«Βόμβες» Βαρουφάκη κατά Τσίπρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
|Nikos Libertas / SOOC
Στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός παρουσιάζει τον Πρωθυπουργό σε πανικό, με παλινωδίες και άγνοια συνθηκών. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει σχέδιο Grexit, φοβόταν πραξικόπημα και σκεφτόταν να «αρπάξει» τα λεφτά της ΕΚΤ που υπήρχαν στο Νομισματοκοπείο!
Protagon TeamProtagon Team 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 21:04  

Πανικός, παλινωδίες, ερασιτεχνισμοί και επικίνδυνες ακροβασίες αποδίδονται από τον Γιάνη Βαρουφάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον του κατά την περίοδο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα οδηγήθηκε σχεδόν εκτός Ευρωζώνης.

Οι αποκαλύψεις ή, τέλος πάντων, οι ισχυρισμοί του Γιάνη Βαρουφάκη που περιλαμβάνονται στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ενήλικες στο Δωμάτιο» δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και τα πρόσωπα που αναφέρονται στο βιβλίο δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

 Για άλλη μία φορά, ο πρώην υπουργός περιγράφει την εικόνα μίας κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού που, ουσιαστικά, δεν ξέρουν τι θέλουν. «Καλό παιδί, αλλά δεν έχει τα προσόντα για Πρωθυπουργός, του είπα να μάθει αγγλικά». Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να μη γνωρίζει πώς λειτουργεί το παγκόσμιο οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, θεωρούσε ότι είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ευρώ που ήταν εκτός κυκλοφορίας, έδινε στον Βαρουφάκη την εντολή να επεξεργαστεί σχέδιο για την περίπτωση του Grexit και ταυτοχρόνως ανησυχούσε για πραξικόπημα και «νέο Γουδή», κοινώς για το ενδεχόμενο να βρεθεί υπόλογος με ποινικές ευθύνες. Ο πρώην υπουργός σπεύδει, πάντως, να σημειώσει ότι ήταν κατά του Grexit, λέγοντας στον Πρωθυπουργό πως κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο και παράλληλη κυκλοφορία εθνικού νομίσματος.

Επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να βλέπει μπροστά του τον Γιώργο Σταθάκη, σκόπευε να «πετάξει με τις κλωτσιές» τον Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ είχε πλήρη εμπιστοσύνη στον Γιάννη Δραγασάκη – ο οποίος, κατά τον Βαρουφάκη, επιθυμούσε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα προκειμένου να εφαρμοστούν οι όροι των δανειστών.

Ο Βαρουφάκης γράφει ότι θύμωσε όταν είδε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αφού δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αποκαλύπτει ότι μοίρασε σε μέλη της κυβέρνησης «στικάκι» με τις συνομιλίες από το Eurogroup στη Ρίγα, ενώ αποκαλύπτει ότι έχει κρατήσει ημερολόγιο και σε μορφή βίντεο.

«Πάμε να πάρουμε τα λεφτά!»

Σύμφωνα με το βιβλίο, το καλοκαίρι του 2015 ο Πρωθυπουργός μαθαίνει πως υπάρχουν 16 δισ ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Βαρουφάκη, διημείφθη ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;
Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.
Τσίπρας: Οταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.
Φλαμπουράρης: Εχουμε κάθε δικάιωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.
Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ…

«Τα κάναμε σαλάτα»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος.
«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: «Τα κάναμε σαλάτα.»

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. «’Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον Πρωθυπουργό.

Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.»

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στο Γουδή, αν επιμέναμε. Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό.»

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Οταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη  «ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα»».

Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει«αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά».

Ο κ. Βαρουφάκης προχωρά και σε αποκαλύψεις για τις συμπάθειες και τις… αντιπάθειες του κ. Τσίπρα. Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει σε κάποιο χρονικό σημείο πως «θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον Σταθάκη».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως «αποστάτη» και «τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα»

ΝΔ: «Δεν αργεί η ώρα της αλήθειας»

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει» κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

protagon.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα