[ΒΙΝΤΕΟ] Ο 20ος αιώνας όπως τον έζησε ο Πάνος Δημητρίου. Η τελευταία του συνέντευξη στις “Ανιχνεύσεις”.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Στις 2 Φεβρουαρίου 2017 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών μια σημαντική προσωπικότητα της αριστεράς. Ο Πάνος Δημητρίου.

Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αριστεράς, γενικώς, και της ανανεωτικής αριστεράς μετά το 1968. Ίσως, ήταν το κεντρικό πρόσωπο της διάσπασης.

Γεννήθηκε το 1917 στη Θεσσαλονίκη και ταύτισε τη ζωή του με το κομμουνιστικό κίνημα, στο οποίο οργανώθηκε το 1933.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Θέρμη όπου τον επισκέφθηκαν οι «Ανιχνεύσεις» και είχαν μια μακρά συζήτηση μαζί του. Πρέπει να ήταν η τελευταία του συνέντευξη.

Έζησε το αριστερό κίνημα σχεδόν από την ίδρυσή του στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί εξιστορεί όλη την πορεία της αριστεράς στη χώρα μας. Και βεβαίως, τις κρίσιμες στιγμές της. Αξίζει να την παρακολουθήσετε.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κατ’αρχάς ΚΑΙ ευχαριστούμε για την ανάρτηση της βιντεοσκοπημένης συνέντευξης αγαπητέ κ,Σαββίδη ΚΑΙ σας προτρέπουμε να την στείλετε-έστω και τώρα (καλά θα ήταν να το είχατε κάνει κατά την διαπραγμάτευση της καλούμενης Συμφωνίας των Πρεσπών) στους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά και ”τα άλλα παιδιά”για να ακούσουν τις μαρτυρίες του διστακτικού κατά τα άλλα μακαρίτη Πάνου Δημητρίου για τις επιδιώξεις των Σκοπιανών και κυρίως των Ελλήνων Σλαβομακεδόνων για την περιοχή ,που μόνον αυτή έφερε και φέρει το όνομα Μακεδονία ,όνομα που δυστυχώς μετά από την Συμφωνία των Πρεσπών και με υπογραφή Ελλήνων κληρονόμησαν στην κρατική τους σφραγίδα τα Σκόπια ,τα οποία ως τότε δεν την είχαν για τις Διεθνείς Σχέσεις τους .
    Για τον Πάνο Δημητρίου ,που στην μακρόχρονη επίγεια ζωή του έζησε τραγικά γεγονότα ,-που επισυνέβησαν στην πατρική και την δική του οικογένεια -υπογραμμίζουμε την κυνική ομολογία του ότι το” παιδοφύλαγμα” του ΚΚΚΕ για τα 28.000 απαχθέντα -και με το ζόρι παραδέχθηκε-Ελληνόπουλα έγινε για να εξασφαλισθούν στρατιωτικές εφεδρείες γενιτσάρων στον Δημοκρατικό στρατό του , ενώ τελικώς δεν μας είπε ούτε ποια θεωρούσε ως αίτια της ήττας τους στον ”εμφύλιο” και ούτε για τα αίτια της διάσπασης του ΚΚΕ το 1968 στο Βουκουρέστι ,τα οποία από τις έγκυρες τότε διαρροές (τα αρχεία του ΚΚΕ είναι επτασφράγιστα και δεν εκδίδονται) ήταν οι κατηγορίες της εκτός Ελλάδος ηγεσίας του ΚΚΕ εναντίον των στελεχών της ΕΔΑ -ΚΚΕ εσωτερικού ότι δεν είχαν αναπτύξει τον σωστό παράνομο μηχανισμό στο εσωτερικό της Ελλάδος ,δεν είχαν προβλέψει το βέβαιο στρατιωτικό κίνημα της 21ης Απριλίου και κυρίως γιατί συνελήφθη ”με τις πυτζάμες” το σύνολο σχεδόν των στελεχών του στο πρώτο 24ωρο.
    Είναι κρίμα που ο Θεσσαλονικιός Πάνος Δημητρίου από τα 16 χρόνια της εφηβείας του (1933)-ποιός άραγε τον στρατολόγησε- έγινε κομμουνιστής ,προσπάθησε να κομμουνιστοποιήσει όλους τους Έλληνες
    από το δήθεν Εθνικό ΕΑΜ , πολέμησε γιαυτόν τον σκοπό και παρ’ότι η μητρυιά γιαυτούς ΕΛΛΑΔΑ τους εξασφάλισε και πολεμικές συντάξεις και καλά στερνά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για ότι έπραξε εναντίον των Ελλήνων και της Ελλάδος από το 1943-1950 ,(όπως ο συσταυρωθείς με τον Χριστό ληστής) για να εξασφαλίσει και την κατανόηση όλων .
    Τι λένε για όσους δεν μετανιώνουν ;;;.Ότι μπορεί να το ξανακάνουν ,ο μη γένοιτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα