Βουλγαρία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση – Εχασε την ψήφο εμπιστοσύνης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές ενώ 116 καταψήφισαν.

Η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ ηττήθηκε σήμερα στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βυθίσει τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση.

Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ. 

Ο Κίριλ Πετκόφ βρέθηκε αντιμέτωπος με πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο, εξαιτίας των σημαντικών διαφωνιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία στους κόλπους της κυβέρνησής του

Το φάσμα των εκλογών πλανάται πάνω από την χώρα των Βαλκανίων των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, την φτωχότερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τρεις αναμετρήσεις

Οι Βούλγαροι έχουν ήδη ζήσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τον περασμένο χρόνο. Μέχρι την ηχηρή είσοδο στην πολιτική σκηνή του φιλελεύθερου Πετκόφ, πτυχιούχου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αποφασισμένου να πατάξει την διαφθορά έπειτα από μία δεκαετία πρωθυπουργίας του Μπόικο Μπορίσοφ. 

Ομως, ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός που σχηματίσθηκε τον Δεκέμβριο παρουσιάζει ρωγμές: στις αρχές του Ιουνίου έχασε την υποστήριξη του αντισυστημικού κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός»  (ITP).

Στην αντιπολίτευση, το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ έσπευσε να εκμεταλλευθεί την νέα πραγματικότητα και κατέθεσε πρόταση μομφής με πρόσχημα «την αποτυχία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», σε ένα περιβάλλον εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Διχόνοια

Ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός ανήλθε στην εξουσία με την ελπίδα «να μετατρέψει την Βουλγαρία σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα», αλλά ο πόλεμος την Ουκρανία ανέτρεψε την ατζέντα.

«Στην χώρα αυτή, που υπήρξε το χαϊδεμένο παιδί της Σοβιετικής Ενωσης και βρίσκεται κατά παράδοσιν κοντά στην Μόσχα, ο πόλεμος όξυνε τις διαιρέσεις πλήττοντας την κυβέρνηση», εξηγεί ο Ρουσλάν Στεφάνοφ του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας.

Ρούβλια

Παρά την ισχυρή εξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια, η Σόφια δεν υποχώρησε στην απαίτηση του Κρεμλίνου να ανοιχθεί λογαριασμός σε ρούβλια για τις πληρωμές του φυσικού αερίου και βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την διακοπή της τροφοδοσίας.

Αυτό το πρωτοφανές γεγονός έπαιξε ρόλο κλειδί στην σημερινή κρίση, πιστεύει ο Ογκνιάν Μίντσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών της Μόσχας.

Οι ολιγάρχες

«Οι βούλγαροι ολιγάρχες που έπαιρναν προμήθειες» βρέθηκαν να χάνουν εισοδήματα, «γεγονός που όξυνε τις εντάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και τους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους».

«Η ρωσική ανάμειξη είναι σημαντική στην Βουλγαρία και πλήττει πολλούς τομείς», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Γιαβόρ Σιντέροφ, αναφερόμενος «σε αδιάκοπες απόπειρες αποσταθεροποίησης μέσω της διασποράς πλαστών πληροφοριών».

Οπλα στην Ουκρανία

Αλλά και ένα ακόμη θέμα έσπειρε την διχόνοια: η αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Στην βουλγαρική κυβέρνηση, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ, αλλά οι σοσιαλιστές απέρριψαν κατηγορηματικά τα αιτήματα του Κιέβου.

Πηγή διχόνοιας υπήρξε επίσης το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για λόγους ιστορικούς και πολιτισμικούς.

Βουλγαρία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση – Εχασε την ψήφο εμπιστοσύνης

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτό μπορούσε και έπρεπε να γίνει το 2018 στην Πατρίδα μας όταν υπέβαλε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση των ΤσιπροΚαμμένων η Νέα Δημοκρατία για να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών ,που τώρα οι αγωνίζονται οι πάσης φύσεως ΑΝΤΙ Νεοδημοκράτες να ακυρώσουν αι να σχίσουν ,λες κα είναι παλιά εφημερίδα .
    ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΙΛΕΩΘΟΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΙ 151 ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛΙΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ”ΑΜΥΑΛΟΙ” ΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΝ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ.
    ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΥΡΙΟΙ ,ΔΕΞΙΟΙ,ΔΕΞΙΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ”ΔΕΥΤΕΡΑΝΤΖΕΣ” ΦΙΛΔΟΞΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ,ΜΕ ΤΟ Κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ”ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ” ;;;..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα