Γιώργος Τσουκαλάς: Πως ερμηνεύεται η αμυντική ελληνογαλλική συμφωνία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 του Γιώργου Τσουκαλά*
Η ερμηνεία στο διεθνές δίκαιο είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Με την θεωρία του θετικού δικαίου (positivism), που είναι μεθοδολογικά η πλέον ασφαλής και σωστή, και την οποία διδασκόμαστε στην Ελλάδα (και σωστά), η Γαλλία θα μας συνδράμει στο ελληνικό έδαφος, δηλαδή στο χερσαίο έδαφος και στα χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων. Η Γαλλία επίσης δήλωσε (“προς αποφυγήν παρεξηγήσεων” και “πέραν πάσης αμφιβολίας”) πως το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο, την δεσμεύει για την ελληνική επικράτεια ως τα 6 ναυτικά μίλια της χωρικής θάλασσας…
——————————-
Όμως, υπάρχει πράγματι και μια περίπτωση (που μπορεί να μας συμβεί με την Τουρκία) ως εξής:
1) Αν δεχτεί επίθεση ελληνικό πολεμικό πλοίο σε διεθνή ύδατα και στην ανοιχτή θάλασσα (π.χ. κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην μη οριοθετημένη ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ.), αυτό ισοδυναμεί με επίθεση σε ελληνικό έδαφος.
Τίποτα δεν μας εγγυάται πως η Γαλλία θα εφαρμόσει την αμυντική συνθήκη σε μία τέτοια περίπτωση – και δεν νομίζω να υπάρξει Ελληνική Κυβέρνηση που θα έχει το σθένος να ζητήσει τον λόγο, για κάτι τέτοιο, από την Γαλλία. Όμως, η Γαλλία μπορεί να το πράξει για δικούς της λόγους και για τα συμφέροντά της, επικαλούμενη ακριβώς πως η επίθεση στο ελληνικό πλοίο ενεργοποιεί την αμυντική συνθήκη.
2) Βέβαια, σε περιπτώσεις όπου οι διεθνείς συνθήκες δεν χορηγούν δικαιώματα κατά την θεωρία του θετικού δικαίου, οι μεγάλες δυνάμεις (ειδικά τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. που έχουν και το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) – οπότε κάνουν ό,τι θέλουν) αρκούνται συχνά να ερμηνεύουν πολύ διασταλτικά, κι “όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις” κατά την μεταμοντέρνα θεωρία (postmodernism) του “αληθούς νοήματος της γλώσσας”…
3) Θα κριθεί τελικά από πολιτική συμφωνία Αθήνας-Παρισιού αν συνδράμουν οι Γάλλοι σε μία περίπτωση επίθεσης κατά ελληνικού πλοίου στα διεθνή ύδατα στην μη οριοθετημένη ελληνική Α.Ο.Ζ. στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση σε μια πενταετία θα μπορούμε μόνοι μας, με τα όπλα που θα έχουμε να αμυνθούμε. Οι Γάλλοι δεν θα μπορέσουν τότε να προσφέρουν και πολλά παραπάνω (αφού κι αυτοί τα ίδια συμβατικά όπλα θα έχουν με εμάς). Αν εμείς με τέτοιον οπλισμό Rafale και Belharra δεν τα καταφέρουμε σε επίθεση από την Τουρκία, τότε οι Γάλλοι τι να μας κάνουν;
*Ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς είναι δικηγόρος. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο fb
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα