ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Levent Kenez/ Στοκχόλμη

nordicmonitor.com

Ο Ερντογάν σηματοδοτεί μια νέα εποχή με την Ελλάδα, αναφέροντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το μοναδικό εμπόδιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να βρεθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για την πέμπτη σύνοδο του τουρκοελληνικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ΗΠΑ εμποδίζουν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στις 2 Δεκεμβρίου σε δημοσιογράφους που πρόσκεινται στην κυβέρνησή του, ο Ερντογάν τόνισε τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ενόψει της επερχόμενης επίσκεψής του. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχιζόμενη προώθηση των εχθροπραξιών, τονίζοντας ότι δεν αρμόζει σε δύο χώρες με τόσο αλληλένδετες ιστορίες να τροφοδοτούνται από διχαστική ρητορική.

Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια, ο Ερντογάν προειδοποίησε επανειλημμένα την Ελλάδα ότι ένας νεοπαραγόμενος εγχώριος πύραυλος που ονομάζεται Tayfun θα μπορούσε να στοχεύσει την ελληνική πρωτεύουσα, εντείνοντας περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια ομιλία του στις 11 Δεκεμβρίου 2022, ο Ερντογάν δήλωσε: «Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους δικούς μας πυραύλους. … Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες. Όταν λες «Tayfun», οι Έλληνες φοβούνται και λένε, «Θα χτυπήσει την Αθήνα.» Λοιπόν, φυσικά, θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης τις συνέπειες εάν η Ελλάδα συνεχίσει να συγκεντρώνει όπλα στα νησιά, «μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα είναι θεατής».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη για την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Turkish House (Türkevi) στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η αυξημένη ρητορική από την Τουρκία κατά της Ελλάδας προήλθε από την αντίληψη της Άγκυρας για αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Ο Ερντογάν υπαινίχθηκε με συνέπεια πιθανές ενέργειες, δηλώνοντας: «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν είναι η κατάλληλη στιγμή».

«Από την άλλη, ποιος μας προκαλεί; Σε αυτό το σημείο, όταν το εξετάζουμε, ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες για να μας χωρίσουν», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πούλησαν F-16 στην Τουρκία, αλλά αντίθετα πούλησαν αυτά τα αεροσκάφη στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι αυτό είναι απαράδεκτο.

Η πιο σημαντική πρόκληση για τις προμήθειες της Τουρκίας περιλαμβάνει την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση του απαρχαιωμένου στόλου της. Το 2021 η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς από την Άγκυρα ενός ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 το 2017.

Οι ΗΠΑ αναμένουν επίσης από την Τουρκία να εγκρίνει αμέσως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προκειμένου να άρουν τα εμπόδια στην πώληση των F-16 στην Τουρκία. Η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πληρωμή που είχε κάνει προηγουμένως για το πρόγραμμα F-35 για την αγορά των F-16, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σαφήνεια στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ερντογάν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία πλήρωσε για το αεροσκάφος, δεν μπόρεσε να τα αποκτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Ερντογάν μπέρδεψε σκόπιμα τα κεφάλαια που καταβλήθηκαν στο πρόγραμμα F-35 με την προβλεπόμενη αγορά F-16.

Τον Μάιο του 2022, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επέκρινε δριμύτατα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αρνηθούν οι ΗΠΑ να πουλήσουν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ πήραν το μερίδιό τους στην οργή του Ερντογάν καθώς επέκρινε την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη γειτονική χώρα. «Υπάρχουν σχεδόν 10 [αμερικανικές] βάσεις στην Ελλάδα», υποστήριξε. «Ποιος απειλείται με αυτές τις βάσεις; Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα;».

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ίδια η Ελλάδα έγινε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Ένα σχεδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα.

Οι υποτιθέμενες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρονται συχνά από τα χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τους εθνικιστικούς κύκλους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Ισχυριζόμενοι ότι οι αμερικανικές βάσεις στοχεύουν την Τουρκία, οι φιλοκυβερνητικοί εμπειρογνώμονες δίνουν αντικρουόμενους αριθμούς βάσεων.

Ωστόσο, υπάρχει μόνο μία πραγματική αμερικανική βάση στην Ελλάδα, στον κόλπο της Σούδας, την οποία οι ΗΠΑ λειτουργούν από το 1969. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον ελληνικές βάσεις σύμφωνα με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) που υπεγράφη τον Οκτώβριο 2021 και επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε ότι ενώ υπάρχουν ορισμένοι τομείς διαφωνιών και βαθιά ριζωμένα ζητήματα που δεν θα επιλυθούν εν μία νυκτί, υπάρχουν επίσης θέματα όπου μπορούν να βρεθούν γρήγορες λύσεις, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Ελλάδα. Δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για την έναρξη μιας νέας εποχής, την τήρηση των δεσμεύσεων και την καλλιέργεια σχέσεων απαλλαγμένων από εξωτερική επιρροή, πιστεύει ότι μπορούν να επιτευχθούν αμοιβαία οφέλη. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν επικεντρώνεται σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, αλλά υιοθετεί μια στρατηγική «win-win» καθώς ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Αθήνα.

Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Ερντογάν σηματοδότησε μια νέα εξωτερική πολιτική με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με χώρες όπου η Τουρκία είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει προκλήσεις. Εκτός από τις προσπάθειες με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, συμπεριέλαβε και την Ελλάδα σε αυτή την πρωτοβουλία. Τον Σεπτέμβριο, κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Μητσοτάκη, και οι δύο δήλωσαν συναίνεση για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

nordicmonitor.com

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ,ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΥΝΗΨΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΥ ΕΝΕΚΕΝ ΤΩΡΑ Ο Κ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ”ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟ ΣΑΒΟΥΑΡ ΒΙΒΡ”.
    ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ- ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΛΛΟΙ -ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ- .

    • δεν θεωρώ ότι η εκτίμηση του τούρκου προέδρου σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί ένδειξη “φόβου” απέναντι στις ΗΠΑ. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η τουρκία έχουν διαπιστώσει, ότι παρά τα αρκετά διαφοροποιημένα συμφέροντα αποτελούν ο ένας για τον άλλον έναν εταίρο.
      Ο βαθμός στον οποίο μπορούμε να θεωρήσουμε τις “στρατηγικές” μας σχέσεις με τις ΗΠΑ ως ένα μέτρο ασφάλειας απέναντι στην τουρκία εξαρτάται, από τον βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ μεταβάλλουν την αντίληψή των σχετικά με την χρησιμότητα της τουρκίας ως εταίρου. Από μόνες των οι αμερικανικές βάσεις δεν μπορεί να θεωρηθούν εγγύηση απέναντι στην τουρκική διεκδικητικότητα. Βάσεις υπήρχαν και στην Κύπρο, όταν έγινε η τουρκική εισβολή. Δεν θα πρέπει εξάλλου να μας διαφεύγει και η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ για συμβιβασμούς στην Ουκρανία, σε ένα θέμα όσον αφορά την ασφάλεια και επιρροή του ΝΑΤΟ οπωσδήποτε πολύ σοβαρότερο από το “ελληνοτουρκικό μέτωπο”.
      Είχα επισημάνει στο παρελθόν, διαβάζοντας τα άρθρα της παρούσας ιστοσελίδας με εκθέσεις και κείμενα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ότι έχω την αίσθηση, ότι η απαίτηση του ΝΑΤΟ για συμβιβασμό απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις έχει να κάμει κυρίως με την έλλειψη αξιοπιστίας μας όσον αφορά την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Μία έλλειψη αξιοπιστίας η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σημείο ότι δεν διαθέτουμε διεθνώς μετρήσιμα (δηλαδή σοβαρά) εθνικά συμφέροντα.

      • Όλοι πια συμφωνούν ότι πρώτοι εμείς -αλλά και η Τουρκία – ”αγοράζουμε χρόνο” μέχρι να αποκτήσουμε τα Αμερικανικά και Γαλλικά όπλα που παραγγείλαμε και με τα οποία θα αυξήσουμε την αποτροπή και αν χρειασθεί θα ”δώσουμε ένα καλό μάθημα ” στην Τουρκία , που ”το παίζει Γολιάθ”, όπως και ο έρμος Ιταλός Μουσολίνι το 1940 .
        Και αυτόν τον κίνδυνο τον υπολογίζει η Τουρκία ,αλλά περισσότερο υπολογίζει τις ΗΠΑ και όλο το ΝΑΤΟ μήπως ομοφρονήσει όπως στο Ουκρανικό .
        Η Κύπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ το 1974 , ο δε Μακάριος από το 1971 που πήρε Τσεχοσλοβάκικα όπλα ήταν για τον μακαρίτη τον Κίσιντζερ ο Κάστρο της Μεσογείου.

        • “Όλοι πια συμφωνούν ότι ..”

          Πώς το ξέρεις; Έχεις έγκυρη δημοσκόπηση στα χέρια σου; Γιατί δεν μιλάς για τον εαυτό σου μόνο, παρά συνεχίζεις αυτά τα παιδαριώδη “όλοι ξέρουμε”, “όλοι συμφωνούμε” κλπ, που δέιχνουν επίπεδο το πολύ 12χρονου. Ξέρω, δεν ευθύνεσαι εσύ γι αυτό, αλλά δεν πάυει να είναι γελοίο.

          • Πάλι τον γλαύκον ήπιες, πάλι τον νουν απώλεσας” ,καημένε.
            Βασάνισε το μυαλό σου και το κυριότερο σταμάτησε να φέρεσαι ως νεανίας κοινωνικά απροσάρμοστος με χυδαίες φράσεις και απαράδεκτα υπονοούμενα.
            ΜΙΜΗΣΟΥ ΤΟΝ Κ. SUSPICIOYS ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΑΙΦΩΝΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΡΙΖΟΜΑΣΤΕ.
            Α Ν Ι Χ Ν Ε Υ Σ Ε Ι Σ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ;;;.

  2. Αφήστε τις βλακείες. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ο όποιος δίνει όπλα έχει και τη δυνατότητα να τα μπλοκάρει. Γιατί πχ πήραμε τα Raffale χωρίς τα οπλικά τους συστήματα;;; Τι θα τα κάνουμε;;; Θα πετάμε μολότοφ;;; Πόσες φορές η Αμερική έχει μπλοκάρει τα συστήματα των όπλων της αν θέλει να κερδίσει η μια ή η άλλη πλευρά;;; Απλά επειδή τυχαίνει ο Ερντογαν να έχει κάνει την Τουρκία ισχυρή περιφερειακή δύναμη, ελέγχει μην ξεχνάμε όλη την κεντρική ευρασια Τούρκογενών πληθυσμών, με μακρόχρονο και εμπνευσμένο σχέδιο και όχι εξοπλισμών, διείσδυση πολιτισμού έκανε και Τούρκομανικης συνείδησης, οι ΗΠΑ αισθάνονται ανασφαλείς στον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, εξ αυτού και των συμφερόντων στην μέση Ανατολή, πρέπει να αποκτήσουν βάση. Τι καλύτερο. Το υπό αριθμον 1 οικόπεδο. Έλα μου ντε που το θέλει κι ο Ερντογαν…. Να δούμε ποιος θα νικήσει. Ο Ερντογαν λέω εγώ. Προτετρορατο με δικαιώματα της Αμερικής. Κάτι σαν την δουλεία εισόδου στα τυφλά οικόπεδα.

    • Και εσείς γιατί ξεχωρίζετε ως αντιδεξιός ;;;.
      Δεν καταλάβατε ακόμη ότι τα μεγαλόσωμα και δυνατά άλογα μέχρι το 2009 (ΠΑΣΟΚ) και μέχρι το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) τα έκαναν οι Έλληνες πολίτες πόνυ και ότι από τα πόνυ δεν γεννιούνται μεγαλόσωμα άλογα;;;.
      Στο τέλος-τέλος ας διαφωνούμε .Οι άλλοι αναγνώστες -που ξεπέρασαν τους χίλιους σαυτό το άρθρο -εκτιμούν το λογικό και ρεαλιστικό των απόψεων μας.

      • “Οι άλλοι αναγνώστες -που ξεπέρασαν τους χίλιους σαυτό το άρθρο -εκτιμούν το λογικό και ρεαλιστικό των απόψεων μας”

        Από πού βλέπεις πόσοι αναγνώστες έχουν διαβάσει το άρθρο; Σού έχω εξηγήσει περίπου 100 φορές ότι ο αριθμός άνω δεξιά δεν δείχνει αριθμό αναγνωστών, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορείς να το καταλάβεις. Τι να κάνουμε, ο καθένας έχει τις δυνατότητές του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα