Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” – Οι τουρκικές δυνάμεις και το modus operandi

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιωάννης Μπαλτζώης

Η γενικότερη συνέπεια λόγων και πράξεων της Τουρκίας, έστω και αν οι συνθήκες ήταν αρχικά απαγορευτικές, καθώς και οι προηγηθείσες δύο στρατιωτικές εισβολές στη Συρία ήταν ενδεικτικές του τι μπορεί να πράξει η Τουρκία. Προχώρησε ακάθεκτη, αδιαφορώντας για τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη την ύποπτη αδράνεια της Δύσης και των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη” το 2016, με την κατάληψη της περιοχής Τζαραμπλούς δυτικά του Ευφράτη και η επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” το 2018, με την κατάληψη του κουρδικού καντονίου Αφρίν, συμπληρώνονται από την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στα ανατολικά του Ευφράτη.

Αν και τουρκική επιχείρηση είναι στα πρώτα της στάδια, θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την στρατιωτική και όχι μόνο κατάσταση. Η τουρκική πολεμική μηχανή απέδειξε ότι έχει τις δυνατότητες, την εμπειρία και τα μέσα για τέτοιας μορφής επιχειρήσεις, καθόσον έχει έγκαιρα ενσωματώσει τα lessons learned από τις προηγούμενες επιχειρήσεις. Σε αυτή την επιχείρηση, φαίνεται ότι θα είναι πολύ προσεκτική στην χρήση της ωμής βίας και τις ακρότητες που είναι συνηθισμένοι ιστορικά να πράττουν οι Τούρκοι. Επιδιώκουν την αποφυγή παράπλευρων απωλειών, ιδιαίτερα από τον άμαχο πληθυσμό, ώστε να μην προκαλέσουν την διεθνή κοινή γνώμη και τα διεθνή ΜΜΕ.

Εξάλλου ο πρόεδρος, μέσα “στην απέραντη σοφία του”, όταν άναψε το “πράσινο φως” για την τουρκική εισβολή, προειδοποίησε τον Ερντογάν να μην καταστρέψει τον κουρδικό λαό, γιατί τότε θα καταστρέψει οικονομικά την χώρα του, όπως το έχει ξανακάνει στο παρελθόν. Δυστυχώς, η Τουρκία διαθέτει ικανότητα και εφαρμόζει συνεχώς την “τεχνογνωσία” για συγκεκαλυμμένη χαμηλής έκτασης εθνοκάθαρση, τόσο αποτελεσματικά που να μπορεί να μεταβάλλει δραματικά την εθνολογική σύσταση μιας περιοχής.

Τα παραδείγματα είναι πολλά στις περιοχές που έχει εισβάλει, καταλάβει και δεν εγκαταλείπει: βόρεια Κύπρος, περιοχή Τζαραμπλούς-Αλ Μπαμπ και Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία. Βέβαια, μάλλον ανάγεται στην σφαίρα της φιλοσοφικής αναζήτησης το ερώτημα, πως θα γίνει στρατιωτική επιχείρηση με βομβαρδισμούς και με εισβολή αρμάτων μάχης και στρατιωτών, χωρίς θύματα αμάχους.

Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”

Η επιχείρηση έχει αρχίσει και επειδή είναι στα αρχικά στάδια δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξή της. Θα αναφέρουμε συνοπτικά τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από τους δύο αντιπάλους, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι, μέσα στην ηγεμονική τους κοσμοθεωρία και αντίληψη, προσδίδουν εύηχα, ευχάριστα και χωρίς σχέση με τον σκοπό της επιχείρησης ονόματα. Τί πηγή ειρήνης είναι όταν εισβάλλεις δια στρατιωτικών μέσων σε μια ξένη χώρα, με πρόσχημα ψευδή διλήμματα, κάνοντας εθνοκάθαρση σε έναν λαό που ζει σε αυτή την περιοχή; Μάλλον περί χλευασμού και ραπίσματος ταυτόχρονα στην διεθνή κοινότητα και στο Διεθνές Δίκαιο πρόκειται, αλλά η πολιτισμένη Δύση συνεχίζει να ανέχεται και να συναλλάσσεται με αυτή την χώρα-ταραξία, την χώρα-πειρατή.

Ο τρόπος δράσης

Όταν μια κρατική οντότητα ή μια συμμαχία κρατών οδηγείται σε πόλεμο, αρχικά έχουμε τις λεκτικές επιθέσεις, κατηγορίες και γενικά αύξηση της έντασης. Με την έναρξη των επιχειρήσεων, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι ενιαίες για όλες τις περιπτώσεις. Αρχικά, έναρξη βομβαρδισμών με πυροβολικό, αεροπορία και πυραυλικά συστήματα με όσα μέσα διατίθενται. Στόχος να καταστραφούν στρατιωτικές δομές, πολιτικές υποδομές, οπλικά συστήματα, αντίπαλες στρατιωτικές μονάδες και γενικά να δημιουργηθεί φοβικό σύνδρομο, ώστε να αποσυντονιστεί ο αντίπαλος.

Όταν η στρατιωτική ηγεσία εκτιμήσει ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε, αρχίζουν οι επιθετικές επιχειρήσεις με τις χερσαίες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροπορικές και εάν υπάρχουν ναυτικές δυνάμεις. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και ήδη άρχισε η δεύτερη φάση της εισβολής των χερσαίων δυνάμεων στο συριακό έδαφος κατά των Κούρδων μαχητών.

Οι χερσαίες δυνάμεις που χρησιμοποιούνται είναι σχηματισμοί και μονάδες της 2ης τουρκικής Στρατιάς, με περιοχή ευθύνης ολόκληρη την νοτιοανατολική Τουρκία. Ήδη από το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν προωθηθεί στα σύνορα με την Συρία διάφορες μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων, καθώς και μοίρες πυροβολικού, ώστε να είναι κοντά στην περιοχή επιχειρήσεων που θα δράσουν.

Τουρκικό άρμα μάχης LEO 2 A4

Τουρκικές δυνάμεις και τζιχαντιστές

Οι συνολικές δυνάμεις που είναι διαθέσιμες για την επιχείρηση ανέρχονται σε περίπου 80.000 άνδρες, της 2ης Στρατιάς, καθώς και από άλλους σχηματισμούς, που είναι απαραίτητοι για την επιχείρηση. Φυσικά αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν όλες μαζί. Εκτιμάται ότι στο αρχικό στάδιο θα εμπλακούν 20.000 με 30.000 άνδρες και σταδιακά και ανάλογα με τις στρατιωτικές εξελίξεις, όσοι ακόμα απαιτούνται. Σημειώνουμε ότι οι Τούρκοι διαθέτουν πολεμική εμπειρία από την συμμετοχή τους στις δύο άλλες επιχειρήσεις-εισβολές στην Συρία, καθώς και από την μακροχρόνια τριβή τους στον διαρκή πόλεμο εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ.

Μαζί με τον τουρκικό στρατό συμμετέχουν και διάφορες ακραίες ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, ακόμη και τζιχαντιστές, συνολικής δύναμης περίπου 15.000 ανδρών. Οι μαχητές αυτοί θα χρησιμοποιηθούν ως τα πρώτα κύματα των επιθέσεων, “κρέας” για τις κάννες των Κούρδων μαχητών. Πίσω από τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις ακολουθεί ο “ένδοξος τουρκικός στρατός”, περιορίζοντας έτσι τις ανθρώπινες απώλειες των Τούρκων στρατιωτών, στο ελάχιστο δυνατόν, ώστε τα φέρετρα προς την Τουρκία να είναι λιγότερα.

Η δύναμη αυτή των εξτρεμιστικών οργανώσεων αποτελείται κατά βάση από μαχητές ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, οι οποίες ελέγχονται από την Άγκυρα. Οι μαχητές αυτών των οργανώσεων προέρχονται κυρίως  από τις περιοχές που έχει καταλάβει η Τουρκία, στις περιοχές Τζαραμπλούς και Αφρίν, καθώς και από την επαρχία Ιντλίμπ, που η Τουρκία έχει αναλάβει την φύλαξη των συσσωρευμένων εκεί ηττημένων από τις δυνάμεις του Άσαντ τζιχαντιστών.

Η αφρόκρεμα του τουρκικού οπλοστασίου

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ότι καλύτερο διαθέτει στο οπλοστάσιό της. Σε ότι αφορά την αεροπορία γίνεται ήδη χρήση των απαραίτητων αεροσκαφών, ανάλογα με την αποστολή και ευρεία χρήση UAV (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη – Unmanned Aerial Vehicle), δικής της κατασκευής.

Το τουρκικό θωρακισμένο όχημα Hizir

Έτσι, σε βαρύ υλικό είδαμε μέχρι τώρα σε διάφορες φωτό από την περιοχή, να έχουν παρατάξει έτοιμα για την εισβολή άρματα μάχης Μ60Τ SABRA και LEO2 A4, που αποτελούν το κύριο αρματικό δυναμικό τους. Ακόμη όλους τους τύπους των πυροβόλων τους, καθώς και όλους των τύπων ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) και Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Επίσης, χρησιμοποιούνται πολλά τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα, με κυρίαρχο το τουρκικό θωρακισμένο όχημα HIZIR. Το είχε εγκαινιάσει πριν δύο χρόνια ο Ερντογάν και κάνει ρεκόρ πωλήσεων σε πολλές χώρες.

Συνέχεια στο slpress.gr

 

 Αύριο το δεύτερο και τελευταίο μέρος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα