Δ. Κωνσταντακόπουλος: Η Βουλγαρία αγοράζει αέριο από την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Μόνο να στενοχωρηθεί μπορεί κανείς με τα όσα εξόχως θλιβερά και εξόχως ανησυχητικά διαρκώς συμβαίνουν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της διεθνούς θέσης της χώρας εδώ και χρόνια, αντανακλώντας, φοβόμαστε, ασχετοσύνη, διαφθορά και εξάρτηση της ελληνικής άρχουσας και πολιτικής τάξης.

Είναι μάλιστα τόσο πολλά αυτά που συμβαίνουν, που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα παρακολουθήσει κανείς, ακόμα και να τα αναφέρει σε καθημερινή βάση.

Υπεγράφη μεταξύ άλλων μια νέα βουλγαρο-τουρκική συμφωνία για την αγορά αερίου από την Τουρκία, στην οποία εγκαθίσταται μετά από συμφωνία με τον Πούτιν ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος αερίου (στην Ανατολική Θράκη). Από εκεί θα παίρνουν οι Βούλγαροι και το LNG που θέλαμε να τους πουλάμε και για αυτό κατασκευάζουμε και τους σχετικούς τερματικούς σταθμούς. Να δούμε τι θα τους κάνουμε στο τέλος.

Πριν από μερικά χρόνια τον ρόλο του κόμβου ενεργειακών μεταφορών εποφθαλμιούσε για τη Δυτική Θράκη η Ελλάδα, με τους αγωγούς πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Ακόμα και μετά το ναυάγιο αυτών των σχεδίων, υπήρχε το σχέδιο να περάσει από την Ελλάδα ο Turkish Stream κατευθυνόμενος προς την Ευρώπη. Πάει και αυτός, ένα ακόμα θύμα στη διαρκώς εντεινόμενη, όλο και πιο καταστροφική εξάρτηση της χώρας. Τον ρόλο μείζονος ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και πέραν αυτής καταλαμβάνει η Τουρκία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Βουλγαρία ενδέχεται στο τέλος να πληρώνει πολύ φθηνότερα το αέριό της από ότι η Ελλάδα που προσανατολίζεται στο πανάκριβο αμερικανικό LNG. Όσο για την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά σχετικά ανεξάρτητη, όχι κολαούζος των Αμερικανών, εξασφαλίζει πολύ φθηνό ρωσικό αέριο (45% των εισαγωγών της), όπως και ιρανικό, τουρκμενικό και ιρακινό (στο μέλλον ίσως και καταριανό).

Και η Ουγγαρία επίσης, σημειωτέον, αν και χώρα μέλος και του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αγοράζει πάμφθηνα ρωσικό φυσικό αέριο.

Αλλά βέβαια εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε. Δεν πέφτει λόγος στις αποικίες για το τι ενέργεια θα καταναλώνουν και τι διεθνείς συμφωνίες θα κάνουν.

Να δούμε μόνο πώς θα επιβιώσει στο τέλος ο ελληνικός λαός με τους λογαριασμούς που έρχονται, με τις νέες αυξήσεις στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με την άρνηση μείωσης του ΦΠΑ (κατόπιν οδηγιών της τρόικας, που έχοντας γίνει αόρατη είναι και πιο ανεξέλεγκτη), με τα φάρμακα που δεν βρίσκεις στα φαρμακεία και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας που κατεδαφίζει συστηματικά η κυβέρνηση.

Σημείωση:
Τα ελληνικά μέσα μαζικής (μη) ενημέρωσης κατάφεραν (στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία) ακόμα μια φορά το ακατόρθωτο. Μετέδωσαν την είδηση της τουρκο-βουλγαρικής συμφωνίας, απέφυγαν όμως οποιαδήποτε αναφορά στη σημασία και τις συνέπειές της για την Ελλάδα.

Πηγή: kosmodromio.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα