ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΩΣ ΛΑΟΣ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Η επομένη των εκλογών της 21ης Μαϊου ανέδειξε την ικανότητα των Ελλήνων και στην ψυχανάλυση με την ευρεία χρήση διαφόρων συνδρόμων που προσδιόρισαν το αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι στις δημοκρατίες του είδους μας την τελική ευθύνη την έχει ο λαός. Διότι δεν αποφασίζει μόνο ο λαός. Από τον λαό προέρχεται και η πολιτική ηγεσία. Η εκλογική συμπεριφορά του επιβάλλει το πολιτικό προσωπικό. Και επειδή θέλει να λέγεται και ώριμος, πολιτικά, δεν δικαιολογείται άγνοια ή χειραγώγηση. Ξεπερνά αυτές τις ανωμαλίες.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο να λέμε πως μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να είναι μετρίων δυνατοτήτων αλλά οι άλλοι είναι χειρότεροι. Φαντάζεστε την πολιτική μας κατάντια.

Και αυτό είναι το ελάχιστο. Μπορεί να μην περιμένουμε τίποτε από την κυβέρνηση αλλά μπροστά στο κυβερνητικό αδιέξοδο να ευχόμαστε να πάρει αυτοδυναμία. Ακόμη και κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν αυτήν την ευχή. Η πολιτική στο κρεβάτι του Φρόϊντ.

Στις 26 Ιουνίου θα έχουμε μια κυβέρνηση καθόλου νέα. Θα έχουμε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη με όλες τις αδυναμίες της αλλά και τις αμαρτίες της. Αμαρτίες που είναι πολλές και αδιόρθωτες. Θα υποστούμε τις συνέπειες της ψήφου μας αλλά οι συνέπειες αυτές θα ήταν, ακόμη, χειρότερες με μια άλλη επιλογή. Που σημαίνει αδιέξοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν:

Θα συνεχίσει να μας παρακολουθεί περισσότερο αφού ο λαός αδιαφορεί για την παραβίαση της προσωπικότητάς του εν ονόματι της οικονομικής κρίσης που διέρχεται. Δεν μπορώ να καταλάβω πως η ευαισθησία- και κατά συνέπεια η πολιτική καταδίκη- των παρακολουθήσεων θα δημιουργούσε προβλήματα στην οικονομική ανάκαμψη την οποία υπόσχονται αλλά ποτέ δεν βλέπουμε. Από το 1830.

Θα παρεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης θεωρώντας αστειότητες την διάκριση των εξουσιών. Και, φυσικά, θα θεωρεί αστειότητες τις ανεξάρτητες αρχές. Μπορεί να ισοπεδώσει την ύπαρξη και λειτουργία τους ενεργοποιώντας τους ιδεολογικούς του μηχανισμούς.

Θα κάνει ακόμη πιο ασφυκτικό το σύστημα εξουσίας του που είναι, ούτως ή άλλως, περιορισμένο στα γραφεία του Μαξίμου αφού εκμηδένισε τις εσωκομματικές τάσεις που επέβαλαν κάποια εσωκομματική ισορροπία και θα έχει την κοινοβουλευτική άνεση να εκφοβίζει τους βουλευτές του αν παρεκλίνουν κατά κεραίαν από την γραμμή.

Θα περνά νόμους χωρίς να ακούει την παραμικρή κριτική της αντιπολίτευσης η οποία βρίσκεται υπο διάλυσιν ή περνά την παιδική ηλικία της.

Θα κάνει πιο αυστηρό και ασφυκτικό το συγκεντρωτικό κράτος για να μπορεί να ελέγχει και το παραμικρό που κινείται αφού δεν υπάρχει κανείς που θα του φέρει αντίρρηση. Τεσσεράμιση εκατομμύρια πολιτών στο λεκανοπέδιο, από τα οποία περισσότερο από 2 εκατομμύρια έχουν έρθει από μακρινές ασιατικές περιοχές τον ενθαρρύνουν να περιορίσει ακόμη περισσότερο οτιδήποτε κινείται στην ελληνική περιφέρεια διότι η ελληνική περιφέρεια είναι καθυστερημένη και θρησκόληπτη ενώ οι ασιάτες της πρωτεύουσας βρίσκονται στην πρωτοπορία του κοσμοπολιτισμού και της θρησκευτικής ανεκτικότητας.

Θα περνά τα μηνύματα και την πολιτική του με εντυπωσιακή ευκολία αφού τα main stream  Μέσα Ενημέρωσης τα οποία παρακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας είναι δεδομένα δικά του.

Θα αδιαφορεί για τις υποδομές, κυρίως, της περιφέρειας αφού θα θεωρεί δεδομένο ότι ο αμερικανός διαμορφωτής της εικόνας του στο τέλος όχι, μόνο, θα τον βγάλει αλώβητο αλλά και κερδισμένο ό,τι και αν συμβεί.

Θα περάσει στην κοινωνία ότι, πλέον, με τις εκλογές ξοδευτήκαμε πολύ και τώρα μέσα τα κεφάλια.

-Θα αποδομήσει ακόμη περισσότερο την έννοια του έθνους και θα κάνει πιο σκληρή και συνεκτική την έννοια του κράτους, ενός κράτους που κατ επίφασιν αποκαλείται, ακόμη, ελληνικό.

-Θα κάνει-μαζί με τους ολιγάρχες του- ακόμη πιο σκληρό το κέλυφος της εισόδου στον παράδεισο των εραστών της εξουσίας αφού για να την διεκδικήσεις πρέπει να περάσεις από τα Καυδιανά Δίκρανά τους. Ο εξευτελισμός και η υποταγή αυτού που τα διέρχεται είναι απόλυτος. Αλλά και αν δεν τα διέλθεις εξουσία δεν βλέπεις. Κατά τα άλλα το σύστημα είναι δημοκρατικό. Σε τί;

Και τώρα, επειδή οι οπαδοί της κυβέρνησης και των κομμάτων είναι έτοιμοι να ξιφουλκήσουν εναντίον μου, ιδού και η θεωρητική και ιστορική θεμελίωση των παραπάνω.

Θεμελίωση στη βάση πως κράτος χωρίς ηθικά ερείσματα δεν στέκεται.

Την επομένη του Β!ΠΠ οι δυνάμεις, με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ θέλησαν να δημιουργήσουν έναν θεσμό, τον ΟΗΕ, ο οποίος δεν θα λειτουργούσε στη βάση της ισχύος των κρατών αλλά του δικαίου.

Τον δημιούργησαν. Οι ανάγκες, όμως, του Ψυχρού Πολέμου επέβαλαν τις εκπτώσεις.

Εκπτώσεις που οδήγησαν την μεν Σοβιετική Ένωση να μην υπάρχει σήμερα τις δε ΗΠΑ να είναι μια απαξιωμένη δύναμη που δεν θα καταφέρει να ανακάμψει. Διότι στερήθηκε των ηθικών ερεισμάτων της.

Ήταν ο ιδεαλιστής Τζώρτζ Κέναν που το 1947 θεωρούσε, ακόμη, ότι το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Αμερικανών είναι στην ουσία μία δοκιμασία της συνολικής αξίας των Ηνωμένων Πολιτειών ως έθνους μεταξύ των Εθνών. Για να αποφευχθεί η καταστροφή, έλεγε, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν αντάξιες των καλύτερων παραδόσεων τους και να αποδειχτούν άξιες να παραμείνουν μεγάλο Έθνος”.

Ο διάδοχός του Πωλ Νίτσε άρχισε τις εκπτώσεις: ως διευθυντής προσωπικού του Τμήματος πολιτικού σχεδιασμού του State Department υποστήριζε ότι οι ελεύθερες κοινωνίες ήταν αναγκασμένες να αναστείλουν τις αξίες τους για να υπερασπιστούν την ύπαρξή τους.

Ο Ψυχρός Πόλεμος μεταμόρφωσε τους Αμερικανούς ηγέτες σε μακιαβελικοιύς. Η ιδέα ότι οι ηγέτες τους ίσως και να έλεγαν ψέματα ήταν πρωτόγνωρη για τον Αμερικανικό λαό.

Ο πρώτος που εψεύσθη, για να αποφύγει τις διεθνείς συνέπειες, ήταν ο Αιζενχάουερ όταν αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το κατασκοπευτικό U2 που κατέρριψαν οι Ρώσοι βασιζόμενος στην διαβεβαίωση της  CIA ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο πιλότος δεν θα διασωζόταν και οι αμερικανοί θα υποστήριζαν ότι επρόκειτο για μετεωρολογικό αεροπλάνο που έχασε τον προορισμό του. Ο Χρουτσώφ τους παρουσίασε και συντρίμια του αεροπλάνου και τον πιλότο ζωντανό. Ο ΑΙΚ έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια.

Ακολούθησε ο Κέννετι όταν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι και αυτός είχε πει ψέματα όταν αρνήθηκε σε συνέντευξη τύπου λίγο πριν από την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα συμμετείχαν ποτέ σε προσπάθεια ανατροπής του Κάστρο.

Προς έκπληξη του Κέννεντυ το ποσοστό επιδοκιμασίας στο πρόσωπό του στις δημοσκοπήσεις αυξήθηκε.

Ο διάδοχος του Κέννεντι Λίντον Τζόνσον πήρε την καυτή πατάτα του πολέμου στο Βιετνάμ και ήξερε ότι οι προοπτικές ήταν ζοφερές αλλά δεν τολμούσε να το πει ανοιχτά.

Αντί να φανούν αντάξιες των καλύτερων παραδόσεων τους στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όπως είχε ελπίσει ο Κέναν, με τον πόλεμο του Βιετνάμ οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι θυσιάζουν τις καλύτερες παραδόσεις συνταγματικής και ηθικής ευθύνης.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον κληρονόμησε αυτή την κατάσταση και στην συνέχεια την έκανε πολύ χειρότερη.

Εξακολουθούσε να πιστεύει ότι οι απαιτήσεις της εθνικής ασφάλειας, όπως τις όριζε ο ίδιος, υπερέβαιναν την υποχρέωση λογοδοσίας, ακόμη και νομιμοφροσύνης που απαιτούσε ο ρόλος του προέδρου.

Οι ενέργειες του Νίξον υπερέβαιναν ακόμη και την ιδέα ότι ήταν δυνατόν να υπάρχουν ξεχωριστά πρότυπα συμπεριφοράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό: Αντίθετα μετέτρεψε την ίδια τη χώρα σε πεδίο μάχης του Ψυχρού Πολέμου.

Εκεί όμως αντιμετώπισε έναν αντίπαλο ισχυρότερο από τη Σοβιετική Ένωση ή το διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα: Το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Εκεί που έκανε λάθος δεν ήταν η χρήση της μυστικότητας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής- η διπλωματία πάντα το απαιτούσε – αλλά στο ότι δεν κατάφερε να κάνει διάκριση μεταξύ των ενεργειών που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αν βρισκόταν εκτεθειμένος και εκείνων που ποτέ δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει.

Οι Αμερικανοί συγχώρησαν τα ψέματα που έλεγαν ο Αιζενχάουερ και ο Κέννεντι διότι οι πράξεις που κάλυπταν αποδείχθηκαν υπερασπίσιμες όταν αποκαλύφθηκαν.

Το ίδιο και οι μέθοδοι με τις οποίες ο Νίξον πέτυχε το άνοιγμα στην Κίνα, τη συμφωνία SALTE και την κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ: Τα αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις έκαναν την καταφυγή στη μυστικότητα, ακόμη και την εξαπάτηση να φαίνεται εύλογη.

Αλλά ο μυστικός βομβαρδισμός ενός κυρίαρχου κράτους; Η απόπειρα ανατροπής μιας δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης; Η υποκλοπή των συνομιλιών Αμερικανών πολιτών χωρίς νόμιμη άδεια; Οι διαρρήξεις που διεξάγονται με προεδρική εξουσιοδότηση; Η οργάνωση μιας συνωμοσίας, μέσα στον ίδιο το Λευκό Οίκο για να αποκρυφτεί αυτό που είχε συμβεί; Ο Νίξον τα επέτρεψε όλα αυτά κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Όταν η άρνηση ευθύνης δεν ήταν πλέον εφικτή- σε μεγάλο βαθμό επειδή ο Νίξον με το μυστικό σύστημα υποκλοπής των συζητήσεων που γίνονταν στο Οβάλ Γραφείο είχε φτάσει στο σημείο να παρακολουθεί τον ίδιο του τον εαυτό – η Συνταγματική κρίση ήταν πλέον αναπόφευκτη.

Ο Νίξον εξελέγη και παραιτήθηκε.

Ο δικός μας πρωθυπουργός θα βασιλεύσει διότι η σημασία που δίνουν οι δύο λαοί στη νομιμότητα και τους θεσμούς είναι διαφορετική.

Η ηθική βάση στην οποία στηρίζουμετο πολιτικό μας σύστημα κλονίσθηκε. Θα μου πείτε ποιός ασχολείται με την πολιτική ηθική; Θα το διαπιστώσετε όταν χρειασθεί. Όταν η Greek Mafia θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας.

 

 

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα «Ηθικά ερείσματα» είναι πλέον ξένο σώμα στο «πολιτικό σύστημα», σε όλα τα «κράτη», δεδομένου ότι η ίδια η Κοινωνία ξεβράστηκε ως ξένο σώμα από τον νέο-αμερικανισμό.
    Αν θέλουμε ηθική βάση, πρέπει να αμφισβητήσουμε ΟΛΕΣ τις παρατάξεις της κομματοκρατίας-αθηνοκρατίας. Να βγουν από την αρένα, ένας-ένας Όλοι οι ανήθικοι.
    Οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν αναγκαστικά τη«λιγότερο ψευδεπίγραφη» παράταξη, τον πιο αυθεντικό εκφραστή ενός συστήματος.
    Το ζητούμενο είναι «αυτό που λείπει», το οποίο «δεν αναπληρώνεται απλά με την ψήφο». Ένας σπάνιος πατριώτης, ο Ρούντι Ρινάλντι, διαχωρίζει τη λογική της «κοινοβουλευτικής ευκαιρίας» από την κάλυψη Αυτού που λείπει, για το οποίο απαιτείται συλλογική αφύπνιση, όχι κόμματα. Και εκεί συναντιέται με την Ευθύνη του Λαού. Η ηθική είναι αναπόσπαστη από το εγχείρημα για αληθινή εθνική κυριαρχία με ενεργό τον λαό.

  2. Απλώς εγώ νομίζω πως είναι πιο απλά τα θέματα , που σας προβλημάτισαν ,αγαπητέ κ. Σαββίδη, εσάς και πολλούς άλλους μετεκλογικώς με τον όντως πρωτοφανή θρίαμβο και στην Ελλάδα μας της ευρωπαϊκής κανονικότητος , που ήρθε με έγκριση του ενημερωμένου πια -από τα ταξίδια και την διαμονή σε χώρες της Ευρώπης και το διαδίκτυο λαού -ιδίως των νέων , που σχεδόν είναι όλοι ξενόγλωσσοι – ύστερα από 42 χρόνια .
    Αλήθεια δεν καταλάβαμε πως από το 1981 -με την 20ετία του ΠΑΣΟΚ- παρά την προσπάθεια του μειοψηφικού τμήματος του κ. Σημίτη-και την 5ετία του ΤσιπροΣύριζα- η Ελλάδα μας ήταν αντισυστημική έναντι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , της οποίας τα υπόλοιπα κράτη-μέλη με τους ρεαλιστές ηγέτες τους ”ημέρευε” στις 10ετίες 1980 ,1990 και 2000, ιδιαίτερα όταν οι δικές αριστερές αυτές πολιτικές δυνάμεις έκρυβαν με φύλλο συκής την Συνθήκη του Μαάστριχτ, παρ’ότι την ψήφισαν το 1992;;;.
    Να φαντασθούμε όλοι μας -εσείς κ. Σαββίδη δοκιμάστε να το συζητήσετε σε ”κυριακάτικους καφέδες” σας – τι θα ήταν η Ελλάδα μας μετά το 1981 ,αν εκείνες τις εκλογές τις κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία και γινόταν πρωθυπουργός ο κ. Ράλλης, ή έστω αν η Ν.Δ κέρδιζε τις εκλογές του 1985 οπότε δεν θα είχαμε την ”Μακιαβελική” αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986 και δεν θα είχαμε έκτοτε την κοινοβουλευτική πρωθυπουργική ”δικτατορία” ,χωρίς κανένα πολιτειακό αντίβαρο.
    ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 4ΕΤΙΑΣ ΜΕΤΆ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ -ας όψονται οι αντισυστημικοί συγκυβερνήτες του 2016 κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος-Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΗ ΓΙΑΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟ ΠΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ,ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΤ΄ΕΥΧΗΝ ΚΑΙ ΠΙΑ ”ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ” -ΑΥΤΟ ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ – .
    ΕΛΠΙΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΙ 10ΕΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ”ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ” Κ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ -ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ”ΓΑΠΙΤΕΣ” ΚΑΙ ΤΟΥΣ ”ΣΗΜΙΤΕΣ” ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο Κ.ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ”ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ” .
    Υ.Γ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ -ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ- ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ Κ. ΟΡΜΠΑΝ.
    ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΟΥΜΕ ΠΩΣ , ΑΦΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 54% ,ΤΟ 1974 , 48% ΤΟ 1981, 47,5% ΤΟ 1990 ΚΑΙ 46% ΤΟ 2004 ΔΕΝ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΕ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ , ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ Η Ν.Δ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1974;;; .
    ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΩΝ ΦΟΒΟΙ ΤΩΡΑ -ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ- ΜΑΛΛΟΝ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΗΝ Ν. Δ., ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Ο ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ Κ . ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ.
    ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΜΗ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ 1981.

    • ”Μακιαβελική” αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986 / κοινοβουλευτική πρωθυπουργική ”δικτατορία”, χωρίς κανένα πολιτειακό αντίβαρο.

      Τα πράγματα πολλές φορές είναι εξαιρετικά απλά. Αυτό που συνέβη τότε και γενικώς όταν αφαιρέσεις έξουσία (αλλά και έλεγχο), τότε είναι αδύνατον να επιστρέψεις στην προγενέστερη κατάσταση, χωρίς να προκαλέσεις πολιτειακή εκτροπή.

      Γράφουν, γράφουν, γράφουν διάφοροι περί κομματοκρατίας κλπ, αλλά δεν εξηγούν με ποιον τρόπο θα αφαιρεθεί ή έστω θα απομειωθεί η παντοκρατορία των κομμάτων και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού.

      Απ’ την άλλη, μια άνωθεν ανεξέλεγκτη παρεμβατική παρουσία στο εκάστοτε κυβερνητικό έργο, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως τα Ιουλιανά του ’65.

      Δε νομίζω ότι υπάρχει μαγική συνταγή, σε κάθε περίπτωση όμως και στις προηγμένες χώρες κάποιους είδους κομματοκρατία υπάρχει. Από 2 κόμματα όπως στην Αμερική, μέχρι 50 εδώ χάμω στο Ελλαδιστάν. Αν μη τι άλλο, εμείς τουλάχιστον δεν πλήττουμε με όλους αυτούς τους χαβαλετζήδες που κατεβαίνουν.

      • Πολιτειακή εκτροπή δεν προκαλείς γιατί δεν αλλάζεις το Σύνταγμα της Προεδρευομένης Δημοκρατίας ,αλλά η Νέα Δημοκρατία για να επαναφέρει την ισχύ των διατάξεων του Συντάγματος το 1975 προ της ”Κουτσογεωργικής, Αυριανικής και Ευαγγελοβενιζελικής”αναθεωρήσεως του 1986, -την οποίαν αναθεώρηση αυτή δεν ψήφισε ,αλλά την ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και όλες οι καλούμενες τότε Δημοκρατικές Δυνάμεις -,πρέπει οι ίδιες αυτές δυνάμεις να την εισηγηθούν ,διότι θα βαρεθούν την ”πρωθυπουργική κοινοβουλευτική δικτατορία” ,όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι από αυτούς στο διαδίκτυο .
        Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ ,γιατί μετά τις 25 Ιουνίου πολλά θα αλλάξουν στην Ελλάδα μας ,η οποία από το 2019 ξεκίνησε να γίνει ευρωπαϊκό κράτος ,χωρίς τους αριστερούς και δεξιούς λαϊκισμούς να διεκδικούν την εξουσία, όπως έγινε από το 1981 μέχρι τις 21 Μαϊου 2023.
        ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ -ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ .
        Όσο για την κομματοκρατία και την οικογενειοκρατία είναι συνθήματα των πολιτικών που αισθάνονται ότι είναι -που δεν είναι-φτωχοί σαν τον Βασιλάκη Καϊλα του παλαιού κινηματογράφου ,ενώ οι περισσότεροι κατά της οικογενειοκρατίας έχουν ”χώσει” τα παιδιά τους όπως σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στα ”σινάφια” τους.
        Είναι μικρή η Ελλάδα μας και γνωριζόμαστε και με τα μικρά ονόματά μας.
        ΤΕΛΟΣ στην Ελλάδα μας πιστεύουμε ότι όσο περισσότερα κόμματα έχουμε τόσο καλύτερη Δημοκρατία θα έχουμε, αγνοώντας ή αποσιωπώντας ότι την καλύτερη Δημοκρατία έχουν τα κράτη με δικομματισμό (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία Ιαπωνία ,Καναδάς .Αυστραλία κλπ).
        ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 4ΕΤΙΑ.

  3. Ἔχουμε εὐθύνη νά ἐμβαθύνουμε στίς ἔννοιες, γιατί ἡ ἔννοια ἄνθρωπος πάσχει στήν δύση, μέ ἀντίκτυπο σέ ὅλο τόν πολιτισμό. Καί ἔχουμε τήν κατάλληλη παιδεία ἀπό τούς κλασσικούς μας, τήν κατάλληλη γλώσσα καί τό σημεῖο πού βρισκόμαστε ὥστε νά κάνουμε τίς συγκρίσεις μέ τίς ἄλλες γλῶσσες.

    ῾Υπάρχει ἀνάγκη ἀρχῶν. Δέν εἶναι ἀνεύθυνος ὁ ἄνθρωπος καί ὅλες οἱ πράξεις του ἔχουν ἀντίκτυπο στό μέλλον.

    Οἱ βαθύτατες ἔννοιες τῆς ᾿Ορθοδοξίας πού ἀφοροῦν τό μεγαλύτερο μέρος τοῦ πληθυσμοῦ, στηριγμένες στήν ἰδιοσυστασία μας, δέν εἶναι κατανοητές ἀπό τά δυτικά δόγματα στήν Εὐρώπη. ᾿Αλλά καί ἡ ταχύτητα τῆς ἐποχῆς καί ἡ παπαγαλία´εύκολων ´ συμπερασμάτων, ὁδηγεῖ σέ ἕως καί διακωμώδηση τῶν ἐννοιῶν αὐτῶν ἀντί γιά ἐμβάθυνση, σέ ´προσομοιώσεις ´ ἐνῶ στό βάθος ὑπάρχουν ἀκόμα καί ὀντολογικές διαφορές πού ἀγνοοῦνται.

    ῾Η ἄγνοια τῶν ὀντολογικῶν διαφορῶν ἔφερε στήν Δύση ἀποδομήσεις κλασσικῶν ἰδεῶν καί ἀξιῶν, θέματα ἰσότητας ἀποκόβονται ἀπό τούς ἀγῶνες αἰώνων θρησκευτικούς καί κοινωνικούς, καί ἡ δηλωμένη ἰσότητα στά ἀτομικά ἔγγραφα ἀρκεῖ καί γιά τήν πνευματική ἰσότητα, σάν νά μήν χρειάζεται κόπος ἀπό τήν ἀρχαιότητα ἀκόμα γιά νά κατακτήσεις τόν ἑαυτό σου, τά ταλέντα σου ἀλλά καί τήν ἀθανασία. ᾿Αγώνας χρειάζεται καί γιά νά κατακτήσεις τό φύλο σου, πού τώρα ἀντί νά τονίζεται πόση προσπάθεια χρειάζεται, τόσο εὔκολα προχωροῦν σέ σκέψεις ἀλλαγῶν φύλου. ῾Η φράση ´ ἄρσεν καί θῆλυ ´ δέν εἶναι μία τυπική φράση ἀλλά βαθειά θεολογική. ῾Ο ἄνδρας γιά νά ἀναζητήσει τήν γυναίκα του, στήν ᾿Οδύσσειά του, πρέπει νά κατανοήσει καί τήν μοναδικότητα τῆς σχέσης αὐτῆς πού δέν εἶναι οὔτε ἡ σχέση μέ τήν μητέρα του, οὔτε μέ τήν ἀδελφή του, οὔτε μέ τήν κόρη του.

    Τό σημαντικό δέν εἶναι ἡ οἰκονομία, θά μποροῦσε νά εἶναι θέμα καλῆς διαχείρισης. Τό σημαντικό εἶναι ὁ ἄνθρωπος.
    Μιά ἐμβάθυνση στίς ἀρχές τῆς δημοκρατίας καί τῆς φιλοσοφίας μας ἀλλά καί τῆς ᾿Ορθοδοξίας μπορεῖ νά εἶναι ἐπίκαιρη γιά νά πιάσουμε τό νῆμα τῆς ἀξίας τοῦ πολιτισμοῦ μας σέ σχέση μέ τόν ἄνθρωπο. Ἕνα ἄρθρο σχετικό μέ Τέχνη, ἀποκαλύπτει πῶς προσέλαβαν κάποιοι Γερμανοί τόν πολιτισμό μας καί αὐτό μπορεῖ νά μᾶς βοηθήσει στήν σύγκριση.

    https://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/27-4.pdf

    Κι ἐπειδή δέν τραγουδᾶμε γιά νά ξεχωρίσουμε ἀπό τόν κόσμο ἀλλά γιά νά σμίξουμε τόν κόσμο, προσπαθοῦμε νά καταλάβουμε πῶς σκέφτονται οἱ ἄλλοι γιά νά βροῦμε τρόπο νά ἐπικοινωνήσουμε τίς ιδέες μας.

  4. Οι εκλογές για τη τον κουμανταδόρο της περιοχής, που συμπεριλαμβάνει και το χωράφι (Ελλάδα), τέλειωσαν. Ενας είναι ο ΗΓΕΤΗΣ. Καληνύχτα Κούλη.

  5. @ Banned Member May 28, 2023 At 11:02 am

    “Γράφουν, γράφουν, γράφουν διάφοροι περί κομματοκρατίας κλπ, αλλά δεν εξηγούν με ποιον τρόπο θα αφαιρεθεί ή έστω θα απομειωθεί η παντοκρατορία των κομμάτων και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού.”

    Εξηγούν, αρκεί να τούς διαβάζεις/ακούς. Έφερα ένα παράδειγμα, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Δεν συζητώ αν είναι σωστά αυτά που γράφει το συγκεκριμένο παράδειγμα, απλώς σού λέω ότι εξηγούν. Εκεί, επί τόπου, μπορείς να γράψεις και τα δικά σου σχόλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα