ΓΑΖΑ: ΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Φωτογραφία: Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο σπιτιών στη Ράφα και τα περίχωρά της, στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ομάδα έρευνας και διάσωσης και νοσοκομειακή πηγή.
Οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στη Γάζα δεν είχαν, μέχρι στιγμής, αίσια κατάληξη και ο Νετανιάχου ετοιμάζεται, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, για χερσαία επίθεση κατά της Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο μερών είναι ότι η μεν Χαμάς ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση απο τη Γάζα όλων των κατοχικών ισραηλινών στρατευμάτων η δε ισραηλινή κυβέρνηση ζητά προσωρινή εκεχειρία για να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Ακούγεται και το όνομα του Μπαργκούτι, ενός ικανού παλαιστίνιου κρατουμένου στις ισραηλινές φυλακές. Είναι δύσκολο να τον αφήσει ελεύθερο το Ισραήλ αλλά αν τον ελευθερώσει οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να έχουν έναν ικανό πολιτικό ηγέτη. Αν απελευθερωθεί θα σημάνει πως υπήρξε διεθνής συνεννόηση για την επιδιωκόμενη λύση με επίκεντρο τον Μπαργκούτι.
Ο Νετανιάχου, δηλαδή, θέλει με τις διαπραγματεύσεις να σταματήσουν οι μάχες, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να ξαναρχίσει τις εχθροπραξίες μέχρι να εξοντώσει το σύνολο των παλαιστινίων.
Είμαστε υπερ της απελευθέρωσης των ομήρων αλλά και κατά της συνέχισης των εχθροπραξιών.
Η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει άνευ όρων τους ομήρους και το Ισραηλ να σταματήσει τις εχθροπραξίες.
Ακόμη και οι ΗΠΑ είναι κατά της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα. Και απειλούν το Ισραήλ ότι θα σταματήσουν να το εξοπλίζουν. Το ανθρωπιστικό δράμα θα είναι τεράστιο. Αλλά, επιπλέον, το Ισραήλ με την πολιτική του υπονομεύει την αρχιτεκτονική ασφαλείας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή απο όπου οι Αμεριναοί θέλουν να αποχωρήσουν.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα βασίζεται στον άξονα Ισραήλ-Σαουδική Αραβία-Ιορδανία-Αραβικά Εμιράτα αλλά ο άξονας δεν μπορεί να συγκροτηθεί με την πολιτική που ακολουθούν οι ισραηλινοί στην Παλαιστίνη. Ένα δίπολο όπου θα έχουν επιρροή η Τουρκία και το Ιράν, το οποίο μπορεί και να μην συνεργάζεται μεταξύ του αλλά δεν θα αντιπαρατίθεται και κατ ανάγκην, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Ισραήλ ως άλλος πόλος της περιοχής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εξελίξεις μόνο του και οι δυνατότητες επιλογών που έχει είναι περιορισμένες. Δεν αφίστανται του προαναφερόμενου άξονα.
Η συνεργασία του με την Ελλάδα και την Κύπρο του παρέχει αέρα ευελιξίας και αναπνοής δυτικά. Δύσκολα να εμπλακεί στο μεσανατολικό πεδίο.
Δύναμη πίεσης για να σταματήσει το Ισραήλ την εθνοκάθαρση στη Γάζα θα μπορούσε να είναι η απειλή απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ένταλμα σύλληψης της ισραηλινής ηγεσίας.
Δεν μπορεί το Ισραήλ να δολοφονεί αδιακρίτως υπο το αδιάφορο βλέμμα των διεθνών θεσμών. Η πολιτική που ακολυθεί η ισραηλινή κυβέρνηση σήμερα, υπονομεύει της ασφάλεια της ίδιας της χώρας στο άμεσο μέλλον. Ωθεί, δε, την Χαμάς σε μια σύγκλιση με την ΟΑΠ και την διαμόρφωση ενός ενιαίου παλαιστινιακού μετώπου.
Συμφέρει στο Ισραήλ αυτή η σημερινή εμμονή στον πόλεμο; Τοσύνολο της ηγεσίας του εμμ΄νει σε μια παλιά λογική ότι η χώρα του είναι περικυκλωμένη απο εχθρικές δυνάμεις. Δεν είναι, έτσι, τα πράγματα σήμερα. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Πολιτική, όχι στρατιωτική λύση.
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σκέφτομαι πως να πείσεις τους Ισραηλινούς ότι δεν απειλούνται από τους Παλαιστίνιους-Άραβες- όταν από το 1948 αμύνθηκαν επτά -νομίζω- με την συνεχιζόμενη από της 7ης Οκτωβρίου 2023-φορές ;;;.
    Ποιος Ισραηλίτης κάτοικος του Ισραήλ θέλει ή τολμά να είναι ειρηνόφιλος;;;.
    Εμείς -έτσι και πως -περιμένουμε να ”κτυπηθούμε” με τους Τούρκους. Θα τους αφήναμε αν τους νικούσαμε μάλιστα ,ή αυτοί θα μας άφηναν αν μας νικούσαν ;;; .
    Ξεχάσαμε την Μικρά Ασία το 1922 και την Κύπρο το 1974;;;.
    Κοινότοπο αλλά θα το υπενθυμίσω.
    Στον πόλεμο μπαίνεις εύκολα ,αλλά δύσκολα βγαίνεις .
    Και μάλλον γιαυτό δεν τον ”υπογράφουν” οι πρωθυπουργοί μας μετά το 1922.
    Φυσικά μερικοί πολιτικοί που δεν πρόκειται να γίνουν πρωθυπουργοί -οι γνωστοί ως τζάμπα μάγκες ”τον διαφημίζουν” .
    ΟΜΩΣ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΙΝΗΣ Ή ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙΣ , ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΤΟ 1940 ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΦΑΡΟΝΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα