envoy/
 Άφιξη του Fathi Bashagha στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Ο Fathi Bashagha έφθασε πριν λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, συνοδεία μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Λιβυκές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες προβάλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ζωντανή μετάδοση, την άφιξη του Bashagha στο αεροδρόμιο. Νωρίτερα, το Γραφείο Tύπου του Bashagha ανέφερε ότι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εκφωνήσει ομιλία στο αεροδρόμιο Maitika κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, σήμερα και κάλεσε τους εκπροσώπους τον ΜΜΕ να την καλύψουν.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα