Α. Μπλίνκεν για Καζακστάν: “Μπήκαν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, να δούμε πώς θα τους βγάλετε”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα πολύ αμφιλεγόμενο σχόλιο των ΗΠΑ για το Καζακστάν: Μόλις μπουν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, είναι πολύ δύσκολο να τους βγάλετε από το σπίτι σας.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν λόγω της αύξησης τις τιμής του υγροποιημένου αερίου στο Καζακστάν και της οικονομικής κατάστασης της χώρας μετατράπηκαν σε εσωτερική σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος Τοκάγιεφ, ο οποίος απέτυχε να παρέμβει στις διαδηλώσεις, ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία και στρατιώτες του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στάλθηκαν στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο οποίος αντιτίθεται σε αυτή την απόφαση του Καζακστάν, προειδοποίησε το Καζακστάν για τη Ρωσία και είπε:

«Μόλις οι Ρώσοι μπουν στο σπίτι σου, είναι πολύ δύσκολο να τους βγάλεις από κει».

Ενώ οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν με την αύξηση των τιμών του υγροποιημένου αερίου στο Καζακστάν συνεχίζονται από τις 2 Ιανουαρίου, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία μεταξύ των μελών του, συμφώνησε να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καζακστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην είσοδο Ρώσων στρατιωτών στο Καζακστάν.

“Το ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ”

Ερωτηθείς σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων από τα μέλη του CSTO στο Καζακστάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε:

“Κατά την άποψή μου, οι αρχές και η κυβέρνηση του Καζακστάν είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις και ταυτοχρόνως να σεβαστούν τα δικαιώματα των διαδηλωτών, διατηρώντας παράλληλα τον νόμο και την τάξη. Οπότε είναι λογικό να λέμε ότι δεν είναι ξεκάθαρο για ποιον λόγο ζήτησαν εξωτερική βοήθεια. Ένα μάθημα από τα κοντινό παρελθόν: Μόλις μπουν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, είναι πολύ δύσκολο να τους βγάλετε από αυτό”.

«ΟΤΑΝ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΒΙΑΣΟΥΝ»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι «Αν οι Ρώσοι έρθουν στο σπίτι σας, δεν θα φύγουν».

Σε γραπτή δήλωση του υπουργείου, αξιολογήθηκαν οι δηλώσεις του Blinken σχετικά με την ηγεσία της Ρωσίας στην αποστολή στρατευμάτων στο Καζακστάν στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Σημειώνοντας ότι ο Μπλίνκεν “αστειεύτηκε αγενώς” για τα γεγονότα στο Καζακστάν, η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

“Αν ο Μπλίνκεν αγαπά τα μαθήματα ιστορίας, θα πρέπει να ξέρει ότι: Όταν οι Αμερικανοί έρχονται στο σπίτι σου, είναι δύσκολο να επιβιώσεις, να μην σε ληστέψουν ή να μη σε βιάσουν. Αυτό το συμπέρασμα δεν εξάγεται από το πρόσφατο παρελθόν, αλλά από την 300χρονη ιστορία του αμερικανικού κράτους. Η ιστορία του μας διδάσκει ένα μάθημα. Οι Ινδιάνοι της Βορείου Αμερικής, οι Κορεάτες, οι Βιετναμέζοι, οι Ιρακινοί, οι Παναμέζοι, οι Γιουγκοσλάβοι, οι Λίβυοι, οι Σύροι και άλλοι δυστυχείς λαοί που είχαν την ευκαιρία να δουν αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες να εισβάλλουν στο σπίτι τους και έχουν να πουν πολλά γι’ αυτό».

Πρακτορείο Ειδήσεων İhlas/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα