Αυθαίρετες  καθαιρέσεις Κούρδων Δημάρχων και νέες φυλακίσεις δημοσιογράφων από τον Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Αυτό βγαίνει από το ρεπορτάζ της έγκριτης ανταποκρίτριας στην Κωνσταντινούπολη, Marie Jégo, στον ηλεκτρονικό Le Monde, που δημοσιεύθηκε στις 16-5-2020, με τίτλο : «Στην Τουρκία, νέες συλλήψεις Κούρδων δημάρχων στα Νοτιοανατολικά» (En Turquie, nouvelles arrestations de maires kurdes dans le Sud-Est). «Οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι  αντικαθίστανται από διαχειριστές-επιτρόπους που διορίζονται από την Άγκυρα». Όπως είχε κάνει δηλαδή το 1967 η ελληνική χούντα όταν κατέλαβε την εξουσία και ξήλωσε τους αιρετούς Δημάρχους από τη θέση τους. Αυτή είναι η τουρκική «δημοκρατία» που χαρακτηρίζει εμφαντικά ως δικτάτορα τον Χαφτάρ !

Δεν πρόκειται φυσικά για κάτι νέο. Στις 16-4-2020 είχα γράψει, για πολλοστή φορά, στις Ανιχνεύσεις κάτι σχετικό με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού : Εδώ

Για να δούμε λοιπόν σήμερα ποια είναι η νέα «δημοκρατική» σοδειά του καθεστώτος Ερντογάν, όπως την περιγράφει η Marie Jégo. Οι τουρκικές αρχές διέταξαν, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, τη σύλληψη 4 δημάρχων που εκλέχθηκαν υπό τη σημαία του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) για τους φερόμενους δεσμούς τους με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (το PKK).

 

Πρόκειται για την Berivan Helen Isık (αριστερά) και την Peymandara Turhan (δεξιά), συν-δημάρχησες  του Siirt, μιας πόλης στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας με Κουρδική πλειοψηφία. Συνελήφθησαν στο σπίτι τους, με εντολή της δίωξης, και καθαιρέθηκαν, όπως και οι δήμαρχοι Baran Akgül (αριστερά) και Ramazan Sarsilmaz (δεξιά), από τις περιοχές του Kurtalan και Baykan, στην ίδια επαρχία. Στην πόλη του Idgir και στην επαρχία Mus, έχουν απολυθεί 4 άλλοι δήμαρχοι. Όλοι αντικαταστάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από διαχειριστές-επιτρόπους που διορίστηκαν από την κυβέρνηση. Το ότι τους εξέλεξαν πρόσφατα οι εκλογείς έχει πολύ μικρή σημασία για την «δημοκρατία» του Σουλτάνου.

Είναι ένα ακόμα σκληρό χτύπημα για το HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, του οποίου οι τάξεις έχουν αραιώσει από την αδιάκοπη καταστολή εναντίον των ακτιβιστών του, των στελεχών και των αιρετών αξιωματούχων του. Μετά την κατάρρευση, το καλοκαίρι του 2015, της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του ΡΚΚ και της Άγκυρας, η κυβέρνηση συνέχισε να επιτίθεται στο φιλο-κουρδικό κόμμα. Στις δημοτικές εκλογές της άνοιξης του 2019, το HDP κέρδισε 65 δήμους στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Έκτοτε, 45 δήμαρχοι του HDP έχουν καθαιρεθεί και αντικατασταθεί από διορισμένους διαχειριστές-επιτρόπους, 21 είναι επί του παρόντος στη φυλακή με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», σύμφωνα με τα στοιχεία της Marie Jégo. Επτά βουλευτές του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του χαρισματικού ηγέτη, Selahattin Demirtas, είναι επίσης στις φυλακές. Ήταν υπό την ώθηση αυτού του πρώην αντιπάλου του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2014 που το κόμμα κέρδισε τη δημοτικότητά του, έως ότου εισέλθει στο Κοινοβούλιο, σε λίγους μήνες μετά τη δημιουργία του, κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία της Τουρκίας.

Αυθαίρετες καθαιρέσεις Δημάρχων

Η καλή επίδοσή του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2015 (με 13% των ψήφων, ή με 80 βουλευτές) έπληξε το AKP, το κόμμα του Ερντογάν, με αποτέλεσμα να χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2015, το HDP επιβεβαίωσε την κατάταξή του ως το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, με 59 βουλευτές. Συνεχίζει δε να έχει 52 μέλη του κοινοβουλίου, αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να το αποδυναμώσει, κατηγορώντας το τακτικά ότι συνεργάζεται με τους αντάρτες του ΡΚΚ, κάτι που το κόμμα αρνείται.

Η σύλληψη των δημοκρατικά εκλεγμένων φιλόκουρδων δημάρχων  «σημαίνει  απόρριψη της δημοκρατίας», δήλωσε ο συμπρόεδρός του Mithat Sancar την περασμένη Παρασκευή. «Όπως πάντα, αυτές οι νέες συλλήψεις δεν είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης αλλά διοικητικής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών», υπογράμμισε το HDP σε δελτίο τύπου του. Οι αυθαίρετες καθαιρέσεις τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια του κουρδικού πληθυσμού στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, δυσαρεστημένου διότι καταπατείται το εκλογικό του δικαίωμα. Αφού, μόλις καθαιρεθούν, οι αιρετοί αντικαθίστανται στα γρήγορα από διαχειριστές-επιτρόπους που «πέφτουν με αλεξίπτωτα» μετά από απόφαση της Άγκυρας, χωρίς κανένα ζήτημα διοργάνωσης νέων τοπικών εκλογών. Στη διαδικασία αυτή, τα δημοτικά κτίρια των οικείων δήμων μετατρέπονται σε εδραιωμένα στρατόπεδα, με πολλά προστατευτικά εμπόδια και ισχυρή αστυνομική παρουσία. Στις 23 Μαρτίου 2020 στο Batman, μια πόλη στα νοτιοανατολικά, η πρώτη απόφαση του πληρεξούσιου του Ερντογάν να αντικαταστήσει τον δήμαρχο ήταν να αφαιρέσει το κουρδικό περιεχόμενο από τον ιστότοπο του δήμου. Η κυβέρνηση του «δημοκράτη» δεν χαρίζει τίποτα στις κουρδικές περιοχές όπου το παραμικρό τιμωρείται. Αυτή η αμείλικτη σκληρότητα καταγγέλλεται τακτικά από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Nacho Sanchez Amor π.χ., εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, κάλεσε την Παρασκευή 15-5-2020 τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν την καθαίρεση αιρετών αξιωματούχων χωρίς δικαστική απόφαση. «Τουλάχιστον, τα δημοτικά συμβούλια θα πρέπει να μπορούν να διορίζουν έναν προσωρινό δήμαρχο μεταξύ των εκλεγμένων μελών τους», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. Σιγά να μην ιδρώσει το αφτί του Ερντογάν. Πολιτικά εξασθενημένη από την απώλεια πολλών δήμων – συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας – που πέρασαν στα χέρια της κεμαλιστικής αντιπολίτευσης, αντιμέτωπη με μια προοπτική οικονομικής ύφεσης λόγω του κορωνοϊού, η κυβέρνηση βρίσκεται στα σχοινιά. Τέτοια θα σκέφτεται ; Σκληρό συνάλλαγμα ψάχνει και δεν βρίσκει. Οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ανόητοι, σαν πολλούς συμπατριώτες μας που σπεύδουν να κάνουν τα ψώνια ή τον τουρισμό τους με το σκληρό ευρώ τους σε μια χώρα σαν την Τουρκία η οποία μας απειλεί μέρα-νύχτα. Ο μαζοχισμός θα έπρεπε να έχει τα όριά του.

Όμως τα «προνόμια» του ανελέητου κυνηγητού δεν το έχουν μόνο οι Κούρδοι Δήμαρχοι. Τους ακολουθούν, αν δεν προηγούνται, κι οι δημοσιογράφοι. Πράγματι, η κούρδισα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Nurcan Baysal συνελήφθη και ανακρίθηκε από έναν εισαγγελέα στις 30 Μαρτίου 2020 επειδή επικαλέστηκε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στις φυλακές. Την επομένη, ξεκίνησε μια έρευνα εναντίον του δημοσιογράφου Rusen Takva, κατηγορούμενου «για δημιουργία πανικού και φόβου στον  πληθυσμό» για  τις δηλώσεις του σχετικά με τον κοροναϊό στην περιοχή.

Κύριε Ερντογάν πείτε αλεύρι. Ο φίλος σας κ. Βίκτορ Ορμπάν σας γυρεύει στα ουγγρικά κοινωνικά δίκτυα.

https://www.anixneuseis.gr/o-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b9%cf%8c%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%81-%ce%bf%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd/

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα