Δ. Μακροδημόπουλος: Πόσο στοιχίζει στη χώρα  η  μακρά προεκλογική εκστρατεία παροχών της κυβέρνησης;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Γελοιογραφία αθηναϊκής εφημερίδας εμφάνιζε τον υπουργό Οικονομικών να κάθεται στα έδρανα της Βουλής και να προβληματίζεται: “Τί άλλο να δώσω; τί άλλο να δώσω;” σκεφτόταν. Όταν όμως το κομματικό υπερισχύει του δημοσίου συμφέροντος με μοναδική επιδίωξη την κυβερνητική εξουσία, με συνεχείς προεκλογικές παροχές και επιδόματα, αντί παραγωγικών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης, τότε η επόμενη οικονομική κρίση που θα σαρώσει για άλλη μια φορά την κοινωνία αποτελεί θέμα χρόνου.

Παράδειγμα; Μπορεί τα παρακμιακά φαινόμενα να αποτελούν χαρακτηριστικό ολόκληρης της περιόδου της μεταπολίτευσης αλλά αποκορύφωμά της υπήρξε η περίοδος από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2009, της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Ποιος ήταν ο απολογισμός της καραμανλικής περιόδου; «Ο Κώστα Καραμανλής  παρέλαβε χρέος ύψους 183,2 δις ευρώ το 2004 και παρέδωσε χρέος 299,5 δις ευρώ το 2009, δηλ. το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε από το 98,9% στο 128,7%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 ξεπέρασε τα 36 δις ευρώ και έκλεισε στο 15,7% του ΑΕΠ το 2009». (Καθημερινή 27/4/2014). Συνολικά η κυβέρνηση Καραμανλή δανείστηκε 109,3 δις ευρώ αθροιστικά το 2008 και το 2009 (Καθημερινή 27/4/2014). Πρόσθετα: «Παράνομες  αμοιβές σε δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, προσλήψεις εκτός νόμου, μη νόμιμες καταβολές αποζημιώσεων σε αιρετούς άρχοντες, επιδοτήσεις σωματείων για να κάνουν δημόσιες σχέσεις, κατατμήσεις και απ’ ευθείας αναθέσεις έργων περιγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2009. Το αποτέλεσμα ήταν τα έξοδα του προϋπολογισμού να υπερβούν το στόχο κατά 47 δις ευρώ» (Καθημερινή 22/3/2013). Όλα αυτά τα επιβεβαίωσε ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. τότε, ο οποίος σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει: «Το πρόβλημα, είπε, ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Όμως η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή ωχριά μπροστά στην τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. Όταν ρίχνεις στην οικονομία 43 δις ευρώ δανεικά χρήματα με αφορμή την πανδημία που αντιστοιχούσαν στο 25% του ΑΕΠ,  με τον τρόπο που τα έριξε η κυβέρνηση, δηλ  με οριζόντια κριτήρια, τότε η ερμηνεία της “ανάπτυξης” είναι εύλογη. Αυξάνονται οι καταθέσεις, αυξάνεται η κατανάλωση, μαζί όμως αυξάνονται και οι  αυταπάτες ότι η οικονομία αλλάζει μοντέλο και τροχιά. Διότι, αν τα 43 δις δόθηκαν με τη λογική να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία θα έπρεπε να είχαν εξαντληθεί για την αντιμετώπισή των προβλημάτων. Πώς περίσσεψαν χρήματα και κινούν ακόμη και σήμερα την οικονομία μέσω της κατανάλωσης;

Την απάντηση την έδωσε ένα δοκίμιο εργασίας του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) με τίτλο “Διερεύνηση των προσδιοριστικών παραγόντων των δαπανών COVID – 19 στην Ελλάδα και στη Ευρωζώνη” (Καθημερινή 22/5/2021). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ που επεξεργάστηκαν οι μελετητές, οι άμεσες δαπάνες της χώρας μας για τη στήριξη της οικονομίας της, σε τομείς πλην της Υγείας, ανήλθαν σε 10,7% του ΑΕΠ της, ποσοστό που άφησε δεύτερη της Γερμανία με 9,8% του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία της Eurostat  που επεξεργάστηκαν οι μελετητές δείχνουν ότι οι δαπάνες δεν εξασφάλισαν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματος. Το αντίθετο μάλιστα! Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΔΣ, το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν μόλις 41,2%, που τοποθετεί τη χώρα μας στην 11η θέση μεταξύ των 19 της Ευρωζώνης καίτοι πρώτη στις δαπάνες, και στην 16η μεταξύ των 27 της ΕΕ. Αυτά τα συγκριτικά στοιχεία και μόνον, μεταξύ της υπερβολικής δαπάνης και του πενιχρού αποτελέσματος αναπλήρωσης του απολεσθέντος εισοδήματος, αποδεικνύουν ότι η δαπάνη κατευθύνθηκε προς την κοινωνία κατά τρόπο άνισο ευνοώντας προφανώς κάποιες κοινωνικές ομάδες. Έτσι λοιπόν  ένα ποσοστό 58,8%, δηλαδή περί τα 25 δις ευρώ, κινήθηκε άστοχα δημιουργώντας την αύξηση των καταθέσεων κατά 22,5 δις, την εκτίναξη της κατανάλωσης και της ανοικοδόμησης. Εξ ου και η ανάπτυξη ≥5% για το 2022 που έχει πλασματικό χαρακτήρα διότι είναι προϊόν της κρατικής χρηματοδότησης και του πληθωρισμού και όχι παραγωγικής ανάπτυξης. Όμως ας μη ξεχνάμε πως ολόκληρη τη δεκαετία του 2000, η αύξηση του ΑΕΠ που στηρίχτηκε στην κατανάλωση και στα στεγαστικά δάνεια προσέγγιζε ετήσια το 4,5% ενώ η χώρα απαξιώνονταν παραγωγικά, οδήγησε στη μεγάλη κρίση και διέλυσε κυριολεκτικά τη χώρα. Αθροιστικά σε περίπου δύο χρόνια η κυβέρνηση μαζί με τα pass διένειμε πάνω από 56 δις, με ισόποση αύξηση του δημοσίου χρέους, ποσό που υπερβαίνει το κούρεμα του χρέους των 53 δις (το PSI) του 2012 για το οποίο θριαμβολογούσαν τότε. Η Ν.Δ. επαγγέλλεται προεκλογικά τη σταθερότητα ως χαρακτηριστικό της πολιτικής της αλλά αυτοδιαψεύδεται πάντα από τον πελατειακό της χαρακτήρα.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

4/1/2023

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερη αλήθεια-η ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ ήταν τότε ‘΄’συστημική” εφημερίδα-, για το χρέος που προκάλεσε την οικονομική κρίση του 2009/10 ας διαβάσουν τις πολλές παρεμβάσεις -και το βιβλίο- του κ. Τάσου Γιαννίτση ,του Υπουργού Εργασίας, που τον απέπεμψε ο ”λογιστάκος΄” και ”αντιστασιακός” πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ,επειδή τότε το ”μαρξιστικοκρατικίστικο ”ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να βάλει τάξη στο Ασφαλιστικό Σύστημα -τον καρκίνο του Ελλαδικού κράτους- ,από τότε(1982) που συνταξιοδότησε όσους και πολέμησαν την Πατρίδα τους το 1946-49 και δεν μετέφεραν τα όποια ασφαλιστικά δικαιώματά τους από τις Χώρες του Σοβιετικού παραδείσου .
    Γράφει ο κ.Γιαννίτσης ότι το ελληνικό κράτος δανείστηκε για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις από το 2000-2009 290 δισ. ευρώ επί του συνόλου του χρέους 310 δισ. ευρώ.
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ (ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ) -ΜΑ ΤΟ ΝΑΙ -ΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ,Ο ΟΠΟΙΟΣ -ΛΕΜΕ-ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ”ΚΟΨΕΙ” ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2004 -ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ”ΤΡΟΪΚΕΣ” ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΥΞΑΝΕΙΟ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
    ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΥΗΘΗΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ 20ΕΤΙΑΣ.
    ΕΤΣΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΑΝΕΛΑΒΕ-ΕΤΣΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ- Ο Κ. ”ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ” -ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ- ΠΟΥ ΕΚΗΡΥΞΕ ΠΟΜΠΩΔΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ”ΑΝΕΔΕΙΞΕ ” – ΑΘΕΛΑ ΤΟΥ – ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ- ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ -ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΥΡΩΠΑΪΣΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ”ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα