Δρ. Γ. Κωνσταντινίδης: Θα μας τρελάνουν οι Τούρκοι!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο Δρ. Οικονομίας Γιώργος Κωνσταντινίδης γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά της Τουρκίας. Μάλιστα, είναι ο πρώτος που έγραψε σχετικό βιβλίο. Σε σχόλιό του επισημαίνει τα εξής προς προβληματισμό:
Θα μας τρελλάνουν αυτοί οι Τούρκοι!
Εκτοξεύθηκε η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών λόγω της ανορθόδοξης πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Τούρκου Προέδρου, παρά τον τουρκικό πληθωρισμό πάνω από 80%. Οι εισηγμένες τράπεζες Akbank, Turkiye Garanti Bankasi, Yapi Kredit Bankasi και Turkiye Is Bankasi, έχουν δει τα έσοδά τους να τριπλασιάζονται ή να τετραπλασιάζονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας Turkiye Vakiflar Bankasi και Turkiye Halk Bankasi, αναμένεται το 1ο τρίμηνο του έτους να παρουσιάσουν ιλιγγιώδη αύξηση κερδών κατά 350%!
Πρόκειται για απροσδόκητη συνέπεια του πειράματος νομισματικής πολιτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία με τις αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων. Tους τελευταίους μήνες η Τράπεζα της Τουρκίας έχει προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων. Η πολιτική αυτή προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στις τράπεζες, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να χορηγούν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με υψηλά επιτόκια, ενώ δανείζονται με χαμηλά. Τη διαδικασία αυτή συνεπικουρεί και ο δυσθεώρητος πληθωρισμός, καθώς αυξάνει τα κέρδη των τραπεζών από τις προμήθειές τους σε διάφορες εντολές και από τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τις αυξήσεις του πληθωρισμού.
Θα σωθεί η παρτίδα”;
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
“Η πορεία της Ελλάδας και των περισσότερων αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης είναι αποκλίνουσα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η χώρα μας 20 χρόνια μετά την είσοδό της στην ευρωζώνη έχει το ίδιο μέσο εισόδημα (17.500 ευρώ) με το 2000. Στο μεσοδιάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι φόροι, πρωτίστως οι έμμεσοι, το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος από 120% σε 236%!
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του”.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα