Γιατί είναι σημαντικές οι πόλεις που ανακατέλαβε η Ουκρανία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μέσα σε λίγες μέρες η Ουκρανία κατάφερε να ανακαταλάβει αρκετές πόλεις γύρω από το Χάρκοβο. Ποια η πολιτική σημασία αυτών των πόλεων; Θα μπορέσει το Κίεβο να διατηρήσει τον έλεγχο;

    Ουκρανικό τεθωρακισμένο στην περιοχή του Χάρκοβο

Αυτοί είναι οι αριθμοί που εκπλήσσουν στην Ουκρανία: από τις 6 Σεπτεμβρίου, ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάνω από 300 οικισμούς με συνολικό πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων στην περιοχή του Χάρκοβο, σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλγιάρ.

Οι Ρώσοι είχαν καταλάβει γρήγορα την περιοχή από την αρχή της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου. Για την Ουκρανία τώρα είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία από τα τέλη Μαρτίου, όταν η ρωσική επίθεση στο Κίεβο απέτυχε και η Μόσχα απέσυρε τα στρατεύματά της βόρεια της πρωτεύουσας.

Ιζιούμ, η πύλη στο Ντονμπάς

Η Ιζιούμ θεωρείται η σημαντικότερη πόλη που κατάφερε να ανακαταλάβει η Ουκρανία. Εκεί ζούσαν περίπου 50.000 άνθρωποι πριν από τη ρωσική εισβολή. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Χάρκοβο στον στρατηγικά σημαντικό κεντρικό δρόμο M-03. Ο δρόμος αυτός συνδέει το Χάρκοβο με την πόλη Σλοβγιάνσκ στο γειτονικό Ντονέτσκ. Απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα η Ιζιούμ από την πόλη Σλοβγιάνσκ και είναι η πύλη προς το ανθρακωρυχείο του Ντονμπάς.

Πόλεις που ανακατέλαβε η ΟυκρανίαΠόλεις που ανακατέλαβε η Ουκρανία

Από το ξέσπασμα του πολέμου στο Ντονμπάς το 2014 αυτός ο αυτοκινητόδρομος έχει γίνει μια από τις κεντρικές αρτηρίες της Ουκρανίας. Η Ιζιούμ δεν είναι σημαντική μόνο ως συγκοινωνιακός κόμβος. Στην πόλη υπάρχει επίσης ένα εργοστάσιο όπλων, που ανήκει στην κρατική εταιρεία Ukroboronprom. Το εργοστάσιο είναι ο μόνος κατασκευαστής οπτικών ινών στην Ουκρανία. Εκεί κατασκευάζονται οι περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούνται τη νύχτα από τον ουκρανικό στρατό.

Σημαντική είναι και η πόλη Κουπιάνσκ, ο δεύτερος σημαντικότερος σιδηροδρομικός κόμβος στην περιοχή του Χάρκοβο. Η πόλη βρίσκεται στα βόρεια και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το Κουπιάνσκ για να μεταφέρουν προμήθειες στο μέτωπο κοντά στο Ιζιούμ. Περίπου 60.000 άνθρωποι ζούσαν στην πόλη πριν από την εισβολή.

Μπαλακλιά, αποθήκη όπλων και πεδίο φυσικού αερίου

Η Μπαλακλιά ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που απελευθερώθηκαν στην περιοχή του Χάρκοβο. Στην περιοχή διέμεναν περίπου 27.000 κάτοικοι πριν από τον πόλεμο.  Το 2017 η πόλη έγινε πρωτοσέλιδο, όταν εξερράγη μια αποθήκη πυρομαχικών. Εκεί κάποτε στεγαζόταν η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών της Ουκρανίας, κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης. Οι αρχές στο Κίεβο έκαναν λόγο για δολιοφθορά. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Εκεί βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Σελίνκα, το μεγαλύτερο στη χώρα.

Ουκρανοί στρατιώτεςΟυκρανοί στρατιώτες επιτίθενται εναντίον ρωσικών θέσεων

Μετά την επιτυχία των τελευταίων ημερών, η Ουκρανία προσπαθεί να απελευθερώσει και νέες περιοχές. Ωστόσο, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Το βασικό θέμα τις επόμενες εβδομάδες είναι πόσο πιθανό είναι να κρατήσει τα εδάφη που έχουν ήδη απελευθερωθεί. Πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν η Ρωσία να ανατάξει τις δυνάμεις της και θα επιτεθεί ξανά στο βορρά. Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε μάλιστα ότι τα χαμένα εδάφη θα επανέλθουν γρήγορα στον έλεγχο της Μόσχας.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον ρωσικό στρατό. Η Ουκρανία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει νότια, στην περιοχή της Χερσώνας. Λόγω της εγγύτητάς της με την Κριμαία η Ρωσία θεωρεί τη Χερσώνα πολύ πιο σημαντική από το Χάρκοβο και για τον λόγο αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλη ενίσχυση των δυνάμεων της.

Ρόμαν Γκοσαρένκο

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα